Bac 2014 Elevii de la real, favorizaţi de matematica simplă de la Bacalaureat. Subiecte dificile la istorie şi la română

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Subiectele mai uşoare de anul acesta i-au ajutat mai ales pe elevii din licee slabe FOTO: Eduard Enea
Subiectele mai uşoare de anul acesta i-au ajutat mai ales pe elevii din licee slabe FOTO: Eduard Enea

Examenul de Bacalaureat 2014 a fost mai blând anul acesta la proba obligatorie a profilului: subiectele la matematică la Bac 2014 au fost cele mai uşoare din ultimii ani, însă nu la fel de simplu a fost pentru cei de la uman, care au avut cerinţe mai grele la istorie, aşa cum a fost luni la română. Nici perlele nu au lipsit, iar dascălii vorbesc deja de un nou tip de elev: „miticul“, care nici nu ştie, nici nu-i pasă şi ia în derâdere examenul.

Examenul de Bacalaureat 2014 a continuat miercuri cu proba scrisă obligatorie de la Bac 2014, la care s-au înscris în total peste 145.000 de candidaţi la nivel naţional, potrivit datelor Ministerului Educaţiei. 

Pe materii, cei mai mulţi au ales matematica la Bac 2014, peste 107.000, fiind vorba de elevii de la real, în timp ce istoria, pentru care optează cei de la uman la Bacalaureat 2014 , a fost aleasă de aproximativ 38.000 de candidaţi.

Aşadar, două treimi dintre absolvenţii de anul acesta înscrişi la proba scrisă obligatorie de la Bac 2014 sunt de la profil real. Cifra celor înscrişi la Bacalaureat 2014 este însă cu 15.000 mai mică decât anul trecut, când la proba obligatorie a profilului s-au înscris aproape 160.500 de elevi.

Rezultatele finale ale Examenului de Bacalureat 2014 vor fi prezentate pe 11 iulie pe adevarul.ro şi pe bacalaureat.edu.ro.

După surpriza de luni de la  când poezia de la română le-a şters multor elevi zâmbetul de pe buze, cei de la real au răsuflat uşuraţi când au văzut cât de uşoare sunt subiectele la matematică, inclusiv cei de la mate-info. În ceea ce priveşte istoria, candidaţii de la uman s-au mulţumit doar cu subiecte de nivel mediu.

Deşi admit dificultatea scăzută a problemelor primite la matematică la toate profilurile, profesorii sesizează faptul că subiectele mai uşoare nu îi vor mai diferenţia pe elevii foarte buni de cei buni, dar vor creşte rata de promovare. Profesorul Costel Chiteş, de la Colegiul Naţional „Tudor Vianu“ din Capitală, cel care a rezolvat subiectele, ieri, în direct la Adevărul Live, spune că cele mai grele subiecte, puteau fi făcute în 40 de minute - o oră fără probleme.

Subiecte prea simple, promovare crescută

„Sunt convins că majoritatea copiilor de la profilul mate-info au rezolvat subiectele fără probleme. Sunt subiecte normale, în conformitatea cu programa şcolară şi pe linia celor 100 de variante publicate în 2008 de Ministerul Educaţiei, deşi poate unele subiecte de anul acesta sunt mai uşoare. Nivelul scăzut de dificultate este, desigur, în avantajul copiilor, dar în dezavantajul facultăţilor care îi departajează pe candidaţi după nota obţinută la proba de matematică. Practic, nu se va face o departajare clară între elevii foarte buni şi cei buni“, spune Chiteş.

La rândul său, directorul-adjunct de la Colegiul Naţional „Sf. Sava“ din Bucureşti, profesorul de matematică Adrian Troie, spune că problemele au fost chiar prea simple după gustul său.

„Au fost mai uşoare decât cele de la simulare sau cele de anul trecut, ceea ce înseamnă că rata de promovare de anul acesta va fi mai mare. În rest, subiectele au fost realizate în conformitate cu programa şi fără să aibă capcane, cu cerinţe de genul „calculează asta“, spune Troie.

Mici capcane la istorie

În ceea ce priveşte subiectele de la istorie, profesorul Corneliu Riegler de la Colegiul Naţional Bilingv „George Coşbuc“ din Capitală, care le-a rezolvat ieri în direct la Adevărul Live, spune că anul acesta a fost o surpriză, pentru că nu au mai dat comunismul la ultimul subiect, eseul fiind despre România în spaţiul internaţional între secolele XIV-XVIII.

„Dificultatea a fost medie, ca la un examen de nivel naţional. Subiectele nu au fost tocmai uşoare, dar sunt corect făcute, ceea ce nu va genera un număr exagerat de contestaţii, se putea lua uşor 7“, a explicat Riegler. Profesorul a adăugat că au existat cerinţe mai dificile care vor face acea diferenţă între elevii foarte buni şi restul. 

Consultă rezolvarea la proba de istorie şi la proba de matematică de la Bacalaureat. 

Bac la marginea Bucureştiului

La periferia Capitalei, examenul de azi s-a rezolvat cu zâmbetul pe buze şi cu ţigara în gură.  

În urmă cu an, examenul de Bacalaureat a creat panică în şi aşa nu foarte liniştitul cartier bucureştean Rahova după ce o parte din elevii Liceului Dimitrie Bolintineanu au fost săltaţi din curtea şcolii şi băgaţi direct în dubă din cauza unor suspiciuni de fraudă. Anul acesta, la „Bolintineanu” nici nu s-a mai ţinut examen, toţi elevii din zonă fiind concentraţi în vederea susţinerii testului de maturitate la Liceul Ştefan Odobleja.

Acum e linişte peste cartierul Rahova, iar azi-dimineaţă, o dimineaţă caldă de vară, în faţa Liceului „Odobleja” o mână de oameni asudă de zăpuşeală şi de emoţii aşteptându-şi copiii să iasă de la proba de matematică. Sub nişte corcoduşi daţi în pârg, două femei corpolente îşi fac planuri pentru viitorul copiilor: „Şi, mai departe?”. “Mai departe la o şcoală post-sanitară. E bine, e o meserie curată, eşti îmbrăcat tot timpul în alb... Iar la medicină nu se merită. Ca medic nu mai ai viaţă de familie, nu mai ai nimic”.

E înduioşătoare imaginea aceasta a părinţilor ai căror copii învaţă în liceele de la marginea oraşului: îşi visează copiii doctori şi ingineri, dar tremură pentru un amărât de cinci la Bacalaureat.

De obicei, primul elev ieşit din examen e dintre cei buni. Acum este o fată. Oamenii se uită un pic chiorâş la ea, apoi o întreabă: „Cum e , ce v-a dat?”. „Integrale, polinoame, din astea”. Din tonalitatea acestor cuvinte, femeia cu post-sanitara conştientizează inutilitatea întrebării, dar şi situaţia delicată în care se găseşte fiul ei. Îşi ia inima în dinţi şi întreabă: „Şi, v-a mai lăsat să vă inspiraţi, aşa? Virgil al meu mişca şi el ceva?”. Fata venită din examen e necruţătoare: „Virgil cred că avea emoţii. Nu s-a mişcat deloc”. Femeia nu mai zice decât atât: „Aoleu, Virgile!”.

Nervii lui Virgil

O profesoară de matematică îi aşteaptă şi ea pe elevi şi rezolvă împreună subiectele pe capota unei maşini. Concluzia e pozitivă: subiectele sunt uşoare şi majoritatea copiilor au făcut. „N-are cum să pice cineva”, zice unul cu ochelari, dar mama lui Virgil rămâne neîncrezătoare şi priveşte într-una către poarta şcolii.
Unii dintre băieţi îşi fac apariţia direct cu ţigările în gură. Trag din ele, dau fumul afară şi se eliberează de toată tensiunea: „Bă, să moară familia, i-am distrus”.

Într-un final iese şi Virgil, îmbrăcat încă de pe acum în alb. E alături de un coleg şi se vaită la el: „Ia, uite bă, ce mă oftic că n-am pus supra doi”. Când îşi observă mama, se duce la ea: „Dă-mi o ţigară, că sunt nervos”. Virgil aprinde ţigara şi trage adânc, în piept. „Lasă, bre, că am făcut cât de cât. Iau peste şase, nici nu discut”.  

„Să-mi explice şi mie un profesor cu ce mă ajută în viaţă integralele“

Dacă proba de istorie nu le-a ridicat prea multe probleme candidaţilor la examenul de Bacalaureat din acest an, cea de matematică a fost considerată de unii absolvenţi din ţară mai grea, mai ales pentru cei care şi-au încercat din nou norocul anul acesta la Bac.

CONSTANŢA. După o oră şi jumătate de la începerea examenului de Bacalaureat la Colegiul „C. A. Rosetti“ din Constanţa, unul câte unul, elevii au început să iasă din sala de examen. Nici nu mai ştiau cum suna enunţul exerciţiilor şi al problemelor pe care le-au avut de rezolvat, însă toţi au spus că a fost foarte greu.

Bac constanta


Elevii constănţeni spun că cel mai greu a fost că a trebuit să stea o oră şi jumătate în clasă  FOTO: Mariana Iancu

„Ne-au căzut funcţii, integrale“, atât reuşeau să articuleze în primele minute. „Nici nu cred că mai are rost să vin vineri“, spunea unul. „Cel mai greu a fost că am stat o oră şi jumătate în clasă“, glumeşte un altul. Ali Ozgean crede că a făcut de un 5 la matematică. Ar vrea să urmeze Academia Navală, însă trebuie să treacă hopul Bacalaureatului.

Costantin Grigorescu şi-a încercat norocul la Bacalaureat a treia oară. „Anul acesta a fost mai greu la matematică“, spune el, dar are încredere că va lua notă de trecere. Pentru a doua oară, Georgian Stanciu, de la Colegiul „Vasile Pârvan“, a dat Bacalaureatul la matematică. Între timp, s-a meditat şi speră să treacă acest examen, apoi să meargă la Universitatea Maritimă Constanţa.

CLUJ. La intrarea în centrul de examinare de la Colegiul Naţional Emil Racoviţă, din Cluj-Napoca, unde au susţinut examenul de Bacalaureat 2014 absolvenţii de la cele mai bune licee din oraş, era mare agitaţie în jurul orei 12.00.

Cei mai mulţi elevi vorbeau relaxaţi despre subiectele primite. Unii, precum Erwin Jeler, absolvent la specializarea uman la Liceul „Gheorghe Şincai“, sunt vizibil obosiţi după examenul de la istorie: „Sunt mai rău ca după mahmureală. Mi s-a părut că a fost mai greu decât m-am aşteptat. Mai ales ultimul subiect, în care trebuia să elaborăm un eseu despre România medievală. Subiectele 1 şi 2 legate de Istoria Modernă şi din secolele XIX, XX, care sunt mai aproape de noi, le-am ştiut. A fost greu“. Jeler vrea să plece la facultate în Danemarca, ţară unde se poate studia gratis.

„N-are nicio legătură cu liceul uman pe care l-am terminat, dar vreau să fac calculatoare în Danemarca. E diferită facultatea acolo, nu trebuie să ştii matematică. Acolo se concetrează pe altceva. Vreau să învăţ să fac jocuri video“, explică tânărul.

VRANCEA. Bacalaureatul se poate lua la orice vârstă. O demonstrează şi un vrâncean trecut de vârsta a doua, care în aceste zile dă proba maturităţii. Adrian Mihai, de 55 de ani, este absolvent al Colegiului Tehnic „Valeriu D. Cotea“. În tinereţe, acesta nu a reuşit să-şi finalizeze studiile liceale, viaţa plimbându-l cu serviciul prin mai multe locuri din ţară.

După 28 de ani, Adrian Mihai, care este structurist de aviaţie, s-a gândit că are o motivaţie serioasă pentru care vrea diploma de BAC. „În vara asta mă duc să dau la Teologie. Nu am emoţii că nu iau BAC-ul. La română iau peste 9, la matematică am socotit că nu am cum să primesc mai puţin de opt iar vineri, la biologie, sper să pic pe subiect.

M-am pregătit pentru examen, iar colegii mei sunt martori că am fost al doilea din clasă, cu multe medii de 10. Chiar am luat menţiune la sfârşitul anului şcolar“, ne-a precizat Adrian Mihai, tată a nu mai puţin de opt copii. „Cei doi copii ai mei mai mici dau Bacalaureatul la anul şi vreau să le dau un exemplu“, a mărturisit bărbatul.

BRAŞOV. Elevii de la Colegiul Tehnic „Transilvania“ au venit relaxaţi la examen. Colegiul este singurul din oraşul Braşov care deţine un record negativ absolut: în 2013 niciun elev nu a promovat proba la matematică. Nici anul acesta elevii nu s-au agitat prea tare. Mulţi dintre ei au ieşit din examen înainte de ora 11.00.

„Nu am făcut mai nimic. Nici nu mă aşteptam. Părinţii mei nu au bani de meditaţii. Oricum nu înţeleg de ce matematica este obligatorie la noi, la tehnologic. Să-mi explice şi mie un profesor cu ce mă ajută pe mine în viaţă integralele, funcţiile şi toate prostiile astea“, a spus Marius Ilie.  

„Miticisme“ în lucrările la română de la Bac

Ca în fiecare an, lucrările la proba scrisă de la limba română ale candidaţilor care dau acum Bacalaureatul abundă în perle care de care mai amuzante. Dascălii spun însă că nu mai e vorba doar de cei care fac greşeli pur şi simplu, ci a apărut un nou tip de elev: „miticul de la Bac“, cel care nici nu ştie, nici nu-i pasă, vrea doar să se amuze.

Profesoara de română Ecaterina Stanca susţine că nu trebuie generalizate aceste greşeli către întreaga generaţie: „Sunt elevii buni, sunt elevi care nu învaţă şi fac greşeli şi mai sunt cei care nu ştiu, dar sunt şi dezinteresaţi şi iau în derâdere examenul şi profesorii“.

Eminescu, un „fleac“

Iar revenirea lui Mihai Eminescu în eseurile de la Bac a fost un prilej în acest sens, cu precădere poezia „Luceafărul“. ,,Cătălina a avut tupeul să-l refuze pe Luceafăr”, „Luceafărul, dornic de răzbunare, îi prinde pe cei doi îndrăgostiţi şi îi învăluie în ura pe care acesta a cuprins-o fiind trădat de Cătălina“, „Eminescu e cel mai mare romancier din literatura română, având poezii precum: Luceafărul...“ sau „Trăind în cercul vostru strâmb...“, acestea sunt câteva dintre perlele culese de profesori din textele elevilor de la profilul tehnologic.

Alt elev a încercat să descifreze sensul poeziei „Floare albastră“: „Fineţea petalelor şi firavitatea florii reprezintă cât de delicate sunt femeile şi că trebuie umblat cu grijă când le ţinem în palme“. 

La primul subiect, unde au avut de explicat folosirea cratimei în secvenţa „câte-o“, un candidat a scris că „rolul cratimei este de a evita iadul“.  Iar la cerinţa unde aveau de scris despre caracteristicile genului epic, un elev a fost de părere că „cele 2 trăsături ale genului epic sunt: oasele dureroase, personaje şi epitetul ,soarele rece“.

Cât despre textul argumentativ despre stilul de viaţă sănătos, un alt candidat le-a transmis profesorilor că „e bine să ştim că, majoritatea fructelor nu se consumă împreună cu legume, din cauza acidităţilor conţinute de către amândouă“. 

Perlele elevilor vasluieni

Genul liric nu a fost pe placul candidaţilor la Bacalaureat 2014, cu atât mai mult cu cât este pentru al treilea an consecutiv când poezia se regăseşte printre cerinţele de examen. Pe lângă confuzii şi exprimări comice, liceenii au transmis şi mesaje profesorilor corectori, sperând că astfel vor reuşi să le câştige indulgenţa pentru o notă de trecere.

 „Ne mai vedem vreo trei sesiuni de-acum încolo, că dau de vreo doi ani, e grea frate româna asta, sunt mulţi termeni“, a scris unul dintre candidaţi.

 Un altul, revoltat că are din nou poezia la subiectul principal, a avut un mesaj vulgar pentru profesori: „Bai, fac ceva pe voi, nu se poate, dar ce p…a mea e al zecelea an cand dau ăştia liric, dar uite vă scriu eminescu – ion“.

Într-un moment de sinceritate, un elev a dat vina pe profesorul de la clasă pentru slaba sa pregătire pentru examen: „Profa mea de română la clasă nu făcea nimic, făcea meditaţii şi lua banii colegilor, iar eu nu am făcut nimic, am citit Moromeţi, că asta ne-a zis că ne dă“.

  Un candidat a venit cu o altă explicaţie pentru lipsa de pregătire: „Eu mă duc la ASE, nu-mi trebuieşte româna“.

 Un alt elev a explicat profesorilor de ce tinerii nu sunt interesaţi de literatură: „Lectura nu mai e la bază ea e pe cale de dispariţie, deoarece fetele sunt interesate de maşini, de bani, de case, de ţigani şi multă distracţie“.

Şi mai vehement, un candidat a punctat: „Oricum mori de foame cu cultura, ce dracu“.

 În timp ce altul consideră că tinerii trebuie să se menajeze pentru a face faţă volumului de lectură: „Tre' să ai grijă de tine frate, ca să ai o viaţă liniştită şi să poţi citi toate operele astea“. 

„Perlele“ elevilor au devenit critice la adresa profesorilor

Dincolo de glumele din lucrările de la română de la Bac, dascălii au avut parte şi de mesaje critice, unele chiar agresive la adresa celor care au conceput subiectele, poezia fiind considerată calvarul elevilor. 

„Nu înţeleg de ce avem poezie, când toţi copiii au zis că nu le place poezia. Doar aşa ca să luăm note mici“, este una din perlele culese de profesori, relatate de PRO TV. „Dacă aş putea să îmi scriu punctul de vedere şi să fiu sincer cu aceste activităţi de îndrumare a lecturii elevilor aş spune că ele nu au niciun rost pentru că oricum nu mai citeşte nimeni cărţi. Toţi preferăm să ne jucăm jocul ăla cu păsările pe telefon (nu pot să i dau numele că se consideră reclamă)“, a scris un alt elev. 

Cât despre Eminescu şi al său „Luceafăr“, unul dintre candidaţi şi-a arătat agresiv supărarea: „Luceafăr blând vedea-te-aş mort”. Nici celor de la uman nu le-a picat prea bine poezia. „Laitmotivul operei lui Arghezi este copilăria, cu veselie şi jocuri. Jocuri în poieniţe, ca pe vremea lui, nu online, ca acum“, a notat un absolvent de clasa a XII-a. „Aş vrea să comentez, dar nu ştiu ce înseamnă talazurile. Consider că la română puteam fi lăsaţi cu dicţionare şi la matematică cu calculator. În alte ţări aşa e“, este de părere altul. 

Tehnica e iubită însă de cei mai mulţi, se vede în expresia creată de un elev plecând de la substantivul „os“: „O expresie modernă cu cuvântul „os“ este „i-os“. I vine de la internet“, potrivit postului TV.    

Calendar Bacalaureat 2014

30 iunie – proba scrisă la Limba Română

1 iulie – proba scrisă la Limba Maternă

2 iulie – proba scrisă la Matematică sau la Istorie (proba obligatorie a profilului)

4 iulie – proba la alegere: geografie, biologie, chimie, fizică, economie, informatică, sociologie, filosofie, logică, psihologie

7 iulie – afişarea rezultatelor parţiale (până la ora 12.00, la avizierele liceelor) şi depunerea contestaţiilor (până la ora 16.00)

8-10 iulie - rezolvarea contestaţiilor

11 iulie – afişarea rezultatelor finale pe bacalaureat.edu.ro


Citeşte şi:

BACALAUREAT 2014 A patra lecţie la Matematică, pentru profilul Tehnologic, la Adevărul Live

BACALAUREAT 2014 A treia lecţie la Matematică, pentru profilul Ştiinţele Naturii, la Adevărul Live

BACALAUREAT 2014 A doua lecţie la Matematică, la Adevărul Live

BACALAUREAT 2014 Prima lecţie video la Matematică: cum pot fi evitate cele mai comune greşeli în rezolvarea exerciţiilor

BACALAUREAT 2014 Prima lecţie de consiliere: „Un copil încurajat să-şi găsească chemarea e un adult de succes”

BACALAUREAT 2014 A doua lecţie de consiliere: „Ar trebui să existe şcoli pentru părinţi”

BACALAUREAT 2014 VIDEO A treia lecţie de consiliere: La şcoală, profesorii iau locul părinţilor elevilor

BACALAUREAT 2014 A patra lecţie de consiliere despre frica de eşec şi orientarea în carieră, la Adevărul Live

BACALAUREAT 2014 Despre adevăratul rol al şcolii, la Adevărul Live

VIDEO BACALAUREAT 2014 Prima lecţie de Română cu profesoara Iulia Pop de la Colegiul „Sf. Sava“, la Adevărul Live

VIDEO BACALAUREAT 2014 A doua lecţie la Română, despre eseul literar, la Adevărul Live

VIDEO BACALAUREAT 2014 A treia lecţie la Română, pentru elevii de la Real, la Adevărul Live

VIDEO BACALAUREAT 2014 A patra lecţie la Română, pentru elevii de la Real, la Adevărul Live

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite