BAC 2014 Luni încep probele de foc de la Bacalaureat, cu examenul de la limba română

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La Română sunt două variante de subiecte: pentru Uman şi pentru Real   FOTO: Eduard Enea/Adevărul
La Română sunt două variante de subiecte: pentru Uman şi pentru Real   FOTO: Eduard Enea/Adevărul

„Adevărul“ oferă rezolvarea subiectelor de la probele scrise ale examenului de Bacalaureat, începând cu proba de la Limba Română, pe care absolvenţii de clasa a XII-a o susţin luni.

Zi de foc pentru cei aproape 144.000 de candidaţi înscrişi la proba scrisă de Limba Română din cadrul examenului de Bacalaureat, probă care se desfăşoară luni, între orele 9.00 – 12.00.

Deşi accesul în săli se face până cel târziu la ora 8.30, conform metodologiei de examen, candidaţii pot ieşi din săli cel mai devreme la o oră şi jumătate după ce au fost împărţite subiectele. Acestea vor fi rezolvate în direct de profesoara Ecaterina Stanca de la Liceul Teoretic Naţional din Bucureşti, începând cu ora 11.00, în studioul Adevărul Live, prin intermediul campaniei „Adevărul te meditează şi te premiază“.

Subiectele, de două feluri

În ceea ce priveşte subiectele de la Limba Română, acestea sunt de două feluri, existând variante distincte pentru specializările Real şi Uman. Totuşi, profesorii îi avertizează pe tineri să nu mizeze pe proză sau pe poezie la eseu, dar sunt convinşi că subiectele vor fi de nivel mediu, astfel încât şi elevii mai slabi să reuşească să obţină o notă de trecere, în timp ce elevii foarte buni să poată fi diferenţiaţi. 

„Nu este bine să mizezi pe ceva anume fiindcă se poate întâmpla ca anul trecut, când toată lumea se aştepta la proză şi le-a picat poezia. În 2013 chiar au fost subiecte-surpriză“, spune profesoara Ecaterina Stanca, unul din peste 10 dascăli implicaţi în campania „Adevărul te meditează şi te premiază“. 

„Cred că textul de la primul subiect va fi mai dificil la Uman decât la Real, cât şi la subiectul al doilea, unde cei de la Uman trebuie să-şi demonstreze cultura lor umanistă. La al treilea subiect, din modele şi din ce s-a dat la Bac-ul olimpicilor, la Uman ar putea pica relaţia între două personaje, iar la Real, particularităţi de construire a personajului, dar orice este posibil la subiectul al treilea. Experienţa de anul trecut ne-a învăţat că trebuie să ne aşteptăm şi la subiecte-surpriză“, spune şi profesoara Corina Buzoianu, de la Colegiul Naţional „Spiru Haret“ din Bucureşti.

Lecţii video, predate de profesori de la licee de top

În ultimele luni, în cadrul campaniei „Adevărul te meditează şi te premiază“, în secţiunea Educaţie de pe platforma adevarul.ro, au fost postate peste 40 de lecţii video predate de profesori de la licee de top, printre care Colegiile Naţionale „Sf. Sava“, „Tudor Vianu“ sau „George Coşbuc“, toate din Bucureşti. Lecţiile au vizat materiile la care elevii de la Bacalaureat susţin examenul în 2014. 

De asemenea, fiindcă în pregătirea pentru examen, în general, se pune accentul pe materiile la care se susţine testarea, adevarul.ro i-a ajutat pe tineri şi cu sfaturi despre modul în care candidaţii pot să gestioneze emoţiile în această perioadă de foc, presărată cu examene definitorii pentru viitorul lor.

Sfaturile oferite pot fi accesate în lecţiile video de consiliere realizate cu experţi de la proiectul „Zburd – Educaţie prin coaching“. În plus, elevii se pot înscrie la un concurs de eseuri pe tema „Care este visul tău“, la care se pot câştiga 1.000 de euro şi premii oferite de Biocebral.

Calendar Bacalaureat 2014

  • 30 iunie – proba scrisă la Limba Română
  • 1 iulie – proba scrisă la Limba Maternă
  • 2 iulie – proba scrisă la Matematică sau la Istorie
  • 4 iulie – proba la alegere: Geografie, Biologie, Chimie, Fizică, Economie, Informatică, Sociologie, Filosofie, Logică, Psihologie
  • 7 iulie – afişarea rezultatelor parţiale
  • 11 iulie – afişarea rezultatelor finale

BAC 2014 Rezolvarea subiectelor de la proba de română de la Bacalaureat 2014, în direct la Adevărul Live, luni, de la ora 11.00

BAC 2014 Baremul de la subiectele la limba română, de la Bacalaureat 2014

BAC 2014 Subiectele la proba scrisă de la limba română, de la Bacalaureat 2014

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite