Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Atenţie la cumpărarea mărţişoarelor din aur sau argint! La ce trebuie să fim atenţi

0
22 Feb 2020 11:30:49
Autor: Valentin Bolocan

Înaintea zilei de 1 martie, Paul Anghel, directorul general al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, dă câteva sfaturi celor care vor să achiziţioneze şi ofere drept mărţisor o bijuterie din metal preţios, cu sau fără pietre preţioase.

“Atenţie şi la ambalaj! Indiferent de ce mărţişor veţi alege, acesta trebuie să aibă un ambalaj, respectiv un plic, o cutiuţă, un săculeţ etc. Nu cumpăraţi mărţişoare cu ambalajul rupt, mototolit, murdar sau pătat. Şi ambalajul contează foarte mult. Verificaţi ca şnurul să nu se desprindă, să nu se deşire şi să fie de calitate. Pentru consumatori, informarea poarta un rol esenţial înainte de cumpărarea propriu-zisă.

Cel mai important lucru, care trebuie luat în considerare atunci când se cumpără acest tip de produse, este increderea pe care o oferă furnizorul de astfel de bunuri.

De exemplu, unul din lucrurile de care trebuie să se ţină seama, referitor la încrederea conferită de furnizor, este autorizaţia eliberată de către ANPC operatorilor economici care desfăşoară operaţiuni cu metale preţioase, a cărei copie trebuie să fie afişată într-un loc vizibil, în interiorul magazinului.
Sfătuiesc consumatorii să evite cumpararea mărţişoarelor din metale preţioase şi/sau pietre preţioase de la vânzătorii ambulanţi.

Achiziţionarea mărţişoarelor/bijuteriilor din metal preţios trebuie să se facă de la operatorii economici autorizaţi de către ANPC să efectueze operaţiuni cu metale preţioase. Consumatorii trebuie să se să se ferească de oferte de vânzări nesolicitate, de vânzătorii ambulanţi sau care se află în spaţii neautorizate pentru comercializarea unor astfel de produse. Direcţia Metale Preţioase din cadrul ANPC, dispune de laboratoare de analiză si personal specializat pentru analizarea şi expertizarea obiectelor din metale preţioase şi pietre pretioase.

La achiziţionarea mărţişoarelor/bijuteriilor din metal preţios consumatorii trebuie să aibă în vedere următoarele:

- să solicite informaţii complete despre produs, preţ, condiţii de cumpărare;
- să se asigure că primesc un Certificat de calitate în original, care trebuie să conţină obligatoriu:
▪ detalii corecte, precise şi complete referitor la produsul cumpărat (tilul metalului, natura pietrelor etc);
▪ datele de identificare ale operatorului economic de unde se achizitionează produsul.
- să se asigure că primesc factura fiscală sau bonul fiscal care să justifice
achiziţionarea produsului;
- să ceară informaţii suplimentare despre garanţia oferită produsului şi
eventualele probleme de service ce pot să apară ;
- să verifice politica, respectivului operator economic, de returnare a bunurilor, în cazul apariţiei unor defecte ulterioare”, precizează Paul Anghel într-o postare pe Facebook.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii