FOTO Avertizări. Cod galben de ploi şi vânt puternic în 11 judeţe şi Cod portocaliu de inundaţii în opt judeţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Meteorologii au emis o avertizare cod galben pentru 11 judeţe din jumătatea de sud a ţării, unde de miercuri seară până joi seară vor fi averse, descărcări electrice şi izolat grindină, iar vântul va avea intensificări cu viteze ce vor depăşi la rafală 50-60 de kilometri pe oră. Totodată, hidrologii au emis astăzi mai multe avertizări de cod portocaliu şi cod galben de inundaţii.

UPDATE Traficul maritim şi fluvial a fost reluat în condiţii normale în porturile Constanţa Nord, Constanţa Sud – Agigea şi Midia, astfel toate maritime şi fluviale sunt operaţionale.

UPDATE În cadrul Comandamentului pentru Situaţii de Urgenţă, directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), Ion Sandu, a precizat că avertizarea de cod galben de ploi, emisă miercuri, va fi prelungită până vineri seara, cel târziu sâmbătă dimineaţa.  

„Începând din această seară şi până mâine dimineaţă va fi valabilă o avertizare de cod galben de precipitaţii emisă pentru judeţele din sud-vestul ţării. Dar asta nu înseamnă că nu plouă şi în zonele unde au fost inundaţii. Mâine va fi actualizată această informare”, a mai spus Sandu.

El a precizat că aceste ploi sunt produse de un ciclon din Marea Mediterană, iar din cauza temperaturilor ridicate vom avea parte şi de ploi punctuale de intensitate mare, dar de scurtă durată. 

De asemenea, directorul ANM a precizat că sâmbătă, duminică şi luni vor mai fi ploi, însă nu la fel de puternice. 

Ion Sandu a arătat că, în perioada 15-19 aprilie, au fost cantităţi de precipitaţii în 24 ore între 20-30 l/ mp timp de cinci zile consecutiv, iar în următoarele două zile vor fi înregistrate şi ploi zonale de intensităţi foarte mari în timp scurt, care pot produce efecte pe pârâuri mici, dar nu şi inundaţii pe râuri.

Vicepremierul Liviu Dragnea a cerut celor de la Apele Române o situaţie a zonelor din ţară afectate de inundaţii pentru a afla „posibilităţile reale de intervenţie în punctele pe unde apa a trecut pentru a încerca să protejăm cât de mult putem să nu mai intre apa tot în casele care au fost afectate”. 

UPDATE Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) a precizat că, pe 20 aprilie, mai multe echipe au fost trimise în judeţele Argeş şi Olt pentru a acorda ajutor persoanelor afectate de inundaţii.

Astfel, două detaşamente cu 60 de pompieri şi patru bărci pneumatice cu echipaj au fost concentrate în zonele afectate, pentru a creşte capacitatea de intervenţie pentru înlăturarea efectelor inundaţiilor, pentru salvarea persoanelor şi a bunurilor şi  animalelor acestora.

Pe timpul deplasării, detaşamentul de pompieri de la ISU Argeş au fost martorii unui accident rutier, în urma căruia un copil de 12 ani a fost rănit. Salvatorii au intervenit, folosind trusa medicală din dotare, pentru a acorda primul ajutor victimei.

UPDATE Hidrologii au emis o nouă avertizare de cod galben de inundaţii, valabilă de miercuri de la ora 16.00 şi până joi la ora 2.00. sunt vizate râul Neajlov sector aval S.H. Vadu Lat (judeţul Giurgiu), râul Călmăţui (judeţul Teleorman), Pârâul Câinelui sectorul  S.H. Vârtoapele – confluenţa cu râul Vedea (judeţul Teleorman), Sabar aval 

Poenari (judeţ Giurgiu) şi râul Ialomiţa sector aval S.H. Coşereni (judeţul Ialomiţa).

De asemenea, de joi de la ora 2.00 vor fi sub cod galben de inundaţii râurile din bazinele hidrografice: Caraş, Nera, Cerna (judeţul Caraş-Severin), Drincea (judeţul Mehedinţi), Desnăţui (judetul Dolj), râurile Jiu şi afluenţii săi (judeţele Hunedoara, Mehedinţi, Gorj şi Dolj), Olteţ şi unii afluenţi ai Oltului inferior din judeţele Gorj, Olt, Vâlcea şi Dolj, pe Călmăţui (judeţul Teleorman), râul Vedea şi afluenţii săi din judeţele Olt, Teleorman şi Argeş, râurile din bazinele superioare ale Argeşului şi Dâmboviţei (judeţele Argeş şi Dâmboviţa), râurile Neajlov, Sabar  (judeţele Argeş, Dâmboviţa şi Giurgiu), râurile Ialomiţa, Prahova şi unii afluenţi (judeţele Dâmboviţa, Prahova şi Ialomiţa).

Specialiştii au emis şi o avertizare de cod portocaliu de inundaţii, valabilă de joi dimineaţă de la ora 9.00, pentru râurile din bazinele hidrografice: Motru superior şi afluentul său Coşuştea (judeţele Mehedinţi şi Gorj), pe Jiu la Răcari – sector îndiguit (judeţul Dolj), Vedea amonte S.H. Văleni, Teleorman amonte de S.H. Tătărăştii de Sus, Pârâul Câinelui şi alţi afluenţi mici ai râului Vedea (judeţele Olt, Argeş şi Teleorman) şi Neajlov amonte Vadu Lat (judeţele Dâmboviţa şi Giurgiu).

image

UPDATE Porturile maritime şi fluviale constănţene au fost închise, miercuri, din cauza ceţii dense, vizibilitatea pe mare scăzând sub o jumătate de milă marină. 

Potrivit Căpităniei Zonale Constanţa, manevrele de încărcare şi descărcare ale navelor în porturile Constanţa Nord, Constanţa Sud - maritim şi fluvial şi Midia au fost suspendate miercuri, începând cu ora 11.40, din cauza vizibilităţii extreme de scăzute, în condiţii de ceaţă, de sub jumătate de milă marină, arată Mediafax.

Tot din acelaşi motiv a fost sistat şi traficul de barje pe Canalul Dunăre - Marea Neagră prin ecluza de la Agigea.

Cod galben de ploi emis pentru 11 judeţe

Potrivit avertizării emise de Administraţia Naţională de Meteorologie, de miercuri, ora 20.00, şi până joi, la ora 23.00, vremea va fi instabilă în cea mai mare parte a ţării şi vor fi averse, descărcări electrice şi izolat grindină.

Cantităţile de apă vor depăşi 25-30 de litri pe metru pătrat în Oltenia, jumătatea estică a Banatului, nordul Munteniei şi sudul Moldovei, iar în judeţele Mehedinţi, Gorj, Dolj şi Caraş-Severin se vor depăşi izolat 50 de litri pe metru pătrat.

Vântul va avea intensificări în regiunile sudice, cu viteze ce vor depăşi la rafală 50-60 de kilometri pe oră şi temporar în restul teritoriului, în principal în timpul averselor.

În judeţele din jumătatea sudică a Munteniei, precum şi în Olt vor fi manifestări de instabilitate atmosferică şi se vor acumula cantităţi de apă cuprinse, în general, între 15 şi 20 de litri pe metru.

Judeţe vizate de codul galben sunt Vrancea, Buzău, Prahova, Dâmboviţa, Argeş, Vâlcea, Gorj, Dolj, Mehedinţi, Hunedoara şi Caraş-Severin.

image

Cod portocaliu de inundaţii

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a actualizat avertizarea emisă marţi dimineaţă pentru aceste sectoare. Astfel, până miercuri la ora 16.00, râul Neajlov sector aval S.H. Vadu Lat (judeţul Giurgiu) va fi sub cod portocaliu.

Tot până atunci, vor fi sub cod galben râul Călmăţui (judeţul Teleorman),Pârâul Câinelui sectorul amonte S.H. Vârtoapele - confluenţa cu râul Vedea (judeţul Teleorman), râul Vedea - care până marţi dimineaţă a fost sub cod roşu - în aval, la confluenţa cu râul Teleorman (judeţul Teleorman), râul Teleorman sector S.H. Teleorman - confluenţă cu Vedea (judeţul Teleorman), râul Sabar aval Poenari (judeţ Giurgiu) şi râul Ialomiţa sector aval S.H. Coşereni (judeţul Ialomiţa).

Mii de locuinţe afectate de inundaţii

Mai multe judeţe din ţară au fost afectat de inundaţii, însă cel mai afectat de viituri a fost judeţul Teleorman, unde peste 168 de case au fost avariate şi peste 700 de fântâni sunt colmatate, prezentând un risc mare de îmbolnăvire pentru populaţie. În satul Beiu a mers miercuri şi premierul Victor Ponta, abia venit din vacanţa de Paşte din Delta Dunării. 

Oficialul a fost însoţit de vicepremierul Liviu Dragnea şi de ministrul  Apelor, Doina Pană. După o plimbare cu barca pe uliţă, Ponta a anunţat că va aloca în prima şedinţă de Guvern de după Paşte mai multe milioane de lei pentru ridicarea unor diguri în judeţ.  

Loviţi de ape a doua oară

Sătenii din Beiu loviţi anul acesta, de Paşte, de viitură sunt aceiaşi care s-au luptat cu apele şi la inundaţiile din 2005. Oamenii au făcut atunci nenumărate demersuri către autorităţi pentru  îndiguirea malului stâng al râului Vedea, însă investiţia s-a oprit doar la îndigurirea malului drept. Vicepremierul Dragnea a pasat responsabilitatea către Apele Române şi către fosta guvernare care n-a vrut să finanţeze investiţia.

Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

FOTO Guvernul va aloca bani pentru un dig în Teleorman. Ponta şi Dragnea, cu barca în zonă. Mai multe localităţi din ţară, afectate de inundaţii

Guvernul va aloca bani pentru construirea unui dig care să protejeze zonele inundabile din judeţul Teleorman de ape, autorităţile locale promiţând că, dacă fondurile sunt acordate, construcţia va fi finalizată până în luna august. Hidrologii au precizat că până marţi seara râul Neajlov din Giurgiu se află sub avertizare cod portocaliu de inundaţii. Pentru mai multe râuri din Teleorman, Ialomiţa şi Giurgiu a fost emisă o avertizare de cod galben.

Raed Arafat: „Oamenii refuză să fie evacuaţi, dar când situaţia se agravează, ne cer ajutorul!”

Medicul Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din Ministerul Afacerilor Interne (MAI), susţine că foarte multe persoane care au fost afectate de inundaţiile din ultimele zile au refuzat iniţial evacuarea. Ulterior, acestea au revenit şi au solicitat ajutorul pompierilor. „Situaţia este sub control”, a explicat Arafat într-un interviu acordat „Adevărul”.

FOTO Potop de Paşte. „În zece minute, apa ne-a luat munca de o viaţă”

Sute de oameni au trăit un coşmar de Sărbători, după ce zeci de localităţi din mai multe judeţe, printre care Teleorman, Argeş, Prahova, Buzău şi Olt au fost măturate de ape. Bilanţul este sumbru: patru morţi, trei dispăruţi, drumuri blocate şi sute de gospodării afectate.

România sub ape: cod roşu de inundaţii în Teleorman, prelungit până marţi seară. Patru persoane au murit în urma viiturilor

O localitate din judeţul Teleorman era izolată duminică seară, în urma inundaţiilor care au dus la moartea a patru persoane. Viitura a afectat sute de gospodării şi aproape 2.000 de hectare de terenuri. Revărsarea apelor a provocat pagube însemnate infrastructurii rutiere. Codul roşu de înundaţii în Teleorman a fost prelungit până marţi seară.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite