Attila Cseke: Reorganizarea sistemului spitalicesc este necesară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reorganizarea sistemului spitalicesc din România este necesară, scopul unui spital este de a oferi pacientului şansa de a se trata, a declarat, marţi, ministrul Sănătăţii, Attila Cseke, într-o discuţie cu membrii Comisiei de sănătate din Senat. Oficialul a prezentat situaţia celor 182 de spitale, din subordinea autorităţilor locale şi centrale, care sunt propuse la structurare.

Ministrul Sănătăţii a expus senatorilor membri ai comisiei planul reorganizării domeniului sanitar. Din cele 435 de unităţi sanitare cu paturi, existente atât în reţeaua proprie, cât şi în administrarea autorităţilor locale, 182 sunt propuse să rămână fără personalitate juridică şi să se reorganizeze în secţii exterioare.

Dintre cele 182 de spitale, 111 unităţi sanitare vor fi comasate, iar restul de 71 sunt unităţi care se vor reprofila, informează Agerpres. Ministrul Sănătăţii a subliniat că spitalele vor fi transformate în cămine de bătrâni sau în centre de permanenţă vor putea beneficia, pentru prima dată în ultimii douăzeci de ani, de finanţare guvernamentală.

Totuşi, Cseke a atras atenţia că nimeni din personalul medical nu îşi va pierde locul de muncă, în urma procesului de reorganizare, urmând să le fie oferite locuri de muncă în localitate sau în judeţ.

Attila Cseke le-a reamintit membrilor Comisiei de sănătate din Senat că, începând cu 1 aprilie 2011, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate nu va mai avea obligativitatea de a încheia contracte cu toate unităţile spitaliceşti.

Între 2.500 şi 4.800 de bătrâni vor primi asistenţă

Ministrul a vorbit şi despre situaţia căminelor pentru persoane vârstnice, în prezent, existând aproximativ 25 de cămine de bătrâni şi numai 83 de centre de permanenţă. Attila Cseke a precizat că, în perioada 1 aprilie 2011 - 31 decembrie 2013, se va desfăşura programul "Dezvoltarea reţelei de cămine pentru persoanele vârstnice", explicând că există o cerere în acest sens, aproximativ 2.500 de persoane fiind înscrise "pe lista de aşteptare".

Conform noului program, în căminele pentru persoane vârstnice care urmează a fi înfiinţate prin reorganizarea unităţilor sanitare vor putea primi asistenţă între 2.500 şi 4.800 de persoane vârstnice.

Despre Planul Naţional de Paturi

Attila Cseke a vorbit şi despre Planul Naţional de Paturi, aflat acum în dezbatere publică, afirmând că prin acesta ar urma să fie reglementată situaţia finanţării în spitale de către CNAS pentru perioada 2011 - 2013. Potrivit Ministrului Sănătăţii, Guvernul va adopta în următoarele săptămâni Planul naţional de paturi.

"Casele de asigurări de sănătate vor putea încheia contracte de furnizare de servicii medicale atât pentru unităţile publice, cât şi pentru cele private. Asta nu înseamnă că este exclusă posibilitatea ca, dacă un spital are 800 de paturi, Casa de Asigurări să asigure finanţarea doar pentru 700", a declarat ministrul.

Cseke a adăugat că prin măsurile preconizate un număr de 4.808 paturi ar urma să iasă din circuitul medical, România ajungând astfel, în următorii trei ani, la media europeană.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite