Avocata Loredana Radu, detalii despre terenul vândut unchiului său, Gabriel Oprea: „Credea că sunt în stare, că pot să fac un business”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Loredana Radu, fost avocat şi nepoata lui Gabriel Oprea, a fost audiată, marţi, în dosarul în care este judecată alături de fostul primar Neculai Onţanu, aceasta declarând că, prin ea, procurorii au „lovit în Gabriel Oprea” şi că, la momentul arestării sale, avea bagajul „făcut de un an de zile”.

La şedinţa de marţi, a fost citată pentru declaraţii în faţa judecătorilor Loredana Radu, nepoata lui Gabriel Oprea şi fost avocat. Aceasta a susţinut că acuzaţiile DNA în cazul ei sunt nefondate, că ţinta ar fi fost Gabriel Oprea şi că avea informaţii că va fi arestată.

„Când am fost arestată aveam bagajul făcut de un an. Mi-a mucegăit un cartuş de ţigări în bagajul pregătit. Aveam semnale de la colegi că voi fi arestată. Am zis că fac acest job (avocat- n.r.) cu plăcere.(...) Procurorul de caz le-a sugerat ce să declare. Prin mine au lovit în Gabriel Oprea. Nu am săvârşit acele infracţiuni.(...) Pe domnul Onţanu l-am întâlnit abia în 2010, când am înfiinţat, în calitate de avocat, PUNR. În toate activitatea desfăşurată nu am apelat la nimeni, sunt o luptătoare. Nu cred că Onţanu sau Oprea ar fi acceptat un teren de 1.000 de metri pătraţi? Niciodată Oprea nu mi-a cerut să săvârşesc fapte penale şi nu i-am cerut să mă ajute cu ceva. Nu m-a ajutat nimeni niciodată", a declarat Loredana Radu, potrivit Mediafax.

Povestea mitei

Potrivit actelor de la dosar, fostul edil, Neculai Onţanu,  ar fi primit mită două terenuri, cel de 1.000 de metri pătraţi, prin intermediul Loredanei Radu, nepoata lui Gabriel Oprea, şi unul de 500 de metri pătraţi, prin intermediul unei alte persoane, Aurel Radu. În schimb, Onţanu ar fi facilitat procedura de reconstituire a dreptului de proprietate asupra mai multor terenuri ce totalizau 83.500 de metri pătraţi pe raza Sectorului 2. Fostul primar nu a vrut să dea declaraţii la DNA în legătură cu toate aceste acuzaţii şi nici cu privire la faptul că în acte, terenul de 1.000 de metri pătraţi a ajuns direct de la intermediarii lui Dobrescu şi Borcea la Loredana Radu, în baza unui aranjament care ar fi fost făcut cu acordul lui Onţanu.

Denunţătorii şi martorii din dosar au declarat la DNA că pe Loredana Radu nu ar fi plătit niciun leu pentru terenul de 1.000 de metri pătraţi. Însă după un an, pe 17 decembrie 2008, Loredana Radu a vândut terenul unchiului său, Gabriel Oprea contra sumei de 400.000 de euro, de cinci ori mai puţin decât preţul pieţei. Dar, procurorii DNA bănuiesc că şi această tranzacţie, dintre nepoată şi unchi, s-ar fi făcut tot cu titlul gratuit. După tranzacţie, avocata a cerut de la Primăria Sectorului 2 o autorizaţie de construire pentru un hotel cu 10 niveluri (3S+P+6E), care a fost ulterior edificat.

În final, Oprea a donat terenul fiicei sale, Ana Maria Tudor, împreună cu hotelul aflat şi astăzi în construcţie. Pe 5 aprilie 2016, procurorii DNA au pus sechestru asigurator pe acest teren. Acuzaţiile în cazul Loredanei Radu: complicitate la luare de mită şi spălare de bani.

De ce este cercetat Gabriel Oprea

Potrivit rechizitoriului DNA, o parte din anchetă, care are legătură cu Gabriel Oprea, a fost separată din acest dosar. Este investigată o posibilă participare a fostului vicepremier la infracţiunile de luare de mită şi spălare de bani. Ancheta urmează să stabilească dacă transferul dreptului de proprietate, de la Loredana Radu către Oprea Gabriel s-a realizat cu titlu gratuit.

„DNA, în mod incorect, a zis că acel teren valorează 2,8 milioane de euro. Ştiu clar că DNA ştie că sunt nevinovată. Intenţia de a vinde mai departe terenul din Barbu Văcărescu a fost ideea domnului Oprea. Nu am mai luat legătura cu nimeni. A avut o o afinitate specială pentru că sunt harnică. Mi-a dat o şansă să lucrez pentru dumnealui. M-a ajutat ca om, în primul rând. Tot ce am fost, de-a lungul vremii, ne-am sfătuit împreună. Vorbeam o oră pe zi. Doar în vacanţe nu ne vedeam. A dorit să cumpere de la mine întotdeauna deoarece credea că sunt în stare, că pot să fac un business.Nu aş fi avut niciodată bani pentru structura de rezistenţă. Nici Gabriel Oprea nu a avut bani să o termine. El a început să construiască în 2010", a completat astăzi Loredana Radu, potrivit Mediafax.

Următorul termen în acest proces a fost stabilit pentru data de 20 ianuarie, atunci când au fost citaţi pentru audieri Dragoş Dobrescu şi Cristian Borcea, denunţători în acest caz.


 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite