Audieri în cazul accidentului de muncă de la Biblioteca Naţională. Muncitorii lucrau cu scule aduse de acasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Inspectoratul de Stat în Construcţii a transmis că nici nu ştiau de existenţa şantierului, pentru că managerii firmei nu i-au anunţat că au început construcţia FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Inspectoratul de Stat în Construcţii a transmis că nici nu ştiau de existenţa şantierului, pentru că managerii firmei nu i-au anunţat că au început construcţia FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Anchetatorii continuă joi audierea muncitorilor care lucrau pe şantierul de la Biblioteca Naţională unde doi oameni şi-au pierdut viaţa.  Ei au aflat că şantierul nu avea nicio autorizaţie şi că un muncitor chiar îşi adusese de acasă flexul pentru a tăia o ţeavă.

Anchetatorii bucureşteni au deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă, după ce, luni, doi muncitori au murit, iar alţi patru au fost răniţi în urma surpării unui val de pământ pe şantierul din zona Bibliotecii Naţionale din Bucureşti. Neasigurarea malurilor de pământ în timpul excavării solului este principala cauză a producerii tragedie

Anchetatorii i-au audiat până acum pe şeful de şantier, dar şi pe muncitorii care au supravieţuit accidentului şi care sunt în prezent internaţi în spital, potrivit Digi 24.

Cercetările în cazul acestui accident de muncă sunt continuate de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 3 şi Serviciul Omoruri sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă şi neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă, potrivit informaţiilor transmise de Poliţia Capitalei. 

Primăria Sectorului 3 nu a venit cu nicio reacţie, deşi şantierul aparţine unei firme a administraţiei locale.  Robert Negoiţă, edilul sectorului 3 nu a făcut nicio declaraţie, deşi se pare că ştia despre acest şantier şi pe care l-ar fi vizitat şantierul luna trecută, conform unor imagini publicate de site-ul Buletin de Bucureşti.

Inspectoratul de Stat în Construcţii a transmis că nici nu ştiau de existenţa şantierului, pentru că managerii firmei nu i-au anunţat că au început construcţia, menţionând că aceştia nu aveau autorizaţie de construcţie.

Ministerul Muncii nu a comentat situaţia.Iar oficiali din Ministerul Culturii a transmis că îşi acordă tot sprijinul necesar, afirmând că habar nu aveau de construcţie, deşi şantierul este la câţiva paşi, iar lucrarea se făcea pe spaţiul Bibliotecii Naţionale, subordonată instituţiei. Potrivit lor, nu a existat niciun contract cu firma respectivă şi că vor cere mai multe informaţii de la Primăria Sectorului 3. 

Prefectul Capitalei, Alin Stoica spune că o astfel de tragedie nu ar trebui să se întâmple nicăieri în România. 

"Lucrarea respectivă nu era autorizată, nu erau luate măsurile elementare de siguranţă pentru asigurarea şantierului respectiv şi pentru protejarea lucrătorilor. Evident că ITM, după ce va face ancheta, va veni cu rezultatele finale şi va identifica toate neregulile. Este un exemplu despre cum nu trebuie făcute lucrurile, pentru că, până la urmă, este o companie municipală care ar trebui să fie un exemplu pentru alte companii care fac astfel de lucrări. O companie a Primăriei Sector 3 care nu ar fi trebuit să facă lucrările respective, care nu respectă normele de protecţia muncii. Aşa ceva nu ar trebui să existe niciunde în România", a declarat prefectul  Capitalei, Alin Stoica.

Prima concluzie a cercetărilor a fost că că malurile nu au fost asigurate în totalitate sau corespunzător, este prima concluzie după cercetarea la faţa locului, a declarat, luni, pentru Agerpres, Constantin Bujor, Inspector-şef al ITM Bucureşti. „Nu putem să tragem o concluzie decât după finalizarea cercetării. Ce putem să vă spunem, aşa, ca o primă imagine pe care au constatat-o colegii mei la faţa locului, este că nu au fost asigurate în totalitate acele sprijiniri de maluri pentru a nu se genera acest eveniment. Dar acest lucru îl putem constata doar după ce o să vedem şi o să analizăm condiţiile iniţiale de producere a evenimentului”, a menţionat Constantin Bujor.

Biblioteca Naţională a rămas fără alimentare cu apă şi a fost închisă. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite