Înlocuitorii procurorilor Papici şi Alexandru, avizaţi favorabil de CSM. Şi judecătorul Ionuţ Matei a primit vot pozitiv pentru şefia Curţii Supreme

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gheorghe Popovici şi Dănuţ Volintiru, candidaţi la funcţiile de procuror-şef şi respectiv procuror-şef adjunct ai Secţiei I din Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), posturi ocupate până de curând de Lucian Papici şi Mariana Alexandru, au fost avizaţi favorabil, luni, de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). De asemenea, judecătorul Ionuţ Matei a primit vot pozitiv din partea magistraţilor pentru funcţia de vicepreşedinte al Curţii Supreme.

UPDATE Gheorghe Popovici şi Dănuţ Volintiru, propuşi pentru funcţiile de procuror-şef şi respectiv procuror-şef adjunct ai Secţiei I din Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), în locul procurorilor Lucian Papici şi Mariana Alexandru, au fost avizaţi favorabil de CSM.

Totodată, Secţia pentru procurori a CSM a avizat favorabil şi propunerea de numire a Marianei Alexandru în funcţia de procuror-şef adjunct la Secţia de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie din DNA.

„Cu unanimitate voturi Secţia de procurori a avizat pozitiv toate cele trei propuneri ale ministrului Justiţiei, pentru cele trei funcţii la Direcţia Naţională Anticorupţie. Hotărârile urmează să fie motivate în cursul zilei de astăzi (luni, n.r.) şi transmise ministrului Justiţiei cel târziu mâine”, a declarat preşedintele CSM, Oana Schmidt-Hăineală.

UPDATE Judecătorul Ionuţ Matei a primit aviz pozitiv din partea Secţiei de judecători a CSM pentru funcţia de vicepreşedinte al Curţii Supreme. De asemenea, Consiliul a decis înaintarea propunerii către preşedintele României care are ultimul cuvânt. 

    

Cine este Popovici 

Propus la conducerea Secţiei de combatere a corupţiei, Gheorghe Popovici a ajuns la DNA de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Tulcea, fiind delegat, de pe 10 iunie, ca şef serviciu la aceeaşi secţie.

Gheorghe Popovici, alături de procurorul Iuliana Bendeac, i-a trimis în judecată pe Dan Voiculescu şi pe fiica acestuia Camelia, în dosarul în care directorul general Antena TV Group SA, Sorin Alexandrescu, este acuzat de şantajarea administratorului RCS-RDS Ioan Bendei.

De asemenea, a avut în lucru dosarul în care sunt cercetaţi, printre alţii, fostul şef al ANAF Sorin Blejnar, fostul şef al Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă (SIPI) Constanţa Dan Secăreanu şi fostul şef de cabinet al lui Blejnar, Codruţ Marta.

Un alt dosar instrumentat de Gheorghe Popovici este cel în care au fost trimise în judecată fosta directoare de cabinet a ministrului Muncii, Iuliana Coruţ, şi alte patru persoane, printre care Paula Mănuceanu, fost consilier la acelaşi cabinet.

Dănuţ Volintiru, propus de ministrul Robert Cazanciuc ca adjunct al lui Gheorghe Popovici, a condus structura DNA de la Gorj, timp de două mandate de câte trei ani, până la 5 ianuarie 2012. La acel moment, el a plecat la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova, ocupând funcţia de procuror. La 1 iulie 2013, a fost delegat în funcţia de procuror-şef adjunct al Secţiei de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie, la Structura Centrală a DNA.

Volintiru este procurorul care a instrumentat dosarul „Trofeul Calităţii”, în care fostul premier Adrian Năstase a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare.

Tot Dănuţ Volintiru a lucrat la dosarul lui Dan Ilie Morega, în care acesta a fost condamnat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la trei ani de închisoare cu suspendare, în legătură cu sponsorizări nelegale şi obţineri de foloase pentru PNL, în perioada în care acesta era preşedintele filialei Gorj a Partidului Naţional Liberal.

Şi judecătorul Ionuţ Matei va fi audiat luni de plenul Consiliului Superior al Magistraturii. Acesta candidează pentru funcţia de vicedpreşedinte al Curţii Supreme. Dacă va fi numit vicepreşedinte al Înaltei Curţi, Ionuţ Matei va conduce completul de cinci judecători care vor da verdictul final în dosarul „Zambaccian”, ultimul dosar de corupţie care îl vizează pe fostul premier Adrian Năstase.

Ionuţ Matei a făcut parte din completul care l-a condamnat pe Adrian Năstase în dosarul „Trofeul Calităţii”. 

Ionuţ Matei l-a mai condamnat pe Gregorian Bivolaru la şase ani cu executare. Înainte de a da sentinţa, judecătorul a susţinut că a fost ameninţat de simpatizanţii liderului spiritual.

Secţiile de judecători şi de procurori din cadrul CSM pot da aviz pozitiv sau negativ propunerilor pentru funcţiile de conducere din DNA., însă ultimul cuvânt îl are preşedintele Traian Băsescu, cel care semnează numirile în funcţie.

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a decis pe 11 octombrie, în urma consultărilor avute cu şeful Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Codruţa Kovesi, şi cu procurorii Iuliana Bendeac şi Viorel Cerbu, delegaţi la conducerea Secţiei pentru combaterea corupţiei, retragerea propunerii de numire a acestora. În locul lor au fost propuşi Gheorghe Popovici şi Dănuţ Volintiru, iar procurorul Mariana Alexandru a fost propusă adjunct în cadrul unei alte secţii.

Anunţul privind încetarea delegării, făcut printr-un fax

Pe 2 octombrie, la ora 17.09, Niţu a informat Direcţia Naţională Anticorupţie, printr-un fax, că delegarea lui Lucian Papici ca şef al Secţiei I din DNA încetează cu 2 octombrie, dată de la care funcţia este ocupată de procurorul Iuliana Bendeac, pe o perioadă de şase luni.

Încetarea delegării lui Papici ca şef al Secţiei de combatere a corupţiei din DNA a fost dispusă, după ce tot Tiberiu Niţu, pe 23 septembrie, dispusese delegarea aceluiaşi procuror pe aceeaşi funcţie.

Direcţia Naţională Anticorupţie a reclamat că pentru delegarea procurorilor Bendeac şi Cerbu la şefia Secţiei de combatere a corupţiei nu a fost solicitată, în prealabil, recomandarea şefului DNA, prevăzută expres de Regulamentul de ordine interioară al Direcţiei.

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a declarat, marţi, că „din decenţă” s-a consultat cu procurorul şef al DNA când a făcut propunerile pentru funcţii de conducere la direcţie, iar aceasta a avut alte opţiuni, şi anume pe Mariana Alexandru şi Lucian Papici.

„M-am consultat, bineînţeles, şi cu doamna Kovesi când am făcut aceste propuneri. Sigur, doamna Kovesi a avut alte prime opţiuni, şi anume doamna Alexandru şi domnul Papici. I-am explicat, din punctul meu de vedere, de ce aceste opţiuni nu ar putea fi primite, respectiv faptul că soţul doamnei Alexandru a fost propus şef de secţie la militară şi nu putem avea soţ-soţie, din patru funcţii de conducere, la nivelul secţiilor”, a spus Cazanciuc, după şedinţa Plenului CSM.

Magistraţii Iuliana Bendeac şi Viorel Ioan Cerbu urmau să fie intervievaţi de Secţia pentru procurori a CSM pe 28 octombrie.

Papici, procurorul care a finalizat ancheta din dosarul „Referendumul”

Procurorul Lucian Papici a finalizat urmărirea penală în dosarul referendumlui, în care este acuzat vicepremierul Liviu Dragnea.

DNA a anunţat luni că Liviu Dragnea şi alte 74 de persoane - preşedinţi şi membri ai unor secţii de votare din localităţi din judeţele Teleorman, Vrancea, Gorj şi Olt - au fost trimişi în judecată în dosarul cunoscut sub numele de "Fraudă la referendum".

Iuliana Bendac, alături de procurorul şef seviciu Gheorghe Popovici, i-a deferit justiţiei pe Dan Voiculescu şi pe fiica acestuia Camelia, în dosarul în care directorul general Antena TV Group SA, Sorin Alexandrescu, este acuzat de şantajarea administratorului RCS&RDS Ioan Bendei.

Viorel Cerbu a instrumentat dosarul permiselor de la Argeş, precum şi numeroase cazuri ce au vizat procurori, judecători, avocaţi şi poliţişti, iar recent le-a deferit justiţiei pe Viorica Dinu şi Antonela Costache de la Tribunalul Bucureşti.

Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Robert Cazanciuc, ministrul Justiţiei: Nu a existat presiune politică în schimbarea procurorului Lucian Papici de la DNA

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, susţine că nu a existat niciun fel de presiune politică cu privire la schimbarea procurorului Lucian Papici de la conducerea secţiei I din DNA. Acesta arată că propunerea i-a aparţinut în exclusivitate şi că s-a bazat pe discuţia cu procurorii acestei secţii.

Codruţa Kovesi: Nu am nimic cu cei doi procurori care l-au înlocuit pe Papici. Schimbarea nu a fost corectă

Laura-Codruţa Kovesi, procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), a fost invitata emisiunii „La vârf” de la TVR1, în cadrul căreia a discutat despre demiterea procurorului Lucian Papici de la Secţia I Penală a DNA. Kovesi a declarat că nu are nimic cu procurorul care l-a înlocuit pe Papici, dar că modalitatea în care acesta a fost schimbat nu a fost corectă.

CSM a hotărât să-i apere reputaţia procurorului Lucian Papici. Mark Gray: raportul MCV va aborda şi situaţia de la DNA

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii au fost de acord că reputaţia profesională a procurorului Lucian Papici a fost afectată de declaraţiile făcute de premier după ce s-a dispus demiterea magistratului de la DNA şi au hotărât să-i apere reputaţia. Tot astăzi, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene a anunţat că următorul raport MCV, care va fi publicat la începutul anului viitor, va aborda şi situaţia de la DNA.

Dragnea: „Am aflat de la Traian Băsescu că dosarul meu se află la Codruţa Kovesi“

Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat, la B1TV, că a aflat de la preşedintele Traian Băsescu că dosarul său, în care este acuzat de fraudarea referendumului din 29 iulie 2012, se află pe masa procurorului şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi.

FOTO Proteste în Capitală după demiterea procurorului Papici de la DNA: "Ponta, nu uita, Justitia nu-i a ta!"

Duminică după-amiază au avut loc, în Capitală, două proteste faţă de revocarea procurorilor Lucian Papici şi Mariana Alexandru din funcţiile de şef, respectiv adjunct ai secţiei I Penale din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA). Iniţial, manifestanţii s-au întâlnit în faţa sediului DNA unde au scandat lozinci împotriva premierului Victor Ponta, a ministrului Justiţiei, Robert Cazanciuc şi a procurorului general Tiberiu Niţu.

Demiterea lui Papici de la DNA reaprinde războiul Băsescu - Ponta. Crin Antonescu intră şi el în luptă: „Ce a făcut premierul este inacceptabil”

Schimbarea procurorului Lucian Papici din funcţia de şef al secţiei I din cadrul DNA e la un pas de a genera ruptura definitivă dintre preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta. Nici în USL apele nu sunt mai liniştite după ce Crin Antonescu a catalogat, vineri, ca inacceptabile declaraţiile premierului. De altfel, aseară Victor Ponta a dat explicaţii reprezentantantului Ambasadei SUA la Bucureşti despre situaţia de la DNA.

Ponta: „La DNA am vrut procurori care să nu stea pe telefon cu Cotroceniul“

Premierul Ponta susţine că şeful Secţiei I din DNA, Lucian Papici, nu a fost schimbat, ci doar i s-a terminat mandatul.  iar pe locul său au fost numiţi procurori care vor avea stabilitate pe trei ani, ca să "nu stea toată ziua

Iliescu: „Ponta trebuia să se abţină de la comentarii în cazul Papici“

Fostul şef al statului Ion Iliescu a declarat, joi, că premierul Victor Ponta "trebuia să se abţină" de la comentarii privind justiţia, apreciind că primul-ministru a făcut o „imprudenţă“

Traian Băsescu, despre cazul Papici: „Niţu, Cazanciuc şi Ponta au compromis România“

Preşedintele Traian Băsescu a declarat joi, la emisiunea „Evenimentul Zilei“, referitor la recentele schimbări la nivelul DNA, că este o imixtiune a politicului, ca urmare a anunţului privind începerea urmăririi penale în cazul lui Dan Voiculescu şi finalizarea dosarului lui Liviu Dragnea.

Procurorul Lucian Papici: Declaraţiile denigratoare făcute de Ponta îmi afectează reputaţia

În urma declaraţiilor făcute de Victor Ponta, Lucian Papici a cerut Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) sprijinul pentru apărarea reputaţiei, precizând că afirmaţiile premierului sunt denigratoare. Mai mult, CSM a înregistrat joi propunerile ministrului Justiţiei de numire a procurorilor Iuliana Bendeac, Viorel Cerbu, Elena Matieşescu şi Ion Alexandru în funcţii de conducere la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA).

Procuror DNA demis după ce a finalizat dosarul Referendumul, în care e anchetat şi Liviu Dragnea. Codruţa Kovesi reclamă că n-a fost consultată

Procurorul general Tiberiu Niţu a decis încetarea, din data de 2 octombrie, a delegării lui Lucian Papici din funcţia de procuror şef al Secţiei I din Direcţia Naţională Anticorupţie. Schimbarea vine la doar şapte zile după ce fusese reconfirmat în funcţie de Niţu şi imediat după ce anchetatorul a finalizat dosarul Referendumul, în care este anchetat şi vicepremierul Liviu Dragnea. Şeful DNA, Codruţa Kovesi reclamă că n-a fost consultată.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite