Au început interviurile pentru posturile de procuror european delegat în România. Evaluarea este transmisă în direct VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine: Inquam Photos / George Călin
Imagine: Inquam Photos / George Călin

Interviurile în cadrul procedurii de selecţie a candidaţilor pentru funcţia de procuror european delegat în România au început, luni, şi se vor termina pe data de 28 ianuarie. Un număr de 16 persoane şi-au depus candidatura pentru a ocupa funcţia de procuror european delegat în România.

Procedura este transmisă în direct pe site-ul Ministerului Justiţiei.

Magistraţii care aspiră la funcţiile de procuror european delegat în România au avut termenul-limită pentru depunerea candidaturilor pe data de 7 ianuarie.

Dosarele depuse au fost analizate de Comisia de selecţie, iar rezultatele verificării au fost publicate pe site-ul Ministerului Justiţiei, Consiliului Superior al Magistraturii şi al Ministerului Public.

Câte posturi sunt disponibile pentru România

„Evaluarea candidaţilor se face pe baza aspectelor relevante rezultate din susţinerea interviului, din analiza documentelor depuse de către candidat cu privire la experienţa practică relevantă, precum şi a altor aspecte verificabile rezultate din activitatea sa profesională”, precizează Ministerul Justiţiei.

După finalizarea interviurilor, comisia va selecta candidaţii pentru ocuparea celor 15 posturi de procuror european delegat, precum şi cinci propuneri de rezervă.

Data începerii activităţii în calitate de procuror european delegat în România va fi stabilită conform procedurilor specifice în cadrul Parchetului European (EPPO).

Procurorii europeni delegaţi în România vor acţiona în numele EPPO în statele lor membre şi vor avea aceleaşi competenţe ca procurorii naţionali în ceea ce priveşte investigaţiile, urmăririle penale şi trimiterea în judecată.

Ce infracţiuni va ancheta Parchetul European

EPPO va ancheta şi va urmări penal fraude şi alte infracţiuni care aduc atingere intereselor financiare ale UE: 

  • fraudele la cheltuielile şi veniturile bugetului UE, fraudele legate de TVA (dacă implică cel puţin 2 state membre şi prejudiciul este de cel puţin 10 milioane euro), spălarea de bani provenind din sumele fraudate de la bugetul UE, 
  • corupţia activă şi pasivă şi deturnarea de fonduri care aduc atingere intereselor financiare ale UE, 
  • participarea la o organizaţie criminală dacă principalele activităţi constituie infracţiuni ce aduc atingere bugetului UE.

În cazul în care o infracţiune are repercusiuni la nivelul Uniunii, ceea ce impune desfăşurarea investigaţiei de către EPPO sau ar putea fi săvârşită de funcţionari sau alţi agenţi ai Uniunii sau membri ai instituţiilor Uniunii, chiar dacă prejudiciul este inferior sumei de 10.000 euro, EPPO îşi poate exercita competenţa, explică Ministerul Justiţiei.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite