Augustin Lazăr: Presiunile asupra justiţiei, mai puternice ca niciodată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorul general al României a declarat miercuri, la bilanţul instituţiei pe anul 2018, că acţiunile negative din justiţie au afectat independenţa sistemului judiciar, iar Curtea Constituţională, prin decizia sa, a schimbat paradigma dintre procurori şi ministrul Justiţiei.

„În anul 2018 atenţia în ansamblu a fost axată pe decizii judiciare şi extrajudiciare care nu au făcut decât să arunce anatema asupra instituţiile din sistemul judiciar. Sub pretextul devoalării abuzuilor din justiţie, mai ales ale procurorilor, a fost promovată o campanie abilă având ca scop afectarea prestigiului corpului de magistraţi. Au fost extrapolate comportamente discutabile în cazuri izolate, cu consecinţă inducerii artificiale a unei animozităţi faţă de un întreg corp profesional. De aici până la atingerile aduse independenţei nu a fost decât un pas. A fost anul în care s-au exercitat presiuni mari asupra instituţiilor judiciare, în special asupra parchetelor. PG a fost pus în situaţia de a adopta în numeroase rânduri poziţii publice şi instituţionale, în sensul apărării independenţei procurorilor. Totodată a fost anul în care au continuat în avalanşă de demersuri de modifoicare a legilor din justtiei cu impact asupra sistemului judiciar. A fost anul în care factorul politic a insistat şi a reuşit în revocarea şefului DNA; apoi, contra avizului CSM, a iniţiat revocarea procurorului general”, a declarat Augustin Lazăr la prezentarea bilanţului pe anul 2018.

Procurorul general a subliniat că anul trecut, Curtea Constituţională prin decizia sa, a schimbat paradigma relaţiei dintre procurori şi ministrul Justiţiei.

„CCR a emis o hotărâre prin care a aşezat într-o nouă paradigmă relaţia procurorilor cu MJ, făcând din propunerea de revocare a ministrului justiţiei un adevărat act administrativ imperativ pentru preşedintele României. Prin semnale transmise public în mod direct MP şi-a exprimat îngrijorarea faţă de unele modificări în sensul evidenţierii lipsei de transparenţă. Prin ignorarea propunerilor şi observatiiilor făcute de MP au fost făcute modificări privind carieră procurorilor. Deşi comunicarea cu MJ a avut de suferit, relaţia instituţională a continuat să funcţioneze", a spus Augustin Lazăr.

Ministrul Justiţiei, pentru al doilea an consecutiv, a lipsit azi de la bilanţul Ministerului Public, şi pe fondul protestului general al magistraţilro faţă de modificările legilor justiţiei prin ordonanţă de urgenţă.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite