AUDIO "Femeia încă pupă mâna bărbatului în mediul rural"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Drepturile femeilor au fost dezbătute joi, fără femei, în sala "Drepturilor Omului" din Camera Deputaţilor.

Înconjurată de aproximativ 20 de bărbaţi, pentru că "ei au puterea de decizie" şi pentru că "punctul de vedere al bărbaţilor este rareori solicitat sau auzit", organizatoarea Sulfina Barbu (deputat PDL) a ascultat părerile domnilor privind creşterea reprezentării politice a femeilor. Deciziile le iau bărbaţii, atmosfera o întreţin femeile, transmite prezenţa din sală.

Excluderea femeilor de la dezbatere (citeşte aici motivaţia, în format PDF) a fost taxată de "Centrul de Dezvoltare Curriculară şi Studii de Gen: FILIA", printr-o scrisoare acidă trimisă Sulfinei Barbu. "Întotdeauna mi-am dorit ca altcineva să ia decizii în locul meu. Ma bucur că mă eliberaţi de această povară", începe scrisoarea intitulată "Despre visul meu de cetăţeană". (citeşte aici scrisoarea)

Revenind la dezbatere, Sulfina Barbu vrea să oblige partidele, printr-o lege organică, să vină la alegeri cu minumum 40% femei şi dacă nu o fac, să piardă subvenţia anuală de la bugetul de stat. De ce această dezbatere? Doar 1 din 10 parlamentari români e femeie. Doar 1 din 20 de angajaţi ai Guvernului este femei. Doar 1 din 30 de primari e femeie.

Consultaţi aici expunerea de motive şi proiectul de lege aici.

Dezbaterea a încercat să răspundă la întrebarea: ce este mai important, să nu le pui beţe în roate femeilor care merită să ajungă în politică sau să obligi partidele să promoveze minimum 40% femei?

image

Iată ce a ieşit:

Marian Preda, preşedintele Comisiei prezidenţiale pentru analiza riscurilor sociale şi demografice, decanul Facultăţii de Sociologie de la Universitatea Bucureşti a ţinut un discurs de 7 minute în care a spus că nu crede în ideea de egalitate, a prezentat statistici privind femeile în politică şi a spus ce părere are despre şansele unei femei să reuşească în politica românescă. Ascultă-l aici, în format audio:

Câteva opinii lansate în dezbatere:

Prezenţa femeilor în anumite zone este benefică. Vă dau un exemplu. Şpaga a scăzut de când a crescut numărul femeilor poliţist, pentru că bărbaţilor le este mai ruşine să dea şpagă unei femei" (Marian Preda, preşedintele Comisiei prezidenţiale pentru analiza riscurilor sociale şi demografice, decanul Facultăţii de Sociologie de la Universitatea Bucureşti)

În România, încă, în mediul rural, femeile sunt socializate după poezia celebra a lui Marin Sorescu, care spune că la noi femeia pupa mâna bărbatului şi din dumneata nu-l scotea niciodată. S-au mai schimbat lucrurile în urban, dar nu foarte mult" (Marian Preda)

"Există ocupaţii care nu atrag femei, după cum există ocupaţii care nu atrag bărbaţi. Faptul că 100% din clienţii care cumpără ruj sunt femei, nu este o discriminare la adresa bărbaţilor, este doar o chestiune culturală. Rujul nu este politică, da, dar există fluctuaţii statistice şi în politică. Sunt sceptic legat de acest proporţionalism de 40%. O reprezentare echitabilă nu este una proporţională".(Cătălin Avramescu, consilier prezidenţial, doctor în filosofie politică şi morală)

"Nu consider că femeile sunt discriminate, ci ele trebuie încurajate să intre în politică şi sunt de acord că o femeie trebuie promovată pe criteriul competenţei, nu pentru că e femeie". (Sulfina Barbu, deputat PDL)

image

"România are 75% femei în sistemul judiciar, faţă de 20% în Franţa, de exemplu. Şi nu a fost nicio lege specială în acest sens. E statistică europeană din 2007. La marile companii sunt femei peste media europeană. Şi nu a fost nicio lege. Problema care e? În sistemul judiciar se promovează valoarea, prin examene. Deci trece competenţa. În firme, niciun patron nu-şi permite să numească o femeie incompetentă, pentru că dă faliment. Deci se promovează tot valoarea. Trebuie să găsim o formulă de recrutare bazată pe competenţă şi în politică". (Cristian Pârvan, Asociaţia Oamenilor de Afaceri)

"Femeile au început să voteze liber în 1990, deci nu există o tradiţie a votului femeilor, o educaţie electorală feminină să voteze femei". (Thomas Kleininger, director Institutul pentru studii populare)

"Problema porneşte, părerea mea, de la structura partidelor din România. Un partid organizat pe bază de întâlniri şi decizii ad-hoc, în care derapajele sunt tolerate, într-un asemenea mediu de negociere pe sub masă, primele care pierd sunt femeile. Un asemenea mediu paralizează în primul rând femeile". (Cătălin Avramescu)

Cătălin Avramescu

"Femeile au nevoie de egalitate de rezultate pentru că şi ele plătesc acelaşi impozit pe care îl plătesc bărbaţii ".(Sulfina Barbu, deputat PDL)

"O idee ar fi colegii speciale pentru femei. Degeaba propun partidele 40% femei, dacă ele candidează doar împotriva bărbaţilor. Vor pierde alegerile şi tot la fel de puţine femei vor fi în Parlament". (Adrian Moraru, director Institutul pentru Politici Publice)

„Nu este vorba de cât de competent va deveni Parlamentul, este pur şi simplu un drept al femeii, ca şi cetăţean" (Dragoş Iancu, expert în studii de gen)

"Mai important este să fie femei în Consiliile Locale şi în Consiliile Judeţene, pentru că acolo sunt mai aproape de oameni, acolo se vede mai mult diferenţa şi impactul" (Constantin Marza, vicepreşedinte Asociaţia Pro Democratia).

image

"În România sunt mai multe femei decât bărbaţi. În România, mai multe femei termină o facultate decât bărbaţii". (Marian Preda)

"Partidele pot să evite foarte uşor promovarea femeilor: plătesc amenda şi promovează bărbaţi ca să nu piardă alegerile". (Cătălin Avramescu)

--------------------------------------------

Statistici:

9,8% din parlamentari sunt femei.
3,5% primari erau femei în 2008
19% din angajaţii ministerelor erau femei în 2009
80% din studenţii din anul 3 ai Facultatăţii de Ştiinţe Politice din cadrul SNSPA (Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative Bucureşti) sunt femei
36% dintre europarlamentarii României sunt femei
5 state europene sunt conduse de femei: Lituania (Dalia Grybauskaite), Elveţia (Doris Leuthard), Irlanda (Mary McAleese) şi Finlanda (Tarja Halonen), Germania (cancelarul Angela Merkel, desemnată de revista Forbes drept cea mai puternică femeie din lume)
A 3-a funcţie în statul român este deţinută acum de o femeie: Roberta Anastase e preşedintele Camerei Deputaţilor

74% dintre români susţineau, într-un sondaj Gallup din 2003, implicarea femeilor în politică, indicând calităţile pe care le au femeile: femeile sunt competente/capabile să conducă, femeile sunt cinstite/mai greu coruptibile, femeilor le pasă mai mult de oameni, femeile se implică mai mult, femeile ar conduce mai bine, femeile cunosc mai bine problemele de zi cu zi, femeile au o altă perspectivă asupra lucrurilor.

În ceea ce îl priveşte pe actualul şef de stat, preşedintele Traian Băsescu a declarat că nu vede o femeie la funcţia de premier sau preşedinte (citeşte aici).

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite