Aurescu: România nu se simte intimidată de ameninţările Rusiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bogdan Aurescu FOTO Adevărul
Bogdan Aurescu FOTO Adevărul

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a declarat, vineri, că Rusia nu poate să invoce măsurile de protecţie a aliaţilor de pe flancul estic, care sunt reacţii la atitudinea Rusiei în Ucraina, ca justificare pentru a ameninţa aliaţii, susţinând că România nu se simte intimidată.

Întrebat, vineri, într-o conferinţă de presă la Cluj-Napoca, înaintea unei dezbateri la Facultatea de Studii Europene a Universităţii Babeş - Bolyai (UBB), cum comentează declaraţia MAE rus potrivit căreia România trebuie să fie conştientă de "responsabilitatea" şi de "consecinţele" suplimentării efectivelor NATO pe teritoriul său, Bogdan Aurescu a răspuns că măsurile luate de NATO sunt de reasigurare şi protecţie ca reacţie la o anumită atitudine agresivă a Rusiei, transmite corespondentul Mediafax.

"Am luat notă de declaraţia MAE rus şi ceea ce pot să spun este că măsurile pe care NATO le-a luat în urma deciziilor adoptate la summit-ul din Marea Britanie de anul trecut şi care au fost implementate în urma deciziilor adoptate la ministerialele NATO, de Externe şi Apărare din decembrie 2014 şi februarie 2015, sunt măsuri luate pentru protecţia aliaţilor din flancul estic în urma a ceea ce s-a întâmplat în Ucraina, în Crimeea, ocuparea ilegală a Crimeei, în urma susţinerii de către Federaţia Rusă a separatiştilor pro-ruşi din Estul Ucrainei. Este vorba de măsuri de reasigurare şi protecţie ca reacţie la o anumită atitudine agresivă a Rusiei. Federaţia Rusă nu poate să invoce aceste măsuri de protecţie a aliaţilor de pe flancul estic, care sunt reacţii la atitudinea Rusiei în Ucraina, ca justificare pentru a adresa ameninţări mai mult sau mai puţin voalate, mai mult sau mai puţin directe către aliaţii din flancul estic. România nu se simte intimidată de aceste ameninţări”, a spus Aurescu.

image
image

MAE de la Moscova: România trebuie să fie conştientă de „consecinţele“ suplimentării capacităţilor NATO. Reacţia lui Ponta: Cea mai buna decizie pentru România

România trebuie să fie conştientă de „responsabilitatea“ şi de „consecinţele“ suplimentării efectivelor NATO pe teritoriul său, avertizează Ministerul rus de Externe, catalogând drept „periculoase“ acţiunile Alianţei Nord-Atlantice. Premierul Victor Ponta a răspuns: „Da, suntem foarte conştienţi că deciziile noastre sunt cele mai bune pentru România“.

Ministrul de Externe Aurescu participă, vineri, la Facultatea de Studii Europene a Universităţii „Babeş-Bolyai” (UBB), la dezbaterea cu tema “Securitatea flancului estic al NATO astăzi: provocări şi oportunităţi”, organizată de Grupul de Reflecţie şi Analiză Internaţională CITADEL, şi la lansarea volumului "The European Union's Eastern Neighbourhood Today: Politics, Dynamics, Perspectives", editată de către profesorii Valentin Naumescu şi Dan Dungaciu.

Anterior, el a participat la aceeaşi facultate, la workshopul “Foreign Policy & Diplomacy”, împreună cu studenţii.

România trebuie să fie conştientă de "responsabilitatea" şi de "consecinţele" suplimentării efectivelor NATO pe teritoriul său, a avertizat Ministerul rus de Externe, catalogând drept "periculoase" acţiunile Alianţei Nord-Atlantice.

"Consolidarea forţelor NATO în Europa de Est este un pas fără precedent, care încalcă toate acordurile existente", a declarat Aleksander Lukaşevici, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus Externe.

"În lipsa clarificărilor privind «efectivele substanţiale de luptă» şi dacă Guvernul României consideră că este posibilă suplimentarea prezenţei unităţilor NATO pe teritoriul său, inclusiv prin crearea unei forţe atât de puternice, trebuie să fiţi conştienţi de responsabilitatea şi consecinţele unui astfel de pas", a atras atenţia Lukaşevici, catalogând drept "periculoase" acţiunile Alianţei Nord-Atlantice.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite