Azilurile de bătrâni, locuri în care vârstnicii nu sunt mereu în siguranţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Incendiul de la centrul Sole
Incendiul de la centrul Sole

Incidentul de sâmbăta trecută, când un incendiu a izbucnit la un cămin de bătrâni, o persoană în etate decedând, a scos la iveală problemele din sistem. Lipsa avizelor şi a medicilor sunt două dintre neajunsurile des întâlnite în aceste centre.

Centrul de îngrijire a bătrânilor Sole de pe strada Păcală, din Sectorul 3 al Capitalei, acolo unde sâmbăta trecută un bătrân a murit, iar alţi 19 au fost intoxicaţi cu fum, funcţiona practic ilegal. Căminul nu avea avize de funcţionare de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă şi nici personal medical specializat, aşa cum au descoperit procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, cei care verifică împrejurările în care s-a produs incidentul.

De altfel, anchetatorii au dispus începerea urmăririi penale pe numele administratorului căminului de bătrâni care a luat foc săptămâna trecută. Este vorba de Simona Tănase (născută în 1959). Ea fost pusă sub control judiciar. Simona Tănase este acuzată de ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă.

Probleme des întânite în căminele de bătrâni

Medicul Gabriel Diaconu a atras de mai multe ori atenţia asupra problemelor grave din sistemul de îngrijire a bătrânilor. “Pentru mine, că lucrez în domeniu, astfel de situaţii sunt dese. Căminele de bătrâni, particulare sau de stat, se bazează pe faptul că activitatea de îngrijire a bătrânilor nu este bine reglementată la noi, e între Ministerul Sănătăţii şi cel al Muncii şi Protecţiei Sociale. Pe de o parte, azilurile de bătrâni nu au medici, de foarte multe ori aceştia sunt doar pe hârtiile de autorizare”, explică psihiatru.

Neregulile de la Sole: căminul de bătrâni era în acte pensiune tip hostel

Clădirea în care funcţiona azilul de bătrâni care a luat foc sâmbătă trecută nu avea nici măcar avizul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU), conform instituţiei menţionate. „În anul 2002, la solicitarea beneficiarului, ISU a emis un răspuns prin care se menţiona faptul că imobilul nu se supune avizării/autorizării având în vedere destinaţia clădirii(clădire de locuit)”, conform sursei citate.

Ulterior, în anul 2009, la solicitarea beneficiarului, ISU a emis un aviz de securitate la incendiu. De această dată destinaţia clădirii urmă să fie de pensiune tip hostel. „După finalizarea construcţiei, înainte de punerea în funcţiune a clădirii, beneficiarul trebuia să întreprindă demersuri pentru obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu. Având în vedere destinaţia actuală a clădirii, cămin de bătrâni, beneficiarul construcţiei trebuia să solicite şi să obţină autorizaţia de securitate la incendiu. Pe cale de consecinţă, clădirea cămin de bătrâni nu deţine autorizaţie de securitate la incendiu”, precizează ISU.

Probleme generale din aziluri

Specialişti din domeniu, medici şi administratori, ne-au relatat problemele des-întâlnite în căminele de bătrâni.

  • Centrele nu au medic generalist sau medic specialist care să acorde îngrijire bătrânilor;
  • Asistenţa medicală este acordată de multe ori de personal nespecializat;
  • Centrele nu au avize de funcţionare de la ISU;
  • Centrele nu autorizaţii de la primării;
  • Medicamentaţia nu este cea mai utilă bătrânilor;
  • Hrana este uneori necorespunzătoare;
  • Contracte uneori suspecte între administratorii de aziluri şi bătrâni sau familiile acestora prin care le încasează pensiile sau le preiau apartamentele, fără a mai fi intersaţi apoi de starea de bine a celor în vârstă;
  • Nu există tratament pentru bolile psihice.
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite