AUDIO Răsplata PSD la marşul anti-Boc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Echipat corespunzător, cu bască roşie şi pancartă, reporterul „Adevărul“ s-a infiltrat ieri în rândurile protestatarilor PSD. Pentru două ore de strigat convingător împotriva guvernului Boc, „oştenii“ lui Marian Vanghelie, preşedintele PSD Bucureşti, promiteau între 50 şi 80 de lei.

Aproape de ora 12.00, la Arcul de Triumf din Capitală, contingentul de protestatari PSD era la momentul apelului. Se încerca o numărătoare estimativă: „Cre' că suntem 5.000 ca popa", ziceau unii satisfăcuţi. Apoi se consultau listele cu participanţi şi se împărţeau ordine. Mitingul avea să înceapă în doar câteva clipe.

Mai citeşte şi:

1 Mai, fără mici şi bere, dar cu mitinguri şi lansare de partid

„Strigă, bă, ce, n-ai mâncat de dimineaţă?"

Mă strecor undeva pe la mijloc, într-un grup pestriţ şi vorbăreţ, şi mă bag direct în seamă cu lozinci despre „nenorociţii ăştia din Guvern, care-şi bat joc de noi, dom'le". După privirile apatice şi zâmbetele indulgente, înţeleg că nu interesează pe nimeni subiectul, aşa că schimb placa.

Din vorbă-n vorbă aflu că am nimerit într-una dintre găştile care formează grupul 4, adică „ăştia din sectorul 4". Fiecare grupuleţ, grup sau ceată are câte un şef, echipat la cămaşă albă, pantaloni de stofă, purtător de agendă. Ei, şefii, sunt liderii de galerie, care dau tonul la scandări şi-i ceartă, fără succes, pe cei fără vlagă: „Strigă, bă, ce, n-ai mâncat de dimineaţă?".

Agitatori cu portavoce urlă „Jos Guvernul mafiot", în jur se vorbeşte despre grătare la iarbă verde, mici şi bere, somnul de prânz şi programul TV. Printre „ai mei", pricep două dileme: „oare cât mai durează?" şi „oare câţi bani ne dă?". Mă interesez: între 50 şi 80 de lei, în funcţie de cine te-a adus, din ce tabără eşti, dacă eşti membru PSD sau nu.

Negocierea cu „şeful"

Un mic şef de pluton de protestatari mă ia la rost: „Tu din partea cui eşti, cu cine ai venit? Te-ai înscris pe liste? A, nu te-ai înscris. Păi şi-atunci cum să iei bani, dacă nu eşti pe listă?". Am ratat. Stai, nu. Mai e o şansă, mi se spune, apoi sunt îndrumat către şeful grupului. „Pot să mă înscriu şi eu pe listă?", îl interoghez umil pe purtătorul de cămaşă albă, pantaloni de stofă şi agendă. „Hm, e de la tine?", îl chestionează sever şeful mai mare pe şeful mai mic de mă prezentase. „Nu - zice cel din urmă - dar m-a întrebat dacă poate să se înscrie şi el". „Păi şi eu de unde să te iau pe tine ca să te recompensez, ha?", mi se adresează direct şeful.

Prestez servicii de protestatar

Până la urmă îl conving. Îmi trece numele - Răzvan Constantin Răduţă (adică subsemnatul) - în agendă. Înţeleg că este o listă suplimentară, cu cei care au sosit pe ultima sută de metri, dar cu recomandări solide de seriozitate şi discreţie. Sunt al 19-lea pe foaie.

Formalităţile fiind de-acum îndeplinite, urmează prestaţia. „Bine, mă, ia şi tu o şapcă şi stai p-acilea", îmi zice şeful. Basca roşie îmi îmbracă ţeasta, pun mâna şi pe o pancartă şi dă-i bice la proteste: „Jos Guvernul, Jos Guvernul! Huoooooooo!!!".

Dar cum rămâne cu banii mei, întreb un „coleg de protest". „De la el, de la omul cu agenda, care are grijă de noi. Şi noi tot de la el trebuie să luăm banii". Prefer totuşi să mă conving singur, aşa că-l abordez din nou pe şef. „Băi, îţi dau numărul de telefon, notează-l..... Mă suni mâine (azi - n.r.) şi rezolvăm. Ion Chiran mă cheamă".

În tot acest timp, pe scena din Piaţa Victoriei, Marian Vanghelie striga la microfon ceva de şmecheri şi de hoţi şi că el nu mai suportă, gata, s-a săturat. Mitinguri similare ale social-democraţilor au fost, ieri, în toată ţara.

„Şefu'" s-a făcut că plouă

L-am apelat pe Ion Chiran să pun mâna pe banii munciţi. Când sună, telefonul „şefului" îţi bagă manele în ureche. Răspunde. Mă prezint politicos, îi explic cine sunt şi trec la subiect, solicitând informaţii despre data şi locul întâlnirii. Pentru a încasa remuneraţia, fireşte. „Păi de un' să ştiu eu, frate, nu ştiu nimic". Şi clic, telefonul închis în nas. „Ţeapă", carevasăzică. Normal, eram al nimănui.

Am încercat şi varianta oficială: apel din partea ziarului „Adevărul". „Alo, domnul Ion Chiran?", „Nu, greşeală".

Vanghelie: „E un bun organizator"

Contactat de „Adevărul", Marian Vanghelie a declarat: „Nu-l cunosc pe Ion Chiran, dar dacă promitea banii după miting, înseamnă că e un bun organizator. Oamenii l-au urmat pe încredere. Nu e normal să dea bani, dar nu cred că-i dădea din partea mea sau a PSD. Au fost multe sindicate prezente la miting".

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite