Atenţionări de călătorie transmise de MAE – Cod portocaliu şi roşu de vânt în Croaţia, dar şi cod galben de vânt şi ninsoare în Bulgaria

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau călătoresc pe teritoriul Republicii Croaţia că, începând cu data de 22 februarie 2019, au fost emise coduri portocaliu şi roşu de vânt, cu intensificări puternice la rafală. MAE anunţă că în Bulgaria mai multe regiuni vor fi afectate de ninsori semnificative, însoţite de condiţii de formare a poleiului.

Astfel, în Croaţia, prognozele meteorologice pentru canalul Velebit, golfurile Kvarner şi Kvarnerić, nordul Dalmaţiei, indică o înrăutăţire a condiţiilor atmosferice, însoţită de vânt extrem de puternic, cu o viteză de peste 110 km/h, care creează probleme serioase în transportul maritim şi în furnizarea energiei electrice.

Pentru data de 23 februarie 2019, regiunea Rijeka, canalul Velebit, golfurile Kvarner şi Kvarnerić, Dalmacija, Istra, Split, Dubrovnik se află sub avertizare meteorologică cod roşu de vânt extrem de puternic, cu o viteză de până la 120 km/h, iar regiunea Gospić se află sub avertizare meteorologică cod  portocaliu de vânt.

În situaţii de urgenţă, pe teritoriul Croaţiei, pot apela numărul european unic deurgenţă 112.

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Zagreb: +38514677660 sau +38514610009, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă.

De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă au la dispoziţie şi telefonul de permanenţă al misiunii diplomatice a României în Republica Croaţia: +38598414341.

Totodată, MAE anunţă cod galben de vânt şi ninsoare în Bulgaria.

În conformitate cu datele transmise de Institutul de Meteorologie şi Hidrologie bulgar, începând cu data de 22 februarie 2019, mai multe regiuni vor fi afectate de căderi însemnate de ninsoare, însoţite de condiţii de formare a poleiului.

În acest sens, a fost emis, pentru data de 22 februarie 2019, cod galben de vânt în regiunile: Pleven, Lovech, Gabrovo, Velico Tarnovo, Ruse, Razgrad, Silistra, Dobrich, Varna, Sumen, Târgoviste, Stara Zagora, Sliven, Burgas, Haskovo, Iambol.

Pentru data de 23 februarie 2019, s-a emis cod galben de ninsoare cu strat de 10-15 cm, formare de polei combinate cu vânt  puternic (în special în regiunile muntoase), pe întreg teritoriul ţării.

Se recomandă ca şoferii să conducă preventiv, cu viteză adecvată şi să aibă autovehiculele echipate pentru circulaţie pe drumurile publice în condiţii de iarnă, să respecte strict semnalizarea rutieră temporară montată şi indicaţiile/semnele organelor de control aflate la faţa locului.

Pe perioada instituirii codurilor de atenţionare meteorologică este posibil ca unele categorii de drumuri să fie închise circulaţiei rutiere din cauza formării troienelor de zăpadă sau a vizibilităţii reduse în condiţii de viscol puternic.

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Sofia: +35929712858 şi +35929733510, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă.

De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă au la dispoziţie telefonul de permanenţă al misiunii diplomatice a României în Republica Bulgaria: +359879440758.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite