Autorii furturilor de tablouri din Rotterdam, condamnaţi la închisoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Unul dintre tablourile furate, Tete d´Arlequin, de Pablo Picasso
Unul dintre tablourile furate, Tete d´Arlequin, de Pablo Picasso

Judecătoria Sectorului 3 i-a condamnat, în dosarul furtului de tablouri din Rotterdam, pe Adrian Procop la şase ani şi opt luni de închisoare şi pe Alexandru Bitu şi Olga Dogaru la câte doi ani de închisoare cu executare.

Un al treilea inculpat în acest dosar, Petre Condrat, a primit doar o amendă penală de 45.000 de lei pentru tăinuire. Decizia magistraţilor nu este însă definitivă, aceasta putând fi contestată la Curtea Supremă, potrivit Mediafax.

Ultimii doi inculpaţi din dosar - Eugen Darie şi Radu Dogaru - au fost deja condamnaţi definitiv, după ce şi-au recunoscut faptele şi au fost judecaţi prin procedura simplificată. 

Curtea de Apel Bucureşti i-a condamnat, pe 27 februarie, pe Radu Dogaru la şase ani de închisoare cu executare şi pe Eugen Darie la cinci ani şi patru luni de închisoare.

Pe 15 iulie 2013, procurorii DIICOT i-au trimis în judecată pe Radu Dogaru, Eugen Darie, Alexandru Bitu, Olga Dogaru, Petre Condrat şi Adrian Procop, în dosarul privind furtul celor şapte tablouri de la Muzeul Kunsthal din Rotterdam, valoarea prejudiciului fiind estimată la 18 milioane de euro.

Infractori recidivişti

La stabilirea pedepselor, judecătorii au ţinut cont şi de faptele anterioare comise de inculpaţi. Astfel, Adrian Procop a fost condamnat la trei ani şi patru luni de închisoare pentru constituire a unui grup infracţional organizat şi la patru ani şi opt luni închisoare pentru furt calificat, ambele în stare de recidivă. Dacă decizia rămâne definitivă, Procop va executa şase ani şi opt luni, pentru că a mai fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare, într-un alt dosar.

Alexandru Bitu a primit o pedeapsă de doi ani de închisoare cu executare, pentru că a aderat la grupul infracţional, i-a ajutat pe Procop, Radu Dogaru şi Eugen Darie, în încercarea de a valorifica tablourile furate şi a intermediat discuţiile privind o eventuală vânzare a operelor de artă.

Tot doi ani de închisoare cu executare a primit şi Olga Dogaru, mama lui Radu Dogaru, ea fiind găsită vinovată de favorizare a făptuitorului şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor.

Dosarul, trimis în instanţă din iulie 2013

Pe 15 iulie 2013, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) i-au trimis în judecată pe Radu Dogaru, Eugen Darie, Alexandru Bitu, Olga Dogaru, Petre Condrat şi, în lipsă, pe Adrian Procop, în dosarul privind furtul celor şapte tablouri de la Muzeul Kunsthal din Rotterdam, valoarea prejudiciului fiind estimată la 18 milioane de euro.

De la muzeul din Rotterdam au fost furate, în octombrie 2012, tablourile „Tete d´Arlequin" de Pablo Picasso, „La Liseuse en Blanc et Jaune" de Henri Matisse, „Waterloo Bridge" şi „Charing Cross Bridge" de Claude Monet, „Femme devant une fenêtre ouverte, dite la fiancée" de Paul Gauguin, „Autoportrait" de Meyer de Haan şi „Woman with Eyes Closed" de Lucian Freud.

Ce acuzaţii se aduc în acest dosar

Adrian Procop şi Radu Dogaru sunt acuzaţi că, în noaptea de 15 spre 16 octombrie 2012, au intrat prin efracţie în Muzeul Kunsthal din Rotterdam, cu complicitatea lui Darie, de unde au furat şapte picturi în ulei şi acuarele.

Alexandru Mihai Bitu este acuzat că a aderat la grupul infracţional şi i-a ajutat pe Dogaru, Darie şi Procop în încercarea de a valorifica tablourile furate, precum şi că a intermediat comercializarea operelor de artă. Petre Condrat a fost trimis în judecată pentru tăinuire, fiind acuzat că a înlesnit inculpaţilor Dogaru şi Darie valorificarea a două dintre operele de artă, „cunoscând că acestea provin din săvârşirea unei infracţiuni", au precizat procurorii.

Olga Dogaru, mama lui Radu Dogaru, este acuzată că ar fi transportat şi ascuns tablourile care au fost furate de la muzeul din Rotterdam.

Procurorii DIICOT au arătat, în rechizitoriul trimis instanţei Judecătoriei Sectorului 3, că mama lui Radu Dogaru a declarat, la audieri, că a ars tablourile furate de la un Muzeu Kunsthal din Rotterdam, în soba locuinţei sale din comuna Carcaliu, judeţul Tulcea.

Ulterior aceasta şi-a schimbat declaraţia, arătând în faţa instanţei că ea nu a ars tablourile, aşa cum a susţinut anterior, în timpul cercetării penale.

Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Dosarul „Jaful din Olanda”. Instanţa: Hoţii tablourilor ar fi furat mai multe opere de artă dacă ar fi avut cu ce să le transporte

Hoţii tablourilor din Muzeul Kunsthal din Rotterdam ar fi furat mai multe opere de artă dacă ar fi avut cu ce să le transporte. Asta arată judecătorii Curţii de Apel Bucureşti în motivarea deciziei prin care au decis condamnarea lui Radu Dogaru şi a lui Eugen Darie, doi dintre hoţii care şi-au recunoscut faptele.

Noul Cod Penal le-a adus pedepse mai mici celor doi inculpaţi care au recunoscut că au furat celebrele tablouri

Radu Dogaru şi Eugen Darie, doi dintre inculpaţii din dosarul privind furtul tablourilor din Muzeul Kunsthal din Rotterdam au fost condamnaţi definitiv joi de magistraţii Curţii de Apel Bucureşti la şase ani de închisoare, respectiv, cinci ani şi patru luni de închisoare cu executare. Iniţial aceştia fuseseră condamnaţi la câte şase ani şi opt luni de închisoare. Sentinţa de astăzi este definitivă.

EXCLUSIV Cum au fost prinşi hoţii români care au comis „Jaful secolului“

La împlinirea unui an de la furtul tablourilor din Olanda, procurorul DIICOT Raluca Botea, coordonatorul cercetărilor din acest caz, explică pentru prima dată, într-o întâlnire cu jurnalişti de la un important ziar quality din Olanda, „NRC Handelsblad“, şi de la „Adevărul“, cum i-a prins pe hoţii români

EXCLUSIV Declaraţiile expertului român căruia hoţii i-au dat să analizeze picturile sustrase de la Rotterdam: „Am avut în mână tablourile furate!“

„Adevărul“ vă prezintă în premieră ultima întâlnire a două dintre celebrele tablouri cu o persoană care nu avea legătură cu furtul lor: Mariana Dragu, curator la Galeria de Artă Europeană a Muzeului Naţional de Artă (MNAR). Ea a acceptat să spună povestea apariţiei picturilor în România, într-o întâlnire cu jurnalişti de la un important ziar quality din Olanda, „NRC Handelsblad“, şi de la „Adevărul“.

Dosarul Jaful Secolului. Drumul tablourilor furate: din Olanda în sobă

Specialiştii de la Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR) au declarat ieri că cenuşa analizată în dosarul furtului de tablouri de la Muzeul Kunsthal din Rotterdam din octombrie 2012 provine din arderea a cel puţin trei tablouri realizate în tehnica uleiului pe pânză. Drumul operelor celebre din muzeu în soba din baie a unei românce din Tulcea.

EXCLUSIV Ecranizarea furtului tablourilor din Rotterdam, blockbuster cu actori străini şi buget record pentru România

Dacă un grup de români a  furat tablouri în valoare de 18 milioane de euro dintr-un muzeu din Rotterdam, regizorul Tudor Giurgiu vrea să dea o „lovitură” pe piaţa cinematografică. Filmul de acţiune despre cele întâmplate va avea un buget de 6-7 milioane de euro, iar aşteptările sunt ca încasările să fie duble.

Tablourile furate de la muzeul din Olanda, aduse în ţară în două perne. Mama unuia dintre suspecţi a recunoscut că a ars tablourile

Cele şapte tablouri furate din muzeul Kunsthal din Rotterdam, în octombrie 2012, ar fi fost aduse în România ascunse în perne, prin Vama Nădlac şi ar fi stat o perioadă în portbagajul maşinii lui Eugen Darie, se arată în rechizitoriul prin care cei şase suspecţi în acest dosar au fost trimişi în judecată. De asemenea, mama lui Radu Dogaru ar fi recunoscut în timpul audierilor că a ars tablourile în soba casei sale.

Jaful secolului: şase persoane au fost trimise în judecată în dosarul furtului de tablouri de la muzeul din Rotterdam

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism i-au trimis în judecată, luni, pe Radu Dogaru, Eugen Darie, Alexandru Bitu, Olga Dogaru, Petre Condrat şi, în lipsă, pe Adrian Procop, în dosarul privind furtul celor şapte tablouri de la muzeul Kunsthal din Rotterdam, valoarea prejudiciului fiind estimată la 18 milioane de euro.

Suspecţii români în furtul de tablouri din Rotterdam vor să fie judecaţi în Olanda

Cei trei români acuzaţi că în octombrie ar fi furat şapte tablouri din Muzeul Kunsthal din Rotterdam, vor să fie judecaţi în Olanda, a declarat avocatul acestora pentru ziarul olandez Telegraaf.

Româncă arestată în cazul furturilor de tablouri din Rotterdam. Un procuror şi doi poliţişti români sunt în Olanda

O româncă în vârstă de 19 ani a fost arestată luni dimineaţa la Rotterdam, Olanda, fiind suspectă în cazul furtului a şapte picturi de Matisse, în 2012, din muzeul de artă al oraşului, a anunţat poliţia din Rotterdam într-un comunicat, informează agenţia de ştiri AFP.

Percheziţii la Carcaliu: arme de vânătoare în casa unuia dintre tinerii reţinuţi pentru Jaful Secolului. Mătuşa lui Dogaru: „Blestemate să fie tablourile!“

După ce s-a aflat că o parte din cele şapte tablouri furate din Olanda s-ar afla la Carcaliu, poliţiştii au descins vineri după amiază în mai multe locuinţe ale apropiaţilor lui Radu Dogaru (28 de ani), unul dintre cei trei tineri acuzaţi de Jaful Secolului.

Valiza în care s-ar fi aflat tablourile furate din Olanda, în curtea unei case din Carcaliu. Pânzele nu sunt de găsit

În urma percheziţiile desfăşurate marţi în localitatea Carcaliu din judeţul Tulcea a fost găsită celebra geantă pe care ar fi adus-o Radu Dogaru (28 de ani) la mătuşa sa imediat după ce a ajuns în ţară.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite