Averea Elenei Udrea: 27 de terenuri şi bijuterii în valoare de 100.000 de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elena Udrea are 27 de terenuri agricole şi intravilane FOTO Dorin Costanda
Elena Udrea are 27 de terenuri agricole şi intravilane FOTO Dorin Costanda

Divorţul de Dorin Cocoş i-a adus Elenei Udrea cea mai mare parte a averii comune. Potrivit declaraţiei de avere, în 2013, aceasta a vândut cu doar 5.000 de euro o maşină pe care nu declarase niciodată că o deţine şi care, în mod normal, ar costa câteva zeci de mii de euro.

Potrivit declaraţiei de avere din 2014 a preşedintelui suspendat al PMP Elena Udrea, aceasta deţine 27 de terenuri agricole şi intravilane în Bucureşti şi judeţul Călăraşi, două dintre acestea fiind în comuna Nana.

Udrea are două case în Bucurşti, dar şi două maşini, un Fiat 500 (din 2012) şi un Mercedes (din 2002) pe care le-a dobândit în urma partajului.

De asemenea, aceasta are şi bijuterii  din aur şi argint în valoare de 100.000 de euro. 

În calitate de deputat, Elena Udrea a încasat un venit anual în valoare de 58.908 lei.

Potrivit aceleaşi declaraţii de avere, aceasta a vândut în 2014 o maşină Porche Cayenne Turbo la preţul de 5.000 de euro, în condiţiile în care, preţul unei astfel de maşini second-hand porneşte de la 11.000 de euro.

Tot anul trecut, preşedintele suspendat al PMP a mai vândut un imobil de pe Bulevardul Unirii la preţul la 90.000 de euro, dar şi o clădire şi terenul aferent acesteia la preţul de 165.000 de euro.

Potrivit Digi24, în 2009, când a depus prima declaraţie de avere, Elena Udrea, împreună cu Dorin Cocoş, aveau cinci terenuri intravilane. Pe numele ei erau trecute un apartament şi o casă, un Mercedes din 1998 şi bijuterii evaluate la 50.000 de euro. 

Ca venituri, a declarat că a obţinut, împreună cu soţul său, puţin peste 2.100.000 de lei, din activitatea didactică, din avocatură şi din dividende. Mai avea de achitat un credit de 3.297.000 de euro către BRD, bani pe care îi folosise pentru a cumpăra două terenuri.

Declaraţia de avere a Elenei Udrea

Elena Udrea, sub control judiciar

Elena Udrea a fost pusă sub control judiciar, joi, de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, fiind acuzată de spălare de bani (în forma dobândirii/utilizării de bunuri cunoscând că provin din infracţiuni) şi fals în declaraţii de avere. Aceasta a dusă cu mandat de aducere la DNA, joi, unde timp de aproape cinci ore ar fi studiat dosarul, potrivit declaraţiilor făcute de aceasta.

Potrivit ordonanţei de începere a urmăririi penale, pe 28 octombrie 2014, Dotin Cocoş, fostul soţ al Elenei Udrea, a fost reţinut, iar ulterior arestat preventiv pentru trafic de influenţă şi spălare de bani.

Cocoş este acuzat că, în anul 2009, „în baza înţelegerii prealabile cu inculpaţii Gheorghe Ştefan şi Sandu Gabriel, a pretins de la  două persoane suma de 9.000.000 de euro pentru el, suma de 3.996.360 euro pentru Gheorghe Ştefan, suma de 2.700.000 de euro pentru ministrul Gabriel Sandu, toate acestea pentru a-şi exercita influenţa asupra lui Gabriel Sandu, precum şi asupra altor persoane din Guvern şi respectiv din cadrul ministerelor implicate – MCSI, Ministerul de Finanţe, în scopul de a asigura firmelor susţinute de un om de afaceri adjudecarea contractului de licenţiere Microsoft din anul 2009. Inculpatul Cocoş Dorin a primit de la omul de afaceri, prin intermediar, suma de 9.000.000 USD”, spun procurorii.

DNA precizează că sumele de bani ar fi fost transferate din contul D-CON.NET (liderul asocierii de firme favorizate la adjudecarea contractului), în mod succesiv, în conturile altor firme, ajungând în cele din urmă la Cocoş. La baza plăţilor ar fi stat contracte comerciale ce atestă operaţiuni comerciale fictive şi care au avut rolul de a disimula provenienţa şi circuitul sumelor de bani.

Procurorii precizează că, în declaraţiile de avere din anul 2010, contrar dispoziţiilor legale, nu apar menţiuni cu privire la împrumuturile primite de SC Euro Hotels International Co SRL de la persoana fizică Dorin Cocoş, deşi Elena Udrea declară încasarea de dividende de la această societate.

„Având în vedere obligaţia legală de a-şi declara averea, faptul că, în perioada  2009 – 2013, Udrea Elena Gabriela a declarat achiziţionarea mai multor bunuri imobile a căror valoare depăşeşte veniturile obţinute ca ministru, deputat sau din activitatea didactică, se prezumă că aceasta a utilizat veniturile din alte surse – împrumuturi, dividende, asumându-şi răspunderea pentru provenienţa acestora”, potrivit anchetatorilor.

Potrivit legii, dobândirea sau folosirea de bunuri, cunoscând că acestea provin din săvârşirea de infracţiuni, constituie infracţiunea de spălare a banilor.

„Din probatoriul administrat până la acest moment, rezultă că inculpatul Cocoş Dorin a săvârşit infracţiunea de trafic de influenţă, sumele de bani obţinute cu titlu de folos necuvenit din săvârşirea acestei infracţiuni fiind utilizate în achiziţia de imobile şi pentru creditarea societăţilor. De asemenea, există acte (contracte de împrumut, chitanţe, contracte de vânzare – cumpărare imobile) şi declaraţiile de avere din perioada 2009 – 2014, din care rezultă   că  suspecta Udrea Elena Gabriela cunoştea provenienţa fondurilor utilizate pentru achiziţionarea de bunuri comune, având cunoştinţă şi de intenţia inculpatului Cocoş Dorin de obţinere a unor chitanţe false privind restituirea pretinsului împrumut pe care l-ar fi luat de la unul din cei doi mituitori”, mai spun anchetatorii.

Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Elena Udrea la DNA - acuzată de spălare de bani şi fals. Oficiali DNA: ştia de mita din dosarul „Microsoft”. Udrea: nu ştiu de unde proveneau banii

Ce declara la Adevărul Live Elena Udrea, aflată sub control judiciar, despre banii din dosarul Microsoft: Cele 9 milioane de euro sunt în contul lui Pescariu

Elena Udrea la DNA. Ponta, „total de acord“ cu Victor Ciutacu. Ce a scris jurnalistul despre audierea Elenei Udrea

Elena Udrea la DNA. Ultima postare pe Facebook, înainte de audieri: „Punga din campania electorală e plătită din bani negri“

Dosarul Microsoft. Elena Udrea, despre eliberarea lui Gabriel Sandu şi a lui Nicolae Dumitru: „E grav că s-a ajuns să fii liber dacă spui orice despre oricine“

Dosarul Microsoft. Fostul ministru Gabriel Sandu şi afaceristul Dumitru Nicolae au ieşit duminică din arest

STENOGRAME Dosarul „Microsoft“. Dorin Cocoş: „Am vorbit şi cu Elena. A zis: «Foarte bine»“

Şpăgi nesimţite în dosarul „Microsoft“. Gabriel Sandu, Pinalti, Nicolae Dumitru „Niro” şi Cocoş au fost arestaţi preventiv

Dosarul „Microsoft”. Cum îşi mascau şpăgile Gabriel Sandu, Pinalti, Cocoş şi Dumitru Nicolae

Averile miniştrilor acuzaţi de corupţie în dosarul „Microsoft”

Dosarul Microsoft: Gabriel Sandu, Dorin Cocoş, Nicolae Dumitru şi Gheorghe Ştefan au fost reţinuţi de procurorii anticorupţie

Dosarul „Microsoft”. Adriana Ţicău, fostul ministru al Comunicaţiilor, a fost pusă sub învinuire

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite