Autostrada Bucureşti-Piteşti trece prin Focşani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Planul Urbanistic General al Focşaniului, postat spre consultare pe site-ul Primăriei, conţine mai multe pasaje copiate din cel al Piteştiului. Primăria Focşani a cheltuit 300.000 de lei pentru acest PUG plin de erori grave şi inexactităţi.

Ministrul Berceanu încă înghite şmecheriile firmelor care lucrează pe autostradă

Noul Plan Urbanistic General (PUG) al Focşaniului, postat pe site-ul Primăriei şi realizat de firmele Protelco SRL şi Altrix Arhitect SRL din Bucureşti, este de fapt un proiect copiat ca la indigo din PUG-ul Piteştiului. De altfel, aceleaşi firme au făcut ambele documente, la fel ca şi PUG-ul Ploieştiului.

Asemănările flagrante dintre cele două planuri arată că proiectantul a lucrat după un text unic, în care doar a înlocuit „Piteşti" cu „Focşani". Problema este că în cele două localităţi există diferenţe geografice, culturale şi economice mari, iar ideea firmelor bucureştene a dus la o situaţie de tot râsul. Astfel, toate planşele postate pe site conţin elemente de cartografiere preluate de la Piteşti, iar rezultatul face praf toate noţiunile de geografie cunoscute.

Un exemplu ar fi apariţia autostrăzii Bucureşti-Piteşti, care, potrivit autorilor planului, trece şi pe la Focşani! De asemenea, râul Argeş îşi găseşte corespondent în râul Vrancea, râu de care nu a auzit încă nimeni, pentru simplul fapt că nu există! În fine, în toate machetele este prezentat faptul că Focşaniul se termină la limita administrativă a municipiului Piteşti.

„Am sesizat erorile şi le‑am cerut să îndrepte lucrurile, că noi nu avem nici râul Vrancea, nici autostradă", ne-a declarat Adrian Colin, fost director la Agenţia de Mediu Vrancea. Cu toate acestea, documentul se află în continuare pe site în forma plină de greşeli.

„Primăria ne-a grăbit"

În proiectul postat pe site apare „râul Vrancea“, care nu există



Reprezentantul firmei care a proiectat lucrarea dă vina pe Primăria Focşani. „A fost un heirupism general. Pentru că fostul PUG a expirat de anul trecut, ne-au grăbit să facem altul şi este posibil să se fi strecurat şi asemenea erori. Nu am avut decât trei luni la dispoziţie, pe când la Piteşti am lucrat mai bine de doi ani la PUG", ne-a declarat telefonic Marius Albişor, proiectantul firmei Altrix Arhitect Bucureşti.

În replică, reprezentanţii Primăriei spun că vina aparţine exclusiv celor care au întocmit PUG-ul. „Noi nu i‑am grăbit, ci ei au rămas în urmă. Au uitat că era nevoie de acordul de mediu şi nu s-au încadrat în timp. Am înţeles că au făcut deja corecţiile şi le vor trimite să le postăm pe site", spune Dan Cazaciuc, purtător de cuvânt al Primăriei Focşani.

Atribuirea contractului pentru realizarea Planului Urbanistic General al Focşaniului s-a făcut pe baza unei licitaţii la care au participat alte patru firme. Modalitatea de departajare a fost clasică - cel mai mic preţ -, dar s-a ţinut cont şi de faptul că societăţile câştigătoare aveau experienţă în realizarea de astfel de lucrări. Planul va fi supus aprobării Consiliului Local în toamnă.

"A fost un heirupism general. Pentru că fostul PUG a expirat de anul trecut, ne‑au grăbit să facem altul şi este posibil să se fi strecurat şi asemenea erori."
Marius Albişor
proiectant

image
image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite