Eveniment

articolul anterior articolul urmator

DNA cere sechestru pe averea lui Nicuşor Constantinescu

3
24 Oct 2014 14:49:43
Autor: Ioana Nicolescu, Sorin Ghica
Tribunalul Bucureşti a dispus, în 23 iulie, arestarea lui Nicuşor Constantinescu    FOTO: Mediafax
Tribunalul Bucureşti a dispus, în 23 iulie, arestarea lui Nicuşor Constantinescu    FOTO: Mediafax

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au cerut, vineri, Tribunalului Bucureşti să pună sechestru pe toate bunurile lui Nicuşor Constantinescu pentru a fi recuperat eventualul prejudiciu cauzat statului în dosarul în care preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean Constanţa este acuzat că nu s-a supus controlului Curţii de Conturi.

Imediat după această cererea din partea anchetatorilor, apărătorul lui Nicuşor Constantinescu a solicitat recuzarea magistratului care judecă dosarul.Astfel, cererea DNA nu a mai fost soluţionată la termenul deatăzi.

În ceea ce priveşte cererea de recuzare a judecătorului, o soluţie va fi dată pe 31 octombrie.

În acest dosar, el a fost trimis în judecată în luna mai, sub acuzaţia abuz în serviciu, alături de el fiind deferit justiţiei directorul RAJDP Constanţa, Adrian Gâmbuţeanu, pentru aceleaşi acuzaţii, după ce niciunul dintre cei doi nu a s-a supus controlului Curţii de Conturi.

Instanţa urmează să se pronunţe cu privire la acest aspect în 31 octombrie.

Pe numele lui Constantinescu a mai fost emis un mandat internaţional de arestare

Tribunalul Bucureşti a dispus, în 23 iulie, arestarea lui Nicuşor Constantinescu, urmare a propunerii făcute de DNA după mediatizarea unor imagini în care preşedintele CJ Constanţa fumează la terasa unui restaurant din New York. Decizia a fost contestată la Curtea de Apel Bucureşti (CAB).

Decizia a fost menţinută de CAB, la 7 august. CAB a arătat, în motivarea deciziei, că apărarea lui Constantinescu nu s-a bazat pe înscrisuri medicale credibile care să arate că "inculpatul se afla internat în stare gravă într-un spital din New York", la momentul cererii Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

În 29 august, tot CAB a admis o contestaţia în anulare a procurorilor anticorupţie, stabilind astfel ca Tribunalul Bucureşti să emită mandat european de arestare pe numele lui Nicuşor Constantinescu şi să-l dea pe acesta în urmărire internaţională.

Pe numele lui Constantinescu a mai fost emis un mandat internaţional de arestare, după ce acesta nu a revenit în ţară în urma unei operaţii făcute în SUA. Măsura de arestare, dispusă de Tribunalul Capitalei, nu a fost însă menţinută de Curtea de Apel Bucureşti, motiv pentru care mandatul a fost anulat.

Nicuşor Constantinescu, preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean Constanţa, aflat în continuare în SUA, arăta, într-un comunicat transmis în urmă cu o săptămână, că a informat mai multe instituţii, între care Ambasada SUA şi Departamentul de Stat al SUA, despre "deciziile abuzive" luate împotriva sa.

Constantinescu a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie în trei dosare penale. Într-unul dintre acestea este acuzat că nu a asigurat finanţarea Centrului Militar Zonal Constanţa, în altul că nu s-a supus controlului Curţii de Conturi, iar în cel de-al treilea, pentru că a atribuit nelegal terenuri. Într-un alt dosar, şeful CJ Constanţa este cercetat pentru luare de mită şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, după ce în casa lui au fost găsite, la percheziţii, 15 cartuşe de calibrul nouă milimetri.

Ce avere are baronul de Constanţa

În ultima declaraţie de avere depusă, în luna iulie, Nicuşor Constantinescu menţionează şase terenuri intravilane. La unul dintre terenuri, în suprafaţă de 1.431 de metri pătraţi, aflat la Constanţa, este trecută ca titular soţia sa, Codruţa Constantinescu, în urma partajului. Aceasta este coproprietar, împreună cu Nicuşor Constantinescu, al altor două terenuri în suprafaţă de 2.000, respectiv 1.123 de metri pătraţi, la Mila 23 (Tulcea) şi în Voluntari (Ilfov). Un alt teren de 335 de metri pătraţi, în Piatra Neamţ, a fost donat de Nicuşor Constantinescu fiului său, Ştefan.

Nicuşor Constantinescu deţine câte o cotă parte de 4% din două terenuri cumpărate în anul 2009 în Bucureşti şi având o suprafaţă de doar 24,16 metri pătraţi, respectiv 35,68 metri pătraţi. Restul copropietarilor acestor terenuri sunt: Sorin Ionuţ Barbu, Cristian Bozgan, Daniel Bucura, Irina Elena Chircă, Lucia Gherarde, Mihai Mazăre, Radu Mazăre, Oana Mihaela Moldovan, Ioana Nadolu, Gerardina Elena Neagoe, Adrian Radu, Emilian Schwartzenberg, Roxana Elisabeta Sfrija, Carmen Antoanela Stăncescu, Gabriel Sorin Strutinsky şi Adrian Marin Vîlsan.

Constantinescu patru case

Nicuşor Constantinescu mai deţine în proprietate trei case de locuit şi o casă de vacanţă. La una dintre acestea, în suprafaţă de 687 de metri pătraţi, în Constanţa, apare ca proprietar, în urma partajului, Codruţa Constantinescu, alte două case sunt donate copiilor, Ştefan şi Smaranda, iar în cazul unei case din Bucureşti, de 184,43 de metri pătraţi, Nicuşor şi Codruţa Constantinescu sunt coproprietari, conform Mediafax.

Preşedintele suspendat al CJ Constanţa are şi o cotă indiviză de 33% dintr-o şalupă de agrement, precum şi cinci maşini - Aro 304, Jaguar, Volkswagen Golf, Fiat şi Land Rover.

În declaraţia de avere, Nicuşor Constantinescu menţionează că în perioada 1990-2011 a dobândit tablouri, timbre, bijuterii şi alte obiecte a căror valoare nu o poate însă aprecia. El menţionează picturi în ulei ale soţiei sale, dobândite în 2013, în valoare de 15.000 de euro.
Nicuşor Constantinescu are şi un depozit bancar de 987.000 dolari şi un cont curent de 5.558 USD.
De asemenea, el are acţiuni sau părţi sociale la diverse firme: SC Xenoti SRL, SC Conpress Group, SC Royal Distribution Services, SIF Transilvania, SC Sigma Trading, SC Ideea Contrast, SC Comtext SA, SC Oltenia, SC Eurosantis Com Invest SA, SC Alliance Qwest Company SA, SC Silk Estate SA şi SC Rafting Company SRL.


Mazăre, despre baronul Nicuşor Constantinescu: este aşa de periculos, încât americanii i-au prelungit viza

Consiliul Judeţean îi ia apărarea lui Nicuşor Constantinescu: „Preşedintele CJ a fost suspendat, deşi se afla în concediu medical“

Percheziţii la evazioniştii din Constanţa. Printre suspecţi, un apropiat al lui Nicuşor Constantinescu

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

calu
24.10.2014, 15:27:50

Sa te bucuri ca-ti lasa izmenele pe tine,asta numa'asa sa-ti aduci aminte de cel care era un....Nicsor Constantinescu.Pastaie ,pretenul tau de jongleri infractionale,o sa fie obligat sa-si mentina noua ...freaza pentru ca asa se cere la palatele rahova si jilava,noile achizitii sa fi frezate si...parfumate,si cum...edilul este si...sexi,bucuria lu'aia care sunt cu ochii pe scapatul sapunului.

Carmen Florea
24.10.2014, 16:44:13

Totusi a reusit pungasul sa-si puna averile muncite la 'adapost': a donat,a impartit, a vandut, mai ales lu' ma-sa care-i detine cazematele de miioane de euro si nimeni n-o ia la intrebari: de unde o pensionara are cazemate ce se intind pe cateva cartiere din oras? Saracu' bugetar numai c-un milion de dolari pe langa Hrebe si atatia bastani feudali cu sute de milioane de euro. Si nu numai talharu' asta, pt ca pana se scarpina autoritatile, alde Mazare deja au trimis trenurile cu bunuri si conturi in Brazilia,Madacascar, Congo. Daca am scutura hotii astia,cica Romania n-ar mai avea nevoie de imprumuturi. Pe dracu', penalii astia au scos tot din tara, imobilele le-au scris pe terti si ce sa le mai confisti acum? Daca si Geoana nu detine nimic in declaratia pe venit, nicio garsoniera macar,saracu',de aia se lafaieste in vila RAAPS fara niciun drept,pt ca n-are unde locui,de fapt toata averea furata a pus-o pe soacra 'rivolutionara' pt ca pe 'rivolutionari' nu-i controleaza fiscul,pt ca-s cu merite pt tara si bobor: duceau mancare combatantilor in transee(sic!). De 25 ani licheaua asta prostanaca se invarteste pe la troaca mereu plina si sa vezi ca n-are pe ce sa-si cumpere macar o cafea... Toti hotii lui cu case de la 7 in sus,numai el in fundu' gol. Astia ne cred imbecili. Pana si o beizadea cu masina de zeci de mii de euro,intr-o tara civilizata,fiscul e pe ea,pe cand in Rumania,bodega hotilor, e suficient cei ca Felix sa 'doneze' beizadelelor ce-au furat si gata,sunt curati-lacrima.

costica cova
24.10.2014, 18:00:52

Singurul lucru de care sint afectati borfasii astea este cind pierd ce au furat cu atita truda.

Modifică Setările