„Autostrada urbană“ se opreşte brusc cu un semafor şi o trecere de pietoni. Care sunt urmările şi ce spun specialiştii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei 6,5 km din autostrada A3 Bucureşti–Ploieşti, de la Şoseaua de Centură a Capitalei până în zona Pipera/Petricani au fost deschişi, vineri seară, circulaţiei rutiere, la şase ani după inaugurarea autostrăzii spre Ploieşti.

Autostrada urbană, cum a fost denumită pentru că intră până în Capitală, continuă A3 din Şoseaua de Centură, intersectează strada Popasului în oraşul Voluntari din judeţul Ilfov, continuă spre sud trecând peste linia CFR Bucureşti-Constanţa, apoi intersectează strada Gherghiţei într-un sens giratoriu, traversează Lacul Balta Saulei şi se opreşte în Şoseaua Petricani printr-o intersecţie în „T”, semaforizată. „Cei 3,3 km s-au alăturat altor circa 3,2 km deja finalizaţi, din apropierea strada Popasului şi până la Centură. În total, cei circa 6,5 km de la Centură şi până în şoseaua Petricani au câte trei benzi pe sens (fără bandă de urgenţă) şi două noduri: la intersecţia cu Popasului şi un sens giratoriu la intersecţia cu strada Gherghiţei”, au precizat reprezentanţii Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere.

Faptul că autostrada A3 se opreşte acum brusc cu un semafor şi o trecere de pietoni, într-o intersecţie extrem de aglomerată la orele de vârf,- adică la intersecţia străzilor Petricani cu Fabrica de Glucoză din sectorul 2 - a fost unul din aspectele criticate la noul proiect. Autorităţile susţin însă că aceasta a fost singura soluţie pe care au găsit-o având în vedere că autostrada se intersectează cu Şoseaua Fabrica de Glucoză, o stradă cu doar o bandă pe sens. 

„S-a căutat altă soluţie, am discutat în momentul în care am început construcţia. Fie un sens giratoriu, sau un pasaj care să survoleze, dar până la urmă soluţia care a fost agreată cu Primăria este această intersecţie în T semaforizată. Încurcă? Pe noi, pe autostradă, nu ne încurcă. Mai departe în Bucureşti vedem”, a declarat Alin Şerbănescu, purtătorul de cuvânt al CNAIR. 

Autostrada urbană

Ce urmează

Duminică, şoseaua Fabrica de Glucoză a fost aglomerată toată ziua pe sensul de mers spre autostradă dinspre Şoseaua Barbu Văcărescu spre Şoseaua Petricani. De altfel, atât autorităţile cât şi asociaţiile care lupta pentru dezvoltarea infrastructurii rutiere din România au avertizat că odată cu deschiderea acestui segment de autostradă, în zona Pipera se va produce aglomeraţie. 

Asta, cel puţin până când şoferii se vor obişnui cu noul traseu. „Specialiştii vorbesc despre două posiblitati, în acest caz. Pe de o parte, este posibil că A3 să preia mare parte din traficul de pe DN1, pe care circulă zilnic până la 60.000 de maşini. În acest caz, există posibilitatea că numărul de maşini care circulă în zona şoselei Petricani să crească drastic, ajungând de la circa 5.000 cât e acum, la aproximativ 20.000. Sigur, nu e obligatoriu să se întâmple aşa, din cauza că nu toţi cei care vor veni pe A3 se vor duce musai pe Petricani. Apoi, mai există şi posibilitatea ca traficul să se împartă între DN1 şi A3. La urmă urmei, fiecare şofer îşi va face calculele şi va decide pe unde e mai avantajos să circule. Dar asta nu înseamnă că nu va fi aglomeraţie în zona. Chiar şi o creştere cu 5.000 a numărului de maşini care circulă pe Petricani ar însemna aglomerare a traficului, faţă de situaţia prezenţa", a declarat Alin Şerbănescu.

Un kilometru pe an

Recepţia celor 3 km de autostradă a fost amânată de cinci ori, iar şoferii au criticat faptul că inclusiv după inaugurare multe din indicatoare erau fixate cu borduri. 

Realizarea ultimilor 3,3 km din A3 spre Capitală a fost contractată în decembrie 2015, cu termen de finalizare noiembrie 2017. Cei 3 km se adaugă la cei circa 3,2 km de la Şoseaua Popasului până la Centură, finalizaţi din 2015 însă fără a fi legaţi printr-o intersecţie. Contractul de proiectare şi execuţie pentru ultimii 3 km a fost atribuit Asocierii Aktor - EuroContruct Trading 98 pentru suma de 130 milioane de lei fără TVA. Contractul vizează sectorul de autostradă Bucureşti - Ploieşti, km 0+000 (Intersecţie Petricani) - km 3+325, Nod Centură Bucureşti şi Nod Moară Vlăsiei.

 

  

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite