Aurel Frăţilă va fi extrădat în SUA. Curtea Supremă a respins recursul înaintat de omul de afaceri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Marţi dimineaţă, Curtea Supremă a respins recursul înaint de Aurel Frăţilă la decizia de extrădare în Statele Unite ale Americii. El este acuzat de oficialităţile americane că ar fi vândut echipamente militare Iranului, atunci când astfel de tranzacţii erau interzise.

Omul se afaceri şi iubitul Biancăi Brad, Aurel Frăţilă, a cerut, luni, judecătorilor să respingă cererea de extrădare a sa, motivând că în Statele Unite ale Americii nu ar avea parte de un proces corect, iar pentru presupusele fapte invocate de autorităţile americane a fost cercetat cinci ani de către Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT). Aceştia din urmă l-ar fi scos de sub urmărire penală.

Curtea Supremă a judecat recursul omului de afaceri împotriva deciziei Curţii Supreme, care a admis cererea Statelor Unite de extrădare a românului în vederea anchetării acestuia pentru spălare de bani şi conspiraţie la încălcarea embargoului SUA faţă de Iran.

Frăţilă le-a menţionat judecătorilor că în timpul anchetei din România el a răspuns la fiecare solicitare a procurorilor şi că a ajutat la anchetă, iar rezultatul acesteia este unul corect şi care îi dovedeşte nevinovăţia.

La termenului de luni al procesului, jurnalistul Ovidiu Ohanesian a transmis o cerere de intervenţie a instanţei supreme prin care a arătat că a fost parte vătămată într-o speţă similară în care americanii nu au extrădat un cetăţean de-al lor necesar cauzei. Ohanesian a invocat cazul lui Mohammad Munaf care a fost condamnat alături de sirian Omar Hayssam, pentru implicarea în răpirea celor trei jurnalişti români în Irak, potrivit Mediafax. 

Cererea de intervenţie a lui Ohanesian, unul dintre cei trei reporteri răpiţi, a fost respinsă de judecători, iar avocatul lui Frăţilă a explicat ulterior că nu a vrut să scoată în evidenţă lipsa de egalitate de tratament în ceea ce priveşte Statele Unite.

Frăţilă: „În America nu voi fi judecat corect”

Frăţilă a mai arătat că, în opinia sa, în SUA nu i-ar fi aplicată o judecata dreaptă deoarece americanii  au o legislaţie care este în contradicţie cu normele penale în vigoare ale spaţiului european şi ale României.

Avocatul acestuia a arătat că instanţa Curţii de Apel Bucureşti a comis mai multe vicii procedurale, unul dintre acestea fiind acela că nu a acordat termenul legal de opt zile de la momentul primirii dosarului de la Parchetul Curţii de Apel şi că a judecat de la primul termen solicitarea americanilor.

Aurel Frăţilă este acuzat că ar fi vândut echipamente militare în Iran, mai exact echipamente pentru avioane, care pot fi montate şi pe aparate civile, dar şi militare. Astfel, omul de afaceri a intrat în atenţia autorităţilor judiciare americane, care au cerut sprijinul autorităţilor de la Bucureşti, având în vedere afacerile derulate de român prin firmele sale.

Purtătorul de cuvânt al Serviciului Român de Informaţii (SRI), Sorin Sava, declara că acţiunea de extrădare în SUA a cetăţeanului român Aurel Frăţilă, fost angajat al Ministerului Apărării Naţionale (MApN), pentru comerţ cu produse militare în Iran, reprezintă „rezultatul cooperării româno-americane”.

„Această acţiune reprezintă rezultatul cooperării româno-americane, atât pe dimensiunea de informaţii, cât şi pe dimensiunea de aplicare a legii, privind DIICOT. Aurel Frăţilă a fost avut în atenţie de către SRI, pentru implicarea în intermedierea tranzacţionării prin firmele pe care le controla a unor produse duale către state aflate sub incidenţa unor restricţii internaţionale”, a afirmat oficialul SRI.

A fost declarat „inapt militar”

Ministerul Apărării precizează că Aurel Frăţilă a fost, după absolvirea Academiei Tehnice Militare, inginer pentru exploatare la o escadrilă de aviaţie, între 25 mai - 15 iunie 1996, dată la care a fost trecut în rezervă şi că pe durata activităţii în MApN nu a participat la misiuni în străinătate.

„Aurel Frăţilă a urmat cursurile Secţiei Aeronave a Academiei Tehnice Militare, din Bucureşti, în perioada 1990-1996, în anul 1993 acordându-i-se gradul de locotenent. După absolvire a fost repartizat la o escadrilă de aviaţie a Forţelor Aeriene ca inginer pentru exploatare, funcţie pe care a ocupat-o între 25 mai şi 15 iunie 1996, dată la care a fost trecut în rezervă”, au precizat surse din cadru MApN.

Omul de afaceri a fost trecut în rezervă după ce a fost declarat „inapt militar”.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite