Avocata premierului Victor Ponta, din nou la DNA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Avocata lui Victor Ponta sa prezentat, joi, la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) pentru dosarul în care premierul este urmărit penal, acesta fiind în continuare în Turcia, pentru tratamentul de recuperare după operaţia la genunchi.

Avocata Loredana Radu a ajuns la sediul DNA în jurul orei 11.00 şi la intrare nu a făcut nicio declaraţie.

Loredana Radu a fost şi pe 22 iunie la DNA, atunci prezentând procurorilor documente care să justifice faptul că Victor Ponta nu se poate prezenta pentru a fi audiat în dosarul în care este urmărit penal.

Premierul Victor Ponta intenţionează să participe, pe 11 iulie, la deschiderea punctului de frontieră Nădlac (România) - Csanadpalot (Ungaria), dar prezenţa sa la eveniment este condiţionată de acordul medicilor care îl vor examina din nou săptămâna viitoare, au declarat miercuri, pentru Mediafax, surse oficiale.

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a declarat că a discutat miercuri dimineaţă cu premierul Victor Ponta, care i-a spus că se simte din ce în ce mai bine şi că va reveni în curând în ţară.

Victor Ponta, operat la genunchi

Pe 14 iunie, premierul Victor Ponta a fost internat la Spitalul Universitar Medipol din Istanbul, unde o zi mai târziu a fost operat la genunchiul stâng.

Duminică, Victor Ponta a declarat, la postul B1, că va reveni în ţară, „pe picioare, nu în scaun cu rotile sau cârje”, în maximum două săptămâni, interval în care medicii i-au transmis că nu poate pune piciorul jos.

Anterior, Ponta afirma că este posibil să revină în ţară după săptămâna viitoare, respectiv începând cu 6 iulie, săptămână în care trebuie să parcurgă exerciţii de fizioterapie şi recuperare intensivă, mai devreme totuşi de termenul de 28 de zile avansat iniţial de medici.

Conducerea PSD a fost preluată interimar de Rovana Plumb, în timp ce Gabriel Oprea a fost numit prim-ministru interimar.

Pe 15 iunie, în ziua în care era operat la clinica din Turcia, Victor Ponta fusese citat să se prezinte în faţa procurorilor DNA pentru a fi audiat, după ce cu zece zile înainte fusese anunţat că este urmărit penal pentru trei infracţiuni, în dosarul lui Dan Şova.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie i-au adus la cunoştinţă premierului Victor Ponta, în 5 iunie, că este urmărit penal pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată şi spălarea banilor în dosarul Turceni - Rovinari, fapte pe care le-ar fi săvârşit în perioada în care era avocat.

DNA a cerut atunci Camerei Deputaţilor să avizeze urmărirea penală pe numele premierului şi pentru conflict de interese, însă solicitarea a fost respinsă de către deputaţi, pe 8 iunie.

Pe 29 iunie, premierul Victor Ponta afirma că în prima zi în care va veni în ţară va merge şi la DNA pentru o nouă audiere în dosarul aflat în fază de urmărire penală, spunând că este posibil ca procurorul să decidă inclusiv control judiciar.

Anterior, deputatul Sebastian Ghiţă afirma că procurorii urmăresc să îl determine pe premierul Victor Ponta să demisioneze de la conducerea Guvernului, fiind posibil în acest sens să-l pună sub control judiciar şi să-i interzică să intre în clădirea Guvernului.

Victor Ponta, urmărit penal

Procurorii DNA îl acuză pe Victor Ponta de fals în înscrisuri sub semnătură privată, pentru că ar fi emis mai multe facturi, fără a avea o bază legală, în baza unui contract încheiat între firma sa de avocatură şi cea a lui Dan Şova. Anchetatorii au stabilit că, în realitate, premierul nu a efectuat niciun fel de activitate profesională în temeiul convenţiei de conlucrare cu Şova.

Mai mult, în perioada efectuării unor controale fiscale, Ponta s-ar fi înţeles cu Şova ca acesta să întocmească în cadrul societăţii de avocaţi rapoarte de activitate juridică, "pretins a fi prestată de Ponta Victor-Viorel, corespunzătoare celor 16 luni cât a durat convenţia", spun procurorii anticorupţie.

Procurorii DNA susţin că, în realitate, Ponta nu a efectuat niciuna dintre activităţile înregistrate în contabilitate, folosind o parte din sumele obţinute de la SCA „Şova şi Asociaţii” pentru cumpărarea a două apartamente de lux într-un complex rezidenţial situat în Bucureşti.

Conform sursei citate, firma lui Dan Şova i-ar fi cumpărat premierului un autoturism Mitsubishi Lancer Evo 10, „la solicitarea expresă” a acestuia.

Klaus Iohannis i-a cerut demisia lui Victor Ponta

Pe 5 iunie, preşedintele Klaus Iohannis anunţa că, în condiţiile în care DNA a comunicat că premierul Victor Ponta este învinuit de fapte penale, i-a solicitat demisia acestuia, el spunând că, în opinia sa, este o „situaţie imposibilă" pentru România ca premierul să fie învinuit de fapte penale.

Ulterior, premierul Victor Ponta a anunţat că respectă poziţia publică a preşedintelui Klaaus Iohannis, dar că a fost numit la conducerea Guvernului de către Parlament şi numai Parlamentul îl poate demite.

Victor Ponta a fost învestit în funcţia de prim-ministru al României în mai 2012, în urma căderii Guvernului Ungureanu prin moţiunea de cenzură a Uniunii Social-Liberale.

În acelaşi dosar, senatorul Dan Şova este urmărit penal pentru fals în înscrisuri, evaziune fiscală, spălare de bani, complicitate la abuz în serviciu, cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, după ce în perioada 2007-2008 firma „Şova şi Asociaţii” a încheiat trei contracte de asistenţă juridică cu complexele Turceni şi Rovinari, în urma cărora acestea ar fi fost prejudiciate cu aproape 3,5 milioane de lei.

Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Avocatul lui Victor Ponta, la DNA pentru a depune acte în apărarea premierului

Avocata lui Victor Ponta, la DNA pentru a prezenta documente privind neprezentarea premierului la audieri

Surse: Victor Ponta se întoarce în ţară la sfârşitul săptămânii

Iohannis în Financial Times: Este inacceptabil ca Ponta să fie acuzat de fapte de corupţie. Cea mai bună cale este să demisioneze

Ponta, la Antena 3: Klaus Iohannis n-a făcut un altfel de politică. Mă simt ca pe vremea lui Băsescu. Dacă mi-aş da demisia, nu m-ar mai ancheta nimeni

Iohannis: Parlamentul a executat ordinul premierului. Dacă şi-ar fi convins colegii să îi ridice imunitatea, nu l-aş fi suspendat

Premierul Victor Ponta a plecat în Turcia să se opereze la genunchi. El şi-a luat concediu în perioada 16 - 19 iunie

De ce a ales Ponta să se opereze în Turcia. Ortopezii spun că operaţia nu era obligatorie şi că putea fi făcută în ţară

Suspectul Victor Viorel Ponta se agaţă de fotoliul de premier: cum s-a schimbat discursul şefului PSD de când a intrat în vizorul DNA

Cine este procurorul Uncheşelu, unul dintre „lupii tineri” ai DNA, care îl anchetează pe Victor Ponta. Saltul magistratului de la „găinării” la punerea sub acuzare a premierului României

Ponta SA – care sunt afacerile din spatele firmelor controlate de mama, sora şi cumnatul premierului

Reuters: Premierul uneia dintre cele mai sărace şi corupte ţări UE este urmărit penal. AFP: Ponta, ultimul „trofeu“ al luptei anticorupţie din România

Ponta, urmărit penal. Ce spunea în urmă cu două luni: Voi demisiona dacă DNA cere urmărirea mea penală

Victor Ponta, urmărit penal pentru spălare de bani şi complicitate la evaziune fiscală. Preşedintele i-a solicitat demisia, Ponta refuză

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite