Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Avertisment OMS: efecte pandemiei de COVID-19 vor fi resimţite timp de decenii

9
2 Aug 2020 18:10:42
Autor: Valentin Bolocan
18 milioane de persoane au fost infectate de noul coronavirus în cele şase luni de la începutul pandemiei, iar 688.000 au decedat FOTO AFP
18 milioane de persoane au fost infectate de noul coronavirus în cele şase luni de la începutul pandemiei, iar 688.000 au decedat FOTO AFP

Veşti proaste de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) care a avertizat că pandemia de coronavirus SARS-CoV-2 este genul de dezastru ale cărui efecte se vor resimţi mult timp de acum înainte. Mai mult, epidemia generalizată continuă să progreseze, susţin oficialii organizaţiei, iar modul în care se transmite noul coronavirus mai trebuie încă cercetat.

„Pandemia (de COVID-19) este o criză de sănătate ce are loc o dată într-un secol şi ale cărei efecte vor fi resimţite timp de decenii”, a declarat directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, în condiţiile în care pandemia a afectat deja peste 18 milioane de persoane şi a cauzat peste 670.000 de decese. Oficialul a subliniat că pandemia continuă să progreseze într-o manieră îngrijorătoare pe plan global, aşa că „răspunsul trebuie să fie naţional, regional şi global”.
 
Comitetul de urgenţă al organizaţiei a cerut OMS să furnizeze tuturor ţărilor instrucţiuni pragmatice ca răspuns la pandemie, „cu scopul de a reduce riscul ca reacţiile la epidemie să nu slăbească, în contextul presiunilor socio-economice”. Comitetul recomandă de asemenea ca OMS să accelereze cercetările referitoare la virusul încă necunoscut, acestea urmând să se axeze în special pe originea sa animală şi eventualele mijloace de răspândire pe cale animală. În fine, s-a solicitat să fie clarificate probleme legate de „modul în care se transmite SARS-CoV-2, potenţialele mutaţii, imunitatea”. 
 

Jumătate de Românie devine roşie pentru Belgia

 
Pe acest fond, dar şi pe baza unor cifre tot mai mari raportate de autorităţile de la Bucureşti, alte ţări europene impun reguli mai drastice de circulaţie cetăţenilor români. În primul rând, autorităţile belgiene au introdus unele  regiuni ale României în zona roşie, astfel, persoanele care vin din aceste zone trebuie să intre în autoizolare şi să facă un test PCR pentru depistarea noului coronavirus, informează Ministerul Afacerilor Externe (MAE).
 
Conform noilor măsuri, arată MAE, începând cu data de 1 august, autorităţile belgiene au inclus în zona roşie următoarele regiuni din România: Centru (Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş, Sibiu); Sud-Est (Brăila, Buzău, Constanţa, Galaţi, Tulcea, Vrancea); Sud-Muntenia (Argeş, Călăraşi, Dâmboviţa, Giurgiu, Ialomiţa, Prahova, Teleorman); Sud-Vest Oltenia (Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt, Vâlcea). Practic, mai bine de jumătate de ţară a intrat pe lista roşie a autorităţilor din Belgia. Astfel, toate persoanele care sosesc în Regatul Belgiei din regiunile incluse în zona roşie trebuie să intre în autoizolare şi să efectueze un test molecular (tip PCR) pentru depistarea infecţiei cu COVID-19. Testul este efectuat de autorităţile belgiene, la sosirea în această ţară. Celelalte judeţe ale României rămân incluse în zona portocalie, care implică numai monitorizarea stării de sănătate. 
 
Apoi, tot de la 1 august, toate persoanele care vor să călătorească în Regatul Belgiei sunt obligate să completeze anterior intrării pe teritoriul belgian formularul Passenger Locator Form, care poate fi accesat online la: travel.info-coronavirus.be/fr/public-health-passenger-locator-form. Sunt exceptate persoanele aflate în tranzit şi cele care nu stau în Belgia mai puţin de 48 de ore. 
 

Cehia cere testarea imediată contra cost

 
Cehia a luat măsuri şi mai dure şi a introdus întreaga Românie pe lista roşie COVID-19. De astăzi, ora 00.00, persoanele care călătoresc din România în Cehia pot intra în ţară, însă imediat trebuie să anunţe sosirea, telefonic sau prin alt mijloc de comunicare, Direcţiei de Sănătate Publică pe raza căreia se află locul de reşedinţă declarat (hotel, locuinţă) şi să se supună, pe cheltuială proprie, testării pentru COVID-19, mai arată MAE. „Ministerul Afacerilor Externe precizează că autorităţile cehe au revizuit condiţiile de intrare în Republica Cehia, în funcţie de statele de provenienţă, acestea fiind clasificate pe două categorii: verde (risc scăzut de infectare) şi roşu (risc înalt de infectare), iar România a fost inclusă, începând cu data de 3 august 2020, ora 00:00, pe lista roşie. Clasificarea statelor în cele două categorii face obiectul unei reevaluări permanente, bazată pe evoluţia situaţiei epidemiologice din fiecare stat”, au transmis reprezentanţii MAE.
 
De asemenea, „toate persoanele care au locuit mai mult de 12 ore, în ultimele 14 zile, pe teritoriul României trebuie să îşi notifice prezenţa autorităţilor sanitare, imediat după intrarea pe teritoriul Republicii Cehia, şi să prezinte ulterior Direcţiei de Sănătate Publică pe raza căreia se află locul de reşedinţă declarat un test molecular privind infecţia cu COVID-19”, mai arată sursa citată. De la aceste măsuri sunt exceptate persoanele care tranzitează Cehia pe orice cale (pe cea rutieră, tranzitul trebuie să fie de cel mult 12 ore). 
 
În Europa au fost peste 2,8 milioane de persoane infectate cu noul coronavirus. Cele mai multe cazuri sunt în Rusia, peste 845.000, urmată de Spania – peste 335.000, şi Marea Britanie, cu puţin peste 300.000.
Cele mai multe decese, în Europa, au fost înregistrate în Marea Britanie, peste 46.000 (47 în ultimele 24 de ore), urmată de Italia, peste 35.000 (5 în cursul zilei de sâmbătă) şi Franţa – peste 30.000.
 

Riscurile călătoriei cu trenul

 
Un recent studiu realizat de experţii Universităţii din Southampton demonstrează că o călătorie cu trenul, un mijloc de transport des folosit şi în această perioadă de vacanţă, implică un risc mare de îmbolnăvire cu noul coronavirus. Astfel, chiar şi cu măsuri de protecţie luate, în funcţie de aglomeraţia din vagon, riscul de a contracta COVID-19 este cuprins între 0,3 (călătorie de o oră) şi 10,3 la sută (călătorie de opt ore). Mai mult, cei care călătoresc chiar lângă o persoană infectată, dar asimptomatică, timp de cel puţin două ore au 95 la sută şanse să contracteze virusul. 
 
Cercetătorii au descoperit însă că doar 0,075 la sută dintre persoanele care au folosit un loc ocupat anterior de un pacient asimptomatic au contractat boala. Aceste rate de infectare au fost constatate şi în urma studierii numărului de cazuri de infectare din trenurile de mare viteză, unde locurile sunt alocate ca în avion, iar măsurile de securitate de la bord sunt asemănătoare cu cele adoptate de companiile aeriene - portul obligatoriu al măştii, dezinfectare deasă a mâinilor sau restricţii la plimbarea prin avion. Astfel, este de aşteptat ca în România riscul infectării în timpul unei călătorii cu trenul să crească exponenţial. Şi asta după ce CFR Călători nu mai vinde bilete pe principiul distanţării fizice a pasagerilor, iar tot mai mulţi călători nu poartă masca de protecţie sau o poartă după principiul „barbişon”, adică sub barbă. 
 

Spitalul militar de lângă „Ana Aslan“ s-a redeschis

 
Spitalului militar ROL 2 din  incinta Institutului „Ana Aslan” şi-a redeschis porţile, iar internările pacienţilor COVID-19 au fost reluate ieri. În noua configuraţie sunt asigurate în total un număr de 167 de paturi, dintre care 23 de paturi ATI, pentru pacienţii aflaţi în stare gravă sau critică. Noile spaţii de cazare au fost create prin amplasarea a 30 de containere medicale de cazare şi 16 containere sanitare dotate cu duşuri şi toalete. Spitalul mai dispune şi de o zonă-tampon cu o capacitate maximă de 24 de paturi, pentru izolarea pacienţilor aflaţi în aşteptarea rezultatelor testelor COVID-19.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

9 Comentarii

Tomescu Tom
2.08.2020, 19:07:34

Toate economia mondială va resimți dramatic efectele măsurilor impuse de autorități ...... Industria farmaceutică va prospera în neștire, industria echipamentelor medicale ..... adică cam tot ce va avea într-un fel sau altul legătură cu " industria " sănătății .. . În mod clar , cetățenii nu vor simți o creștere a standardelor de sănătate .. Nu vom fi mai sănătoși ... Vom muri la fel ! Doar cheltuielile vor fi mai mari .. Oricum nu va mai exista decât o singură boală ... restul afecțiunilor fiind doar simple ...comorbidități .. . Apropo ...de ce doresc creditorii internaționali să ne privatizăm sistemul național de sănătate ?

+1 (1 vot)
Gabriel Gabriel
2.08.2020, 19:53:20

Organizatia mototolilor sparcaiti, criza financiara e si mai primejdioasa decat balariile astea dictate de voi. Aveti idee cate persoane au murit de alte afectiuni pentru ca doctorii se canalizeaza pe covidul aducator de bani? sunt doctori platiti la nr de pacienti covitati, isi freaca mainile cand au astfel de cazuri, gravidele pot muri linistite, nu reprezinta niciun interes.

+1 (3 voturi)
Nici nu stiu
2.08.2020, 20:04:38

Gabriel Gabriel Mai lasă-ne cu Antena 3! Am fost recent la spital. Mi-au zis că trebuie să fiu operat și în câteva zile m-au invitat la operație.

-3 (3 voturi)
Gabriel Gabriel
2.08.2020, 20:19:24

Daca nu stii, de ce te bagi? poate servesti dumneata haznaua 3 si ii suspectezi si pe altii. Se face multa valva pentru ceva care se va intinde pe o perioada foarte mare. Privat fiind, daca desteptii astia, indiferent de culoarea politica, ne tot blocheaza, in scurt timp vom trimite oamenii acasa iar tu, care te-ai operat imediat, vei chitai de foame pentru ca nu mai ai activitate, ramai doar cu faina si uleiul loate la primul val de pandemie. Ai habar ca nu prea mai exportam nimic? soferii trebuie sa plateasca la fiecare deplasare in afara un test covid de 400 lei, asa ca se lasa pagubasi, asta o stiu de la unul care e in somaj nu de la haznaua la care te delectezi matale.

+1 (3 voturi)
Nici nu stiu
2.08.2020, 20:27:33

Gabriel Gabriel Din pe 15 mai am fost de mai multe ori la spitalul Bagdasar, am fost la 2 clinici private și 2 cabinete medicale de mai multe ori. Tu ai scris "Aveti idee cate persoane au murit de alte afectiuni pentru ca doctorii se canalizeaza pe covidul aducator de bani?" Nu este adevărat! Singura problemă cauzată de virus este că trebuie să stai două zile internat în spital până ce ei au rezultatul testului. Altfel nu te operează. La fel este și la spitale private. "Ai habar ca nu prea mai exportam nimic? soferii trebuie sa plateasca la fiecare deplasare in afara un test covid de 400 lei, asa ca se lasa pagubasi, asta o stiu de la unul care e in somaj nu de la haznaua la care te delectezi matale." Explică asta celor iresponsabili.

-1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (9)

Modifică Setările