Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Atenţie la vot! Ce acţiuni sunt considerate fraudă, potrivit unui document transmis de Carmen Dan Biroului Electoral Central

47
25 May 2019 19:17:58
Autor: George-Andrei Cristescu

Ministrul de Interne, Carmen Dan, a transmis, sâmbătă, conducerii BEC o propunere scrisă privind transmiterea unei circulare către toate secţiile de votare din ţară prin care personalul din secţii să fie informat despre măsurile menite să prevină frauda la vot.

Potrivit Mediafax, ministrul a dat şi exemple de acţiuni ce pot fi considerate fraudă: părăsirea secţiei cu buletinul de vot sau abandonarea acestuia în cabină.
 
„În scopul punerii în aplicare, cu eficienţă, a prevederilor legale privind alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European şi a Referendumului naţional din data de 26 mai 2019, respectiv a bunei organizări şi desfăşurări a activităţilor/operaţiunilor specifice procesului electoral/misiunilor specifice din spera de competenţă a Ministerului Afacerilor Interne, vă aducem la cunoştinţă câteva aspecte identificate cu privire la consemnarea rezultatelor votării întocmite de birourile electorale ale secţiilor de votare care ar putea să nu respecte cheile de control din cadrul proceselor-verbale privind rezultatele votării şi care impun unele clarificări suplimentare din partea Biroului Electoral Central, cum ar fi:
- părăsirea localului de vot cu buletinul de vot;
 
- lăsarea buletului de vot în cabina de vot;
 
- neintroducerea de către alegători în urnele de vot a buletinelor de vot primite;
 
- înmânarea mai multor buletine de vot de acelaşi tip alegătorului, precum şi introducerea acestora în urna de vot”, scrie în documentul transmis de ministrul de Interne, Carmen Dan, conducerii Biroului Electoral Central şi obţinut de Mediafax.
 
Potrivit aceleiaşi surse, Carmen Dan propune Biroului Electoral Central stabilirea unor măsuri suplimentare pentru a fi prevenită frauda prin emiterea unei circulare către birourile electorale ale secţiilor de votare, prin care să se aducă la cunoştinţă preşedinţilor şi locţiitorilor acestora, inclusiv prin intermediul Sistemului informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal, următoarele:
 
- faptul că membrii birourilor electorale ale secţiilor de votare trebuie să informeze alegătorii cu privire la obligaţia de a introduce în urnele de vot buletinele de vot primite, precum şi cu privire la eventualele consecinţe contravenţionale/penale ale nerespectării acestei obligaţii;
 
- obligaţia de a comunica personalului de pază situaţiile în care alegătorii nu introduc buletinele de vot în urnele de vot, având în vedere că personalul de pază se află în afara sălii unde se votează.
 
„Totodată, vă rugăm să stabiliţi şi să ne comunicaţi procedura de urmat în cazul în care cheile de control prevăzute de procesele-verbale privind rezultatele votării nu pot fi respectate din cauza acţiunilor ilegale menţionate mai sus, ţinând cont de impactul unor astfel de situaţii asupra graficului centralizării rezultatelor votării şi al predării către birourile electorale judeţene sau de sector a materialelor electorale din secţiile de votare, aşa cum acesta este prevăzut de lege şi de deciziile Biroului Electoral Central”, se mai arată în document.
 
Duminică vor avea loc alegerile europarlamentare, organizate în acelaşi timp cu referendumul pentru justiţie, cetăţenii urmând să voteze în aceleaşi secţii, pe trei buletine separate, două pentru referendum şi unul pentru europarlamentare.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

47 Comentarii

borris borris
25.05.2019, 19:24:51

Oh, Duamne... A reusit oare, de una singura, sa se gandeasca la atatea lucruri si sa redacteze ea insasi toata propunere? Nu cred, pentru ca daca o facea ea, nu-i mai iesea o circulara, ci o dreptunghiulara, dupa mintea ei in colturi...

+8 (10 voturi)
Codruta=Tepes
25.05.2019, 19:56:04

@borris borris Triunghiulara, ca un colt il tine in priza.

+5 (7 voturi)
_ Alex
25.05.2019, 19:30:58

Adica, daca eu iau respectivele formulare, ma duc in vabina de vot, le stampilez sau nu, si apoi ies din cabina si le rup si le arunc in fata alora din comisie se cheama ca am comis o contraventie?????????? Poftim??????? "Obligatia de a introduce in urnele de vot buletinele primite"???? De unde a mai aparut si asta????? Parca in Constitutie scrie ca votul e liber si benevol... daca ma razgandesc in ultima clipa???? Ce fac cu buletinele alea????? Chiar asa intentionez sa simulez maine, sa vad cum reactioneaza aia de la sectia de votare... o sa ma forteze sa le introduc in urna???? Abia astept, sa vezi scandal... Blonda de la MAI trebuie sa dispara rapid, neuronul ei a tot dat semne de sfarseala.

+3 (5 voturi)
_wakki m
25.05.2019, 20:01:23

dar turismul electoral cu autobuzele este fraudă, după mintea pizedeilor ? dar când votează morții din toate cimitirele din teleorman și din oltenia, asta o fi fraudă, scârbelor și jigodiilor de la ciuma roșie ?

+3 (3 voturi)
Guenther Mann
25.05.2019, 20:02:34

oricine intra in cabina de vot fara sa voteze pentru PSD este un terorist infractor si va fi ridicat instantaneu de organele de jegdarmerie prezente in numar suficient. in localitatile care in 1919 aveau populatie ne-Romana in proportie mai mare de 50%, vor fi prezente persoane nervoase si zdravene din Teleorman si Olt, care ii vor indruma pe votanti unde sa-si puna cruciulitile

0 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (47)

Modifică Setările