Axa fundaţii – primării, fatală pentru câinii vagabonzi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Administraţiile locale şi ONG-urile au cheltuit milioane de euro în ultimii zece ani pentru rezolvarea problemei câinilor fără stăpân, dar aceştia încă sunt pe străzi şi se înmulţesc. Comunităţile locale sunt divizate în două tabere: una care vrea ca maidanezii să fie omorâţi şi cealaltă care susţine sterilizarea lor.

Recenta propunere de eutanasiere a câinilor fără stăpân împarte comunitatea în două tabere. Pe de o parte sunt cei revoltaţi de prezenţa câinilor maidanezi în mijlocul oraşelor, cărora le este frică să intre în casă din cauza acestora şi care sunt pentru uciderea lor. Cealaltă tabără însă consideră că problema poate fi rezolvată mai uman, prin sterilizarea patrupedelor şi adăpostirea lor în imobile care încă nu există sau înapoierea lor în stradă.

Dezbaterea a revenit odată cu propunerea prefectului Capitalei, Mihai Atănăsoaei, de modificare a legii câinilor fără stăpân, prin care eutanasierea animalelor ar fi permisă. Vor fi amendaţi cei care adoptă un câine şi-i vor da apoi drumul pe stradă sau cei care hrănesc câinii fără stăpân în locurile publice. Prefectul Capitalei spune că păstrarea câinilor în adăposturi şi serviciile medicale este şi că la nivelul Capitalei eutanasierea a 40.000 de câini ar costa circa 100.000 de euro. „Nu există nicio ţară care să nu permită eutanasierea câinilor", a mai spus prefectul.

Bani sunt, dar pentru vacanţe

Banii alocaţi de municipalitate pentru reducerea numărului de câini fără stăpân au fost suficienţi an de an, dar comunitatea maidanezilor a prosperat fără control. Dacă în anul 2005, bugetul administraţiei a fost de peste 3,2 milioane de lei, acesta a ajuns în 2010 la peste 5,6 milioane lei. Şi în 2009, bugetul ASAS s-a ridicat la peste 3 milioane de lei. Doar o mică parte din bani a fost folosită însă direct pentru animale. O bună parte din bani, adică peste 10% din bugetul anual, a fost cheltuită pentru tichetele de vacanţă şi tichetele cadou ale angajaţilor, iar cheltuielile cu salariile au depăşit cu mult pe cele pentru bunuri şi investiţii.

„Nu sunt pentru eutanasierea câinilor. Prima dată trebuie să identificăm animalele care au avut stăpân", este explicaţia Simonei Panaitescu, directorul ASAS. Totuşi, cifrele arată că cea mai eficientă perioadă, în care au fost eutanasiaţi aproape 40.000 de câini în Capitală, a fost între anii 2005 şi 2007.

Nici adăpostirea lor nu pare a fi o soluţie de criză. Pentru construcţia a încă unei hale la adăpostul din Mihăileşti, Primăria a alocat 2,1 milioane de lei. Aceasta va aduce încă 500 de cuşti individuale cu canalizare proprie, pe lângă cele 500 existente.

ONG-urile, 0 alternativă

Pe de altă parte, ONG-urile au eşuat în încercarea de a rezolva blând problema, iar proiectele lor pentru salvarea patrupedelor s-au dovedit a fi ineficiente.

Anca Tomescu, de la Vier Pfoten, spune că preocupările lor se îndreaptă către sterilizarea câinilor şi că primesc anual fonduri de 80.000 de euro din străinătate.

„Anul trecut am sterilizat în jur de 8.000 de câini în câteva localităţi, iar de la începutul anului până acum, încă 2.700", a explicat ea. „Ceea ce se întâmplă nu este un eşec al societăţii civile. Problema este că avem un astfel de prefect şi autorităţi care nu au fost în stare să rezolve situaţia în atâţia ani", a adăugat Anca Tomescu.

Raluca Simion, de la asociaţia „GIA", reclamă aceeaşi lipsă de fonduri. Alte organizaţii nici măcar proiecte nu fac. „Nu e sarcina noastră să rezolvăm această problemă, ci a autorităţilor. Noi trebuie să supraveghem aplicarea legii", a spus Maria Beck, vicepreşedinta asociaţiei „Ia-mă acasă!".

Ce se întâmplă în ţară

Timişoara. În fiecare an, peste 4.000 de câini fără stăpân sunt prinşi de angajaţii firmelor de ecarisaj. Cetăţenii au o linie telefonică unde îi pot anunţa pe hingheri non-stop unde se află maidanezii. Anual, 25% din câini sunt adoptaţi.

Cluj-Napoca. Primăria a înfiinţat la începutul lunii un nou centru de ecarisaj de 150 de locuri, cu o investiţie de 1,5 milioane de lei. Pe străzile oraşului bântuie 800 de câini. Dacă nu sunt adoptaţi în două săptămâni, li se dă drumul înapoi pe domeniul public.

Iaşi. Şefii Primăriei cheltuiesc lunar 80.000 de lei pentru strângerea maidanezilor. Echipele de hingheri raportează că adună zilnic câte 20 de câini fără stăpân. Patrupedele sunt transportate la un padoc insalubru, situat într-o comună limitrofă Iaşiului, cu o capacitate de doar 400 de locuri. Acolo sunt sterilizaţi şi eliberaţi imediat în zona de unde au fost capturaţi. Edilii estimează că în oraş sunt 6.000 de maidanezi. Sebastian Secan, Cezar Pădurariu, Gerhard Ernst

image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite