Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Avocatul Poporului, după ce Poliţia Capitalei a transmis că medicii ATI nu pot fi audiaţi online sau la spitale: Poate afecta grav calitatea actului medical

2
19 Jan 2022 14:14:55
Autor: News.ro
Avocatul Poporului: Prezenţa poliţiştilor în toate unităţile sanitare în care activează cadrele medicale care necesită a fi audiate creşte substanţial riscul infectării poliţiştilor cu noul coronavirus Foto: Pixabay
Avocatul Poporului: Prezenţa poliţiştilor în toate unităţile sanitare în care activează cadrele medicale care necesită a fi audiate creşte substanţial riscul infectării poliţiştilor cu noul coronavirus Foto: Pixabay

Avocatul Poporului afirmă, după ce Poliţia Capitalei a comunicat instituţiei că medicii ATI nu pot fi audiaţi prin videoconferinţă sau la spitale în cadrul urmăririi penale, că "obligarea medicilor implicaţi în combaterea epidemiei de COVID-19 de a se deplasa la sediile de poliţie, întrerupând activitatea de îngrijire a bolnavilor infectaţi cu noul coronavirus, poate afecta grav calitatea actului medical".

Avocatul Poporului arată, într-un comunicat de presă transmis miercuri, că a solicitat Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti să analizeze posibilitatea ca, având în vedere pandemia COVID-19 şi calitatea persoanelor a căror audiere se urmăreşte - medici cu specialitatea Anestezie-Terapie Intensivă, să aibă în vedere şi alte modalităţi de investigaţie, cum ar fi audierea la sediile instituţiilor spitaliceşti sau audierea on-line. 

Conform sursei citate, Poliţia Capitalei a răspuns următoarele:

- Audierea prin videoconferinţă, în cursul urmăririi penale, a altor persoane în afara celor private de libertate (altele decât cele aflate în arest la domiciliu) nu este posibilă, această activitate fiind exclusă de reglementările Legii nr. 114/2021 (privind unele măsuri în domeniul justiţiei în contextul pandemiei de COVID-19). De asemenea, Codul de procedură penală nu prevede posibilitatea efectuării audierilor în cursul urmăririi penale prin videoconferinţă; - Audierea cadrelor medicale la sediile instituţiilor spitaliceşti nu poate fi avută în vedere întrucât numărul poliţiştilor din cadrul Serviciului Omoruri cu atribuţii în instrumentarea cauzelor penale care au ca obiect infracţiunea de ucidere din culpă este redus, numărul dosarelor penale în care se impune audierea cadrelor medicale este ridicat; 

- Prezenţa poliţiştilor cu aceste atribuţii în toate unităţile sanitare în care activează cadrele medicale care necesită a fi audiate creşte substanţial riscul infectării poliţiştilor cu noul coronavirus. 

"Faţă de cele comunicate, considerăm că obligarea medicilor implicaţi în combaterea epidemiei de COVID-19 de a se deplasa la sediile de poliţie, întrerupând activitatea de îngrijire a bolnavilor infectaţi cu noul coronavirus, poate afecta grav calitatea actului medical, cu consecinţe asupra sănătăţii şi chiar vieţii pacienţilor. Înţelegând greutăţile cu care se confruntă Ministerul de Interne, recomandăm o modificare legislativă care să permită audierea părţilor şi on-line în cadrul urmăririi penale, precum şi o reconsiderarea distribuirii poliţiştilor în cadrul diferitelor structuri, pentru a face posibilă audierea la locul de muncă a medicilor implicaţi în combaterea pandemiei COVID", subliniază Avocatul Poporului. 

Managerul Institutului de Pneumoftiziologie "Marius Nasta" din Capitală, medicul Beatrice Mahler, a declarat pentru News.ro că o parte a medicilor din unitatea sanitară se confruntă cu un val de plângeri penale făcute de rudele pacienţilor care s-au stins în spital din cauza Covid-19. Medicul precizează că aceste plângeri apar practic după fiecare val pandemic. Dr. Mahler spune că nu are foarte multe informaţii legate de motivele plângerilor existente şi că, din punctul său de vedere, specialiştii din institut au făcut tot ce este posibil pentru salvarea de vieţi omeneşti. Medicul susţine că într-un caz au fost citaţi toţi cei care au acordat îngrijiri pacientului respectiv. Întrebată ce anume ar fi ajutat în toată această perioadă pademică, Beatrice Mahler a spus că o lege a malpraxisului cu ajutorul căreia să se stabileaască din ce etapă apare culpa sau din ce moment medicul poate să ajungă într-un proces penal.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Un cititor
19.01.2022, 14:51:59

....dar despre facturile gresite ale romanilor, sau despre scumpirea energiei ce nu are acoperire in castigul romanului, ce are de spus? Este avocatul Poporului.

Valentin-Ionut Constantinescu
19.01.2022, 15:37:43

NU INTLEG!!! NU INTELEG AVOCATUL POPORULUI!!! Ce sunt "medicii de la ati"??? Sunt niste cetateni. Daca primesti o citatie de la politie sau procuratura ce se intampla??? Te prezinti cand esti citat pentru a depune marturie/a fi interogat sub sanctiunea unei amenzi pentru inceput. La fel si cand esti citat la TRIBUNAL.Te Prezinti!!! Sub sanctiunea amenzii sau esti adus cu portareii/politia/jandarmii in instanta!!! Ce sunt "medicii de la ati"???Sunt niste invinuti/inculpati/reclamati/parti intimate/martori in lucrari...DIN ASTEA!!! Asta cu "eroii in alb"..."medicii de la ati"...ne nastem ca sa murim,toti suntem datori cu o MOARTE si toti suntem egali in fata LEGII.

Modifică Setările