Avocatul Poporului sesizează CCR privind numirea unor procurori din DNA. Reacţia magistraţilor: O cerere aberantă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Avocatul Poporului, Renate Weber, a ridicat o excepţie de neconstituţionalitate pentru Legea 304/2004 privind organizarea judiciară. Aceasta e de părere că la DNA ar trebui angajaţi doar procurori cu specializare în fapte de corupţie.

Admiterea acestei cereri ar putea conduce la anularea probelor într-o serie de dosare, la fel cum s-a întâmplat la completurile specializate.

„Cererea în sine este aberantă. Plecăm de la premisa că procurorii trebuie sa fie specializaţi în anumite tipuri de infracţiuni. Pe această logică vom avea nevoie de procurori specializaţi în violuri, în infracţiuni silvice sau în falsuri. Şi apoi să cerem şi judecătorilor asta. Dar probabil nu se va ajunge acolo întrucât nici Avocatul Poporului şi nici Curţii Constituţionale nu le pasă de victimele violurilor sau de alte victime. Sunt interesaţi doar de anumiţi «inculpaţi» sau «condamnaţi». Oricum, este încă o dovadă că în România justiţia este subminată în continuare de autorităţile statului care, în loc să vegheze la atribuţiile lor legale, inventează găselniţe juridice pentru a distruge dosarele de corupţie bine instrumentate", a declarat un magistrat, care a preferat să-şi păstreze anonimatu, citat de Hotnews.ro.

Renate Weber vrea să modifice reformularea articolului 87 alin2 din lege, realizată prin OUG 92/2018 de către ministrul de Justiţie de atunci, Tudorel Toader.

Ce prevede acest articolul:

  • „Pentru a fi numiţi în cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, procurorii trebuie să nu fi fost sancţionaţi disciplinar, să aibă o bună pregătire profesională, o conduită morală ireproşabilă, cel puţin zece ani vechime în funcţia de procuror sau judecător şi să fi fost declaraţi admişi în urma unui concurs organizat de către comisia constituită în acel scop”.

Renate Weber afirmă că în OUG 43/2002 privind Departamentul Naţional Anticorupţie se prevedea pe lângă alte condiţii că procurorii trebuie să aibă „o pregătire specializată în combaterea infracţiunilor de corupţie”. În legea de aprobare a acestei OUG sintagma a fost schimbată cu „calităţi şi rezultate profesionale deosebite în combaterea infracţiunilor de corupţie”.

Această prevedere este eliminată prin Legea 247/2005 privind reforma în domeniile proprietăţii şi Justiţiei.

Renate Weber consideră că „noua configurare a condiţiilor de eligibilitate a procurorilor„ „generează încălcarea competenţei funcţionale a organului de urmărire penală şi sunt neconstituţionale”.

„În consecinţă, participarea procurorului la actele de procedură trebuie să fie asigurată de către un procuror apt să exercite reprezentarea parchetului în faţa instanţei, deci un procuror competent din punct de vedere funcţional”, afirmă Avocatul Poporului. Astfel, Renate Weber invocă decizia Curţii Constituţionale privind neconstituirea completurilor specializate în domeniul judecării.

În opinia sa, „în cazul în care urmărirea penală este efectuată de către un procuror care nu are specializarea necesară pentru reprezentarea Ministerului Public în actele pendinte, competenţa materială şi funcţională a acestuia este grav viciată”.

„Astfel, în actuala reglementare, în opinia noastră, dreptul la un proces echitabil este afectat prin lipsa procurorilor specializaţi şi respectiv competenţi din punct de vedere funcţional în cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie potrivit gradului de specializare avut în vedere pentru acest parchet”, se arata în sesizarea Avocatului Poporului către CCR.

„Ca atare, în opinia noastră, prevederile art.87 alin 2 din Legea 304/2004, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, restrâng dreptul la un proces echitabil în cadrul procesului penal, întrucât numirea procurorilor din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie nu este condiţionată de specializarea acestora pentru fapte de corupţie. Omisiunea legiuitorului de a reglementa în cuprinsul soluţiei legislative criticate condiţia specializării procurorilor pentru anchetarea faptelor de corupţie are relevanţă constituţională, prin încălcarea dreptului la un proces echitabil al justiţiabililor”, mai arată Renate Weber, în această sesizare.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite