Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Avocatul Poporului a atacat la CCR ordonanţa care prevede vânzarea cartelelor prepay doar cu buletinul

14
12 Sep 2019 13:55:54
Autor: Iulia Cimpoeru

Avocatul Poporului a formulat o excepţie de neconstituţionalitate cu privire la Ordonanţa de Urgenţă care reglementează vânzarea cartelelor prepay doar cu buletinul şi prevede stocarea datelor. „Nu se justifică situaţia extraordinară şi nici urgenţa”, a transmis Avocatul Poporului.

Avocatul Poporului atrage ateţia că nu se rezolvă urgent o stuaţie excepţională, întrucât actul normativ va intra în vigoare la 1 ianuarie 2020. În plus, Avocatul Poporulu susţine că „actul normativ limitează drastic exercitarea dreptului la viaţă intimă, familială şi privată”.
 
„Având în vedere competenţa şi vocaţia constituţională a Avocatului  Poporului de apărare a drepturilor şi libertăţilor persoanelor fizice, ţinând seama de interdicţia constituţională a adoptării ordonanţelor de urgenţă care afectează drepturile, libertăţile şi îndatoririle prevăzute de Constituţie, Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constituţională a României cu excepţia de neconstituţionalitate a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 62/2019 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 34/2008 privind organizarea şi funcţionarea Sistemului naţional unic pentru apeluri de urgenţă şi pentru completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 111/2011 privind comunicaţiile electronice”, a transmis, joi, Avocatul Poporului.

Instituţia precizează că, între altele, că O.U.G. nr. 62/2019 ”afectează drepturi, libertăţi şi îndatoriri cetăţeneşti”.
”Avocatul Poporului apreciază că se impune din partea legiuitorului delegat un spor de rigoare în motivarea urgenţei, a dovedirii existenţei unei situaţii extraordinare, cu respectarea principiului proporţionalităţii restrângerii exerciţiului drepturilor afectate şi a jurisprudenţei Curţii Constituţionale, exigenţe pe care actul normativ criticat nu le întruneşte.  Argumentele utilizate în preambulul actului normativ nu sunt de natură să justifice situaţia extraordinară şi nici urgenţa unui act normativ care, reglementând obligativitatea colectării datelor cu caracter personal şi a stocării pe un termen nedefinit a acestora, limitează drastic exercitarea dreptului la viaţă intimă, familială şi privată” a transmis Avocatul Poporului.

În plus, Avocatul Poporului consideră că localizarea celor care apelează la 112 era posibilă şi prin reglementarea anterioară.

„În plus, din examinarea dispoziţiilor legale nu rezultă scopul colectării datelor de identificare şi nici asigurarea garanţiilor că acestea vor fi folosite exclusiv în scopul declarat în preambul. Finalitatea urmărită de legiutorul delegat, şi anume reducerea apelurilor abuzive prin identificarea şi sancţionarea apelanţilor abuzivi, prin intermediul colectării datelor de identificare ale utilizatorilor de cartele preplătite, nu constituie o situaţie extraordinară, nu este de natură a justifica urgenţa reglementării.  În ceea ce priveşte completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 111/2011 privind comunicaţiile electronice, justificarea oferită nu conţine elementele necesare pentru care situaţia care nu poate fi amânată ori necesitatea colectării datelor de identificare ale utilizatorilor de cartele preplătite prin ordonanţă de urgenţă, cu atât mai mult cât aceeaşi reglementare prin lege a fost supusă controlului a priori de constituţionalitate, aceleaşi norme introduse fiind constatate ca neconstituţionale. De altfel, urgenţa reglementării nu se justifică nici prin prevederile conţinute, întrucât Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 62/2019 nu  cuprinde nicio măsură de aplicare imediată de natură să rezolve o situaţie extraordinară. Dimpotrivă, aplicarea efectivă a soluţiei legislative privind colectarea datelor de identificare ale utilizatorului final al cartelei SIM preplătite se realizează începând cu data de 1 ianuarie 2020”, a mai transmis Avocatul Poporului.

În context, Avocatul Poporului observă faptul că O.U.G. nr. 62/2019 încalcă art. 115 alin. (6) din Constituţie, prin afectarea dreptului la viaţă intimă, familială şi privată, prevăzut de art. 26 din Legea fundamentală şi art. 11 şi art. 20 prin raportare la art. 8 din Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale.
„Avocatul Poporului reaminteşte faptul că, prin Decizia nr. 461/2014 a Curţii Constituţionale, a fost admisă obiecţia de neconstituţionalitate a Legii pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 111/2011, în ansamblul ei. Comparând textele din actul normativ constatat neconstituţional şi cele din art. II al ordonanţei de urgenţă criticate, Avocatul Poporului observă că unele conţin aceleaşi soluţii legale.  În fine, Avocatul Poporului apreciază că actul normativ criticat este în contradicţie cu dreptul şi jurisprudenţa europeană în materia comunicaţiilor electronice şi nu asigură un cadru adecvat şi suficient de protecţie a datelor cu caracter personal de la dispoziţia administratorului SNUAU, conform legislaţiei europene în materie, măsura colectării însăşi fiind neadcvată în sensul depăşirii scopului propus – acela de sancţionare a apelanţilor abuzivi la Serviciul de urgeţă”, se mai arată în comunicatul tansmis de avocatul Poporului.


La finalul lunii august, Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă care obligă operatorii de telefonie să colecteze şi furnizeze datele de identificare ale celor care au cumpărat cartele prepay.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

14 Comentarii

kalu kalu
12.09.2019, 15:02:10

la cat de urata e varianta feminina a lui ciorbea, pentru ea nu este nici o urgenta. Ca sigur nu o va viola nimeni. Serios, uitati cu ce se ocupa nulitatea asta platita pe bani grei !!! Nu mai exista prepay fara buletin nicaieri, nulitate urata ce esti !!!

0 (4 voturi)
Adrian Foangǎ
12.09.2019, 16:15:53

Ce vorbesti, berbecule?! Cum sa nu mai existe cartele fara buletin "nicaieri"?!

-3 (3 voturi)
Ţepeş
12.09.2019, 15:14:20

Cumpărarea cartelelor prepay cu CI este o prostie. Eu am domicliul oficial în Cluj, dar stau foarte puțin pe acolo, circul mult prin țară, și mai am o proprietate unde locuiesc de obicei. Cu ce ajută poliția să știe adresa mea și numele meu dacă eu am nevoie de ajutor în Timișoara sau Iași? Dacă cineva îmi fură telefonul și sună la 112 din acceleratul Iași-Timișoara, și poliția vine și îmi sparge ușa de la apartement e OK? Nu văd logica. Aaa, sunt apeluri false. Proști vor face în continuare ce știu să facă, prostii. Dar va veni poliția, va sări gardul, va rupe porți și uși și va striga "te-am prins, e numărul tău". Ok, și? Păi nu e vocea mea. Nu contează, amendă! Eu am abonament pe numele meu. Nu mă deranjează că mă ascultă, cine ascultă, dar am și cartelă prepay din Anglia, pe care că o alimentez doar când am nevoie de ea. Am avut și cartelă prepay din Cipru, Franța și Germania. Fără acte de identitate. Important este localizarea telefonului, care se poate face foarte simplu, nu numele și adresa cumpărătorlui. Cred că ordonanța asta nu este dată pentru salvarea persoanelor sau reducerea apelurilor false la 112 ci pentru ascultarea și supravegherea persoanele.

-2 (4 voturi)
m lupascu
12.09.2019, 16:05:23

- reteaua criminala pro esedalde si avocatul crimei organizata

-2 (4 voturi)
Adrian Foangǎ
12.09.2019, 16:17:01

N-are a face cartela cu reteaua criminala! Are de-a face cu faptul ca politia sta 6 ore in fata unei curti, in timp ce criminalul isi face treaba! Nu fiti oi!

-2 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (14)

Modifică Setările