Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Autorităţile încearcă să rezolve problemele românilor aflaţi în drum spre Grecia. Ce puncte de frontieră sunt deschise

3
3 Jul 2020 22:00:33
Autor: Afrodita Cicovschi
Foto Facebook
Foto Facebook

Autorităţile române şi elene încearcă să rezolve problemele românilor aflaţi în drum spre Grecia, după ce, la 1 iulie, mai multe puncte de trecere a frontierei au fost închise.

În conformitate cu informaţiile oficiale comunicate de autorităţile elene în continuare, singurul punct de frontieră dintre Bulgaria şi Republica Elenă deschis traficului rutier pentru turişti, la acest moment, este Kulata-Promachonas.
 
Potrivit aceloraşi surse, punctul de frontieră Makaza este deschis doar pentru situaţii speciale/călătorii esenţiale şi transporturi cu regim special/prioritar.
 
De asemenea, autorităţile elene au menţionat că limitarea accesului turiştilor pe cale rutieră printr-un singur punct de frontieră este explicată prin faptul că punctul de frontieră Kulata-Promachonas este singurul dotat cu infrastructura tehnică pentru scanarea formularelor obligatorii pentru intrarea în Grecia.
 
MAE reaminteşte că ieşirea de pe teritoriul Republicii Elene se mai poate efectua, în prezent, prin punctele de frontieră terestră - Promachonas (Serres) – Kulata (Bulgaria); Nymfeia (Komotini) – Makaza (Bulgaria); Evzoni (Kilkis) – Bogoroditsa (Macedonia de Nord), cu menţiunea că ultimele două puncte de frontieră pot fi închise în orice moment, fără preaviz.
 
Autorităţile elene întreprind în continuare demersuri pentru fluidizarea circulaţiei şi reducerea timpului de aşteptare la frontieră. Totodată, reprezentanţii misiunilor diplomatice ale României la Atena şi Sofia, cât şi cei ai Consulatului General al României la Salonic sunt în dialog constant cu autorităţile elene în acest sens. Ca şi în cursul zilei de ieri, consulul Ambasadei României la Sofia şi un consul din cadrul oficiului consular de la Salonic se află la punctul de frontieră pentru a se asigura că cetăţenii români primesc asistenţă consulară, dacă este cazul. Din informaţiile primite din partea acestora, de la faţa locului, la ora 14.00, circulaţia era fluidă, fără aglomerări, procedurile de trecere a frontierei derulându-se într-un timp foarte scurt.
 
„MAE va continua să urmărească îndeaproape evoluţiile cu privire la tranzitul cetăţenilor români prin punctul de trecere al frontierei menţionat şi va rămâne în dialog constant cu autorităţile elene pentru identificarea de soluţii necesare reducerii timpului de aşteptare şi prevenirea unor astfel de situaţii în perioada următoare. De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe menţionează că autorităţile elene competente pot modifica fără preaviz condiţiile de intrare pe teritoriul naţional, în funcţie de numărul de noi cazuri de COVID-19 ce vor fi înregistrate pe parcurs”, a informat ministerul.
 
Amintim că în data de 1 iulie a fost emisă o atenţionare de călătorie prin care cetăţenii români au fost informaţi asupra limitării accesului pe cale rutieră în Grecia printr-un singur punct de frontieră, respectiv Kulata-Promachonas, precum şi asupra faptului că toate persoanele care intră pe teritoriul Republicii Elene (pe cale aeriană, rutieră sau maritimă) sunt obligate să completeze, cu cel puţin 48 de ore înainte de începerea călătoriei, un formular electronic (Passenger Locator Form), prin intermediul căruia să poată  fi asigurată evidenţa electronică a celor care călătoresc în această ţară. După completare, solicitanţii vor primi pe adresa de e-mail utilizată la completarea formularului un cod unic de confirmare a înregistrării, care trebuie prezentat autorităţilor de frontieră (în format electronic sau tipărit), în momentul intrării pe teritoriul elen. Formularul este disponibil în limba engleză la adresa https://travel.gov.gr, unde sunt disponibile şi condiţiile de călătorie valabile pentru această perioadă.
 
Pentru a evita timpi suplimentari de aşteptare la frontieră, este important ca cetăţenii români să completeze acest formular anterior deplasării şi să obţină în timp util codul de confirmare a înregistrării, care va trebui prezentat la frontieră.
 
Totodată, având în vedere debutul sezonului turistic, precum şi situaţia excepţională generată de pandemia COVID-19, MAE accentuează importanţa informării temeinice, anterior deplasării în străinătate şi a verificării cu atenţie a informaţiilor postate pe site-ul MAE privind sfaturile şi alertele de călătorie, precum şi a informaţiilor de interes publicate pe paginile de internet ale misiunilor diplomatice şi ale oficiilor consulare ale României în străinătate.
 
Informaţii detaliate privind condiţiile de intrare şi şedere în Grecia cât şi detalii referitoare la procedurile de testare pentru infecţia cu COVID-19 sunt disponibile pe site-ul travel.gov.gr.
 
De asemenea, informaţii detaliate în limba română sunt disponibile şi pe site-ul MAE. Aceste informaţii sunt actualizate în funcţie de elementele comunicate de către autorităţile elene.
 
MAE reaminteşte că cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Atena +302106774035 şi Consulatului General al României de la Salonic +302310340088, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanenţă.
 
De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de urgenţă al misiunii diplomatice a României în Republica Elenă +306978996222 şi al Consulatului General al României de la Salonic +306946049076.
 
Ministerul Afacerilor Externe  recomandă consultarea paginilor de internetmae.ro/node/51914, atena.mae.ro, salonic.mae.ro, ec.europa.eu/consularprotection/content/travel-advice_ro şi mae.ro şi reaminteşte faptul că cetăţenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă”, care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

ivanhoe zoom
4.07.2020, 01:02:45

Lasati-o-n colo de Grecie. Pe mine ma deranjeaza faptul ca bugetarii primesc vouchere de vacanta si noi privatii, nu. Noua privatilor de ce nu ne da guvernul vouchere? Noi muncim,producem pt.salariile si vacantele lor ale bugetarilor.

Alexandru Preda
4.07.2020, 06:36:43

Pentru ca știe ca va tineti cu nasul pe sus și nu v-ar ajunge nici pe o măsea suma de 1450 lei pentru o familie, asa cum încearcă sa se descurce familie bugetarilor. Nu vor sa va jignească.

jean valjean din salajean
4.07.2020, 10:38:55

Romanu frate cu concediul. Cand stii ce riscuri sunt cand stii ca regulile si situatiile se schimba de la ora la ora tu te duci in concediu afara ca sa nu rada lumea de tine ca te-ai dus la Busteni sau Eforie si nu mai vorbeste lumea cu tine. Unii isi merita soarta. Prostia proprie nu poate fi acoperita prin acuze la adresa statului ca nu face nimic pentru cetatenii lui. Fratioare esti prost suporta consecintele. Mereu altii sunt de vina romanu e infailibil za best tobacco money can buy nambar uan. Nu stiu daca statul ar trebui sa-i sprijine pe prosti. Avem alte probleme mai mari si mai urgente de rezolvat. Fix ca ala care s-a legat de pom ca sa supravietuiasca si pe urma tipa dupa ajutor. Sa fi vazut scandal daca nu era gasit.

+1 (1 vot)
Modifică Setările