Avocatul lui Victor Ponta, la DNA pentru a depune acte în apărarea premierului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Avocatul lui Victor Ponta, Loredana Radu, s-a prezentat, marţi, la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) pentru a studia dosarul în care clientul ei este urmărit penal şi pentru a depune mai multe documente în apărarea acestuia. Premierul este suspectat de fals în înscrisuri, complicitate la evaziune fiscală şi spălare de bani.

La intrarea în sediul instituţiei apărătorul a refuzat să dea declaraţii în faţa presei.

Implicarea lui Victor Ponta în dosarul „Turceni/Rovinari” în care amicul său Dan Şova este acuzat de abuz în serviciu, fals în înscrisuri, evaziune fiscală şi spălare de bani a fost descoperită de procurori în luna aprilie a acestui an. 

Mai exact, în urma unor noi percheziţii efectuate la firma de avocatură a lui Dan Şova anchetatorii au dat peste mai multe contracte încheiate între societatea de avocatură SCA „Şova şi Asociaţii” şi Cabinetul Individual de Avocat „Ponta Victor-Viorel”. „În urma analizării documentelor ridicate, comparate cu probele deja strânse până la acel moment, s-a descoperit că, pe 30 august 2007, între SCA «Şova şi Asociaţii» reprezentată de Şova Dan-Coman şi Cabinetul Individual de Avocat «Ponta Victor-Viorel» reprezentat de Ponta Victor-Viorel s-a încheiat o convenţie de colaborare profesională pe o perioadă nedeterminată. În convenţie s-a prevăzut că pentru lucrările profesionale efectuate, onorariile să fie încasate de societatea de avocaţi, iar avocatul Ponta Victor-Viorel să primească o sumă fixă de 2.000 euro, pentru care va emite o factură lunară”, spun anchetatorii, care adaugă că în mai puţin de un an onorariul pentru avocatul Ponta a fost majorat, la 3.000 de euro pe lună. 

În plus, în baza convenţiei, Victor Ponta ar fi încasat ilegal aproape 200.000 de lei. 

„ Pentru presupusele activităţi efectuate în conlucrare, avocatul Ponta Victor-Viorel a emis în perioada octombrie 2007 - decembrie 2008 un număr de 17 facturi fiscale în valoare de 181.439,98 lei. Facturile fiscale au fost transmise spre decontare societăţii de avocaţi SCA «Şova şi Asociaţii» care a efectuat plata contravalorii lor după care le-a înregistrat în contabilitate. Sumele aferente celor 17 facturi reprezintă cheltuieli ce nu au la bază operaţiuni reale, având în vedere că, în realitate, Ponta Victor-Viorel nu a efectuat niciun fel de activitate profesională în temeiul convenţiei de conlucrare. Şova Dan-Coman a fost singura persoană cu drept de dispoziţie în privinţa oricăror acţiuni de orice natură care implicau societatea de avocaţi”, subliniază DNA.

Ancheta procurorilor a mai scos la iveală faptul că, ulterior, în urma în unor controale ale inspectorilor ANAF, Ponta s-a înţeles cu Şova ca acesta din urmă să întocmească în cadrul societăţii de avocaţi rapoarte de activitate juridică, „pretins a fi prestată de Ponta Victor-Viorel, corespunzătoare celor 16 luni cât a durat convenţia”.

Astfel, în cursul lunii august 2011, au fost falsificate 16 înscrisuri corespunzătoare câte unei luni din intervalul septembrie 2007 - decembrie 2008. „Cele 16 înscrisuri falsificate de Ponta Victor-Viorel au fost tehnoredactate prin metoda „copy paste” după modelul înscrisurilor privind activitatea juridică desfăşurată de mai mulţi avocaţi din cadrul SCA „Şova şi Asociaţii”, avocaţi care au declarat că nu au conlucrat niciodată cu Ponta Victor-Viorel. În realitate, Ponta Victor-Viorel nu a efectuat niciuna din activităţile respective, nici măcar în parte”, mai precizează DNA.

Procurorii DNA susţin că, în realitate, Ponta nu a efectuat niciuna dintre activităţile înregistrate în contabilitate, însă asta nu l-a împiedicat ca o parte din sumele obţinute de la „Şova şi Asociaţii” să le folosescă pentru cumpărarea a două apartamente de lux într-un complex rezidenţial situat în Bucureşti. În plus, firma lui Şova i-ar fi cumpărat premierului un autoturism Mitsubishi Lancer Evo 10, „la solicitarea expresă” a acestuia.

„Societatea de avocaţi a plătit avansul (37.027,41 lei), ratele de leasing (aproximativ 6.000 lei/lună) şi alte obligaţii către firma de leasing, în total, 79.641,11 lei. În luna iunie 2009, Ponta a preluat leasingul autoturismului fără să mai achite vreo sumă de bani societăţii de avocaţi”, subliniază procurorii anticorupţie.

Salvat de colegi în dosarul în care este suspectat de conflict de interese

Camera Deputaţilor a respins, marţi, cererea procurorilor anticorupţie de încuviinţare a începerii urmăririi penale pe numele lui Victot Ponta pentru trei infracţiuni de conflict de interese. 

231 de deputaţi au votat împotriva urmăririi penale, în timp ce doar 120 au votat „pentru“. 

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite