Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Au fost finalizate testele primei baterii de rachete sol-aer PATRIOT din dotarea  Forţelor Aeriene Române

3
30 Oct 2020 14:57:25
Autor: Valentin Bolocan

Recepţia finală a primului sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare PATRIOT din dotarea Forţelor Aeriene Române a avut loc joi, 29 octombrie, la sediul Centrului Naţional de Instruire pentru Apărare Antiaeriană „General de brigadă Ion Bungescu” de la Capu Midia, a transmis Ministerul Apărării Naţionale.

Şefii echipelor de testare din partea Guvernului Statelor Unite ale Americii şi Ministerului Apărarii Naţionale au prezentat concluziile acestei activităţi care s-a derulat pe parcursul a zece săptămâni, precum şi acţiunile următoare pentru continuarea procesului de implementare şi consolidare a capabilităţii de apărare aeriană şi antibalistică PATRIOT, achiziţionată de România în baza Legii nr. 222/2017.
 
Pentru militarii români urmează o etapă de instruire privind elementele de configuraţie specifice primului sistem PATRIOT achiziţionat.
 
De asemenea, specialiştii români şi americani analizează elementele preliminare de planificare ale următoarelor activităţi de testare a sistemelor PATRIOT ce vor fi livrate ţării noastre în anul 2022.
 
Intrarea în dotarea Forţelor Aeriene Române a sistemului Patriot va asigura o capacitate de apărare antiaeriană esenţială pentru ţara noastră, parte a spaţiului aerian al NATO. Conform unor surse militare, cel de-al doilea sistem Patriot care va ajunge în România va fi montat într-o facilitate a MApN din Mihai Bravu (judeţul Giurgiu) fiind vizată apărarea Capitalei şi a părţii de sud-est a României. În plus, celălalte cinci sisteme care vor fi livrate către MApN vor fi montate toate pe zona de est a ţării pentru că de acolo vin ameninţările asupra NATO.
 

Ce a cumpărat MApN

România a achiziţionat cea mai recentă versiune de sisteme Patriot aflate în serviciu şi testate în luptă, capabilă să angajeze toate tipurile de ameninţări aeriene actuale. Concret, este vorba de configuraţia 3+, iar pachetul achiziţionat de România include 58 de rachete PAC-2 GEM-T şi 168 de rachete PAC-3 MSE.
 
Sistemele sol-aer cu rază de mare de acţiune Patriot 3+ pot neutraliza în orice condiţii meteo ţinte aflate la mare altitudine (aproximativ 24.000 metri).  De precizat că cele şapte sisteme achiziţionate de România cu circa 4 miliarde de dolari, bani achitaţi deja într-o bună parte, pot lansa rachete interceptoare în 9 secunde de la semnalarea ţintei, iar aceasta este lovită cu o viteză de cinci ori mai mare decât cea a sunetului. 
 
 
Contractorii principali ai pachetului de echipamente şi servicii aferente sistemelor Patriot sunt companiile americane Raytheon şi Lockheed-Martin. „Sistemul produs pentru România este cea mai recentă versiune hardware şi software. Doar numele şi caracteristicile fizice ale sistemului Patriot sunt la fel ca în 1982, dar acestea sunt singurele elemente vechi. Restul este modern şi actualizat”, a declarat pentru „Adevărul”, cu ceva timp în urmă, country managerul Raytheon, Mike Ellison.
 

Experienţa de luptă

Sistemul Patriot a fost testat şi perfecţionat în luptă de-a lungul a cei peste 20 de ani de când se află în serviciu operaţional, 17 ţări din întreaga lume deţinând mai mult de 220 de astfel de sisteme de diverse generaţii.
 
Cu această achiziţie, România a intrat în clubul exclusivist format din ţări precum Germania, Grecia, Israel, Japonia, Kuweit, Olanda, Qatar, Arabia Saudită, Coreea de Sud, Spania, Suedia, Emiratele Arabe Unite şi, evident, Statele Unite care au în dotare astfel de rachete. Reprezentanţii producătorului american susţin că cinci din aceste ţări au folosit Patriot cu succes în peste 250 de operaţiuni de luptă. În anul 2014, de exemplu, Israelul a folosit rachete Patriot pentru a elimina drone lansate de Hamas, iar în timpul războiului din Siria, tot forţele israeliene au doborât o dronă siriană care intrase în spaţiul aerian în zona Platoului Golan. În 2015, Arabia Saudită a folosit acest sistem pentru a pune la pământ rachete Scud lansate de rebelii Houthi, ca răspuns la intervenţia condusă de Riad în Yemen. Printre acestea şi o rachetă care avea în vizor oraşul sfânt Mecca. Conform analiştilor, în total, peste 100 de interceptări reale de luptă s-au realizat numai din ianuarie 2015 şi până în prezent.
 

Rata de succes

Privitor la eficacitatea sistemelor Patriot, US Army a pretins iniţial o rată de succes de 80% în Arabia Saudită şi 50% în Israel. Ulterior, aceste procente au fost corectate până la 70% şi 40%. Conform studiilor, dacă o ţintă este vizată de o singură rachetă Patriot, dar din vechea generaţie, rata de succes este de 50%. Dacă ţinta este vizată de două rachete procentul va fi de 75% în timp ce trei rachete vor avea o eficacitate de 87,5%.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Eyou Demsky
30.10.2020, 15:10:07

mai bine cumparau rachete balistic de banii aia

Lucifer
30.10.2020, 15:10:57

Să punem sisteme Patriot şi pe graniţa de Vest...că şi pe-acolo "e" duşmani....

-1 (1 vot)
Constantine Constantine
30.10.2020, 17:02:25

Tot timpul oficialitatile au sustinut ca sistemul de la Deveselu a fost comceput ca o stavila impotriva rachetelor ...iraniene! La est insa nu regasim Iranul.In plus trebuia sa stiti ca adversarul de la est are deja S 500 ( pe S 400 le vinde la export) care pot zbura cu de peste 20 de ori viteza sunetului iar timpul de raspuns este sub 4 secunde.In aceset conditii Patrioatele ramin bune pentru ce s-a spus initial, sa doboare rachete iraniene.Ne inarmam ca sa ce?

-1 (1 vot)
Modifică Setările