Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Audiere publică: Votul electronic sau votul prin corespondenţă?

2
14 Apr 2015 19:11:16
Graţian Mihăilescu

Această audiere publică, precedată de o depoziţie scrisă este o procedură de consultare prin care orice structură de interes, de la autoritatea publică, coaliţii, alianţe, ONG-uri, sindicate şi alte organizaţii îşi pot aduce contribuţia transparentă în actul decizional al politicilor publice

 

Alegerile prezidenţiale, care au avut loc în toamna anului 2014, au evidenţiat limitele sistemului tradiţional de vot, prin prezenţa masivă la urne, pentru exprimarea opţiunii de vot a cetăţenilor României. Amploarea nemulţumirilor înregistrate, criticile abundente faţă de organizarea defectuoasă a scrutinului electoral, demisiile oficialilor politici şi efervescenţa cetăţenilor români din diaspora au scos la iveală nevoia introducerii unor modalităţi alternative de exprimare a votului, care să asigure posibilitatea exercitării dreptului constituţional al românilor, de a-şi decide aleşii, în condiţii de demnitate şi respect reciproc, oriunde s-ar afla.

În data de 21 aprilie, în sala Titulescu a Reprezentanţei Comisiei Europene în România, Academia de Advocacy împreună cu Societatea Academică din România organizează evenimentul: Audierea publică "Votul electronic sau votul prin corespondenţă?"

 

Ce este o audiere publică?

Audierea publică aduce cu ea principiul guvernanţei pe mai multe nivele si subsidiaritatea deoarece implică în procesul de decizii politice toate persoanele interesate de domeniul respectiv, fie academic, societate civilă, administraţie, politic sau mediul de business. Oricine poate participa la acest eveniment ca şi reprezentant al societăţii, oricine e invitat să se implice în astfel de audieri, tocmai în cazul unor discuţii de genul votului electronic sau votului prin corespondenţă. Academia de Advocacy şi Societatea Academică din România consideră ca declanşarea unui proces real, de largă consultare publică, pentru identificarea metodei de vot pe care o îmbrăţişează românii, oriunde s-ar afla, este necesară şi oportună acum, înainte ca decizia să fie luată de către Parlamentul României. Mai multe despre acest proces in filmuleţul de aici.

Depoziţiile dvs. scrise pot fi transmise până cel târziu în data de 17 aprilie 2015, la adresa de email sorana.greucean@advocacy.ro. Pentru formularea opiniei regăsiţi pe site-ul evenimentului – www.advocacy.ro, www.sar.org.ro şi www.romaniacurata.ro: o bibliografie selectivă a acestei tematicii, procedura de audiere publică, îndrumarul de formulare a opiniei scrise, specific procedurii de audiere publică, precum şi modul de înscriere şi participare. Depoziţia îşi propune să identifice răspunsul la 3 întrebări, la care dumneavoastră ca depozant trebuie să răspundeţi:

  1.  Ce sistem electoral (tradiţional, corespondenţă, electronic, mixt) vi se pare cel mai potrivit pentru electoratul din România prezentă? Argumentaţi.
  2. Care sunt obstacolele pe care le identificaţi pentru sistemul de vot preferat de Dumneavoastră si cum consideraţi că ar putea fi depăşite? Argumentaţi.
  3. Ce ar trebui sa aibă in vedere Autoritatea Electorală din România, pentru ca să vă puteţi exercita dreptul constituţional de a vota, în condiţii de respect si demnitate umană?

 

Audierea publică va avea loc la Bucureşti,  pe data de 21 aprilie, în Sala Titulescu, la sediul Reprezentanţei Comisiei Europene în România (str. Vasile Lascăr nr. 31, Bucureşti), între orele 12.00-14.00.

Depoziţiile colectate prin procedura de audiere publică se vor sintetiza de către Comisia de Experţi a audierii publice - Dacian Cioloş, Alexandru Radu, Emil Hurezeanu, Silviu Rogobete, Corina Dragomirescu -, într-un raport - sinteză care va fi făcut public în cadrul unei conferinţe de presă, pe data de 7 mai 2015. Raportul - sinteză va fi transmis tuturor celor care au participat la audierea publică, la adresa electronică indicată în formularul de înscriere, precum şi decidenţilor politici cu responsabilităţi în domeniu. Raportul va putea fi găsit si pe siteul celor două organizaţii Academia de Advocacy si Societatea Academică din Romania.

Acest eveniment vă oferă posibilitatea de a va implica direct într-una din problemele sensibile ale României: modul de a vota in viitor.  Nu ezitaţi să vă implicaţi fie ca aveţi argumente pro sau contra. Depoziţia dumneavoastră contează!

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

M Costi
15.04.2015, 10:44:20

Orice decizie privind votul romanilor din strainatate ar trebui sa se bazeze pe o documentare serioasa privind modul cum tari occidentale cu o mai veche traditie democratica au rezolvat problema ! N-are rost sa inventam noi ...roata , daca altii au facut-o deja. E multa demagogie politica in toata discutia , multi cer si reclama , aproape nimeni nu este interesat sa informeze corect . Fara o informare temeinica in prealabil , orice discutie este pierdere de timp.

+1 (1 vot)
berenger
16.04.2015, 20:47:25

procedura de înscriere pentru a susține o depoziție e la fel de greoaie ca orice procedură de vot prin corespondență: aparține trecutului. în același timp, votul electronic ține de viitor. cum însă în orice societate trecutul se îmbină cu viitorul, un sistem de vot care să cuprindă și votul prin corespondență, dar și votul electronic este singurul care să răspundă tuturor provocărilor. din această cauză, această audiere publică nu-și are rostul, pentru că orice oportunitate de vot trebuie sprijinită.

+1 (1 vot)
Modifică Setările