Audieri maraton în Dosarul Revoluţiei: Procurorii militari au luat declaraţii de la aproximativ 4.500 de persoane, părţi vătămate ori succesori ai acestora

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorii militari din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie continuă audierile maraton în „Dosarul Revoluţiei”. Până în prezent au fost luate declaraţii de la aproximativ 4.500 de persoane. Restul persoanelor, părţi vătămate/ civile ori succesori ai acestora, până la un total de 6890 urmează să fie citate şi audiate până la 30 noiembrie.

Având în vedere amploarea acestui demers  audierile au fost făcute prin delegarea procurorilor militari de la unităţile de parchet din subordine şi a organelor de cercetare ale poliţiei judiciare din cadrul inspectoratelor judeţene de poliţie, respectiv Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti.

“Totodată, precizăm că Serviciul Român de Informaţii a pus la dispoziţia Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie un volum considerabil de documente relevante pentru clarificarea unor aspecte referitoare la evenimentele din decembrie 1989, care au fost studiate de procurorii militari timp de două luni, solicitându-se ataşarea unei părţi dintre acestea la dosar, după declasificarea prealabilă”, se arată într-un comunicat al procurorilor.

Reamnintim că, în acest dosar, personaje ca Ion Iliescu sau Petre Roman sunt cercetate sub aspectul săvârşirii infracţiunii împotriva umanităţii. 

Procurorii militari susţin că deciziile şi ordinele venite în zilele Revoluţiei de la Consiliul Frontului Salvării Naţionale, organismul de facto de conducere a ţării, au avut un caracter diversionist, fiind de natură a crea confuzie şi panică, prin faptul că efctive militare, complet echipate de luptă, primeau ordine de deplasare fără coordonare cu alte unităţi, şi fără asigurarea liniiilor de comunicaţii necesare.

„Deciziile diversioniste au avut caracter general, fiind vizate toate centrele urbane importante ale României. Acestea s-au materializat prin: deplasarea unor efective militare (eterogene, inclusiv din punctul de vedere al comenzii militare), complet echipate de luptă, inclusiv cu armament greu, în mod voit fără o eficientă coordonare, în interiorul marilor aglomerări urbane ale ţării; darea de ordine privind deplasarea unor unităţi militare pe timp de noapte, fără asigurarea comunicării necesare cu celelalte unităţi militare dispuse deja în teren; solicitarea repetată prin intermediul TVR ca populaţia civilă, parţial înarmată, să participe activ la apărarea unor obiective urbane importante”, se arată în comunicat Parchetului General.

În plus, mai arată procurorii, aceste acţiuni s-au desfăşurat pe fondul psihozei teroriste generalizate indusă prin răspândirea în mod repetat a unor informaţii false privind acţiuni ostile, intense şi diversificate, aparţinând ”duşmanului terorist”. Informaţiile au fost diseminate prin intermediul comunicaţiilor militare şi civile.

Potrivit procurorilor, aceste acţiuni au avut consecinţe deosebit de grave, în special numeroasele pierderi de vieţi omeneşti, vătămări corporale, fizice sau psihice, privarea gravă de libertate cu încălcarea regulilor generale de drept internaţional a unor persoane, suferinţe mari, distrugerea unor bunuri de patrimoniu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite