BACALAUREAT 2013. Sesiunea a doua a examenului, organizată doar în liceele de top în Capitală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Peste 100 de elevi au fost audiaţi în dosarul privind fraudarea bacalaureatului de la Bolintineanu
Peste 100 de elevi au fost audiaţi în dosarul privind fraudarea bacalaureatului de la Bolintineanu

Examenul de bacalaureat din Capitală va fi organizat, în sesiunea august - septembrie, doar în colegiile naţionale şi „în unităţile de învăţământ mai serioase”, pentru a evita orice suspiciune de fraudă.

Aşa a anunţat inspectorul general şcolar al Capitalei, Constantin Trăistaru, care a precizat că printre colegiile în care va fi susţinut examenul de bacalaureat în sesiunea a doua se numără Sfântul Sava, Mihai Viteazul, Gheorghe Lazăr, Spiru Haret, Ion Neculce şi Ion Luca Caragiale.

Acesta a mai spus că şi pentru sesiunea de anul viitor va lua în calcul organizarea bacalaureatului în centre asupra cărora nu a existat niciodată suspiciunea de fraudă.

Inspectorul general şcolar a adăugat că pentru sesiunea a doua a examenului de bacalaureat au fost înscrişi 8.675 de candidaţi, dar se aşteaptă şi finalizarea examenelor de corigenţă, fiind posibil ca numărul celor înscrişi să crească.

Suspiciuni de fraudă la Liceul Bolintineanu din Capitală

Parchetul Tribunalului Bucureşti face cercetări pentru fapte de corupţie la Liceul „Dimitrie Bolintineanu” din Capitală, directoarea unităţii de învăţământ, Costica Vărzaru, demisă din funcţie după începerea anchetei, fiind arestată preventiv pentru trafic de influenţă.

Potrivit procurorilor de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti, în perioada mai-iunie, în calitate de director al Liceului Teoretic „Dimitrie Bolintineanu”, Costica Vărzaru ar fi pretins şi ar fi primit sume de bani de la elevi înscrişi la examenul de Bacalaureat în sesiunea iunie-iulie 2013, pentru a-şi folosi influenţa pe lângă membrii Comisiei de Bacalaureat din centrul de examen al unităţii de învăţământ, astfel încât aceştia „să nu îşi îndeplinească în mod corespunzător atribuţiile de serviciu pe parcursul desfăşurării examenului”.

„Ulterior, inculpata a şi efectuat demersuri în acest scop, urmărind să fie desemnaţi anumiţi supraveghetori permisivi, precum şi o comisie care putea fi influenţată în sensul realizării unor fraude în desfăşurarea examenului”, se arată într-un comunicat de presă emis de Parchetul Tribunalului Bucureşti.

Vineri, la scurt timp, după terminarea ultimei probe a examenului de Bacalaureat, la porţile Liceului „Dimitrie Bolintineanu“ din Capitală, liceenii au fost aşteptaţi de mai multe echipaje de poliţie şi de două autocare ale Ministerului Afacerilor Interne (MAI). Motivul: pentru a fi duşi la audieri în cazul fraudei la Bac de la acest liceu. 

În cele din urmă, s-a renunţat la autocare, iar elevii nu au fost obligaţi să se ducă la auderi. Mai mult, acestora li s-au făcut procese verbale de citaţie pentru ca ei să se poată prezenta la sediul Poliţiei Capitalei atunci când vor fi programaţi.

Până pe 5 iulie au fost audiaţi 70 de elevi, însă ieri (24 iulie – n.r.) alţi 40 de elevi au fost chemaţi în faţa procurorilor.

Banii, ascunşi în şerveţele, ziare şi...sutiene

Potrivit probelor din dosarul în care este anchetată frauda de la Liceul „Dimitrie Bolintineanu”, pe 1 iulie, în momentul în care poliţiştii şi procurorii au descins în unitatea şcolară, profesorii aveau ascunsă mita în pachete de ţigări, pachete de şerveţele, ziare şi reviste.

„Au fost profesoare care au ascuns banii în sutien. Asupra unuia dintre membrii comisiei au fost găsite rezolvările subiectelor date la examen. Din anchetă reiese că imediat ce a primit subiectele de la Ministerul Educaţiei, directoarea Costica Vărzaru le-a dat unui profesor de limba română să le rezolve, după care le-a multiplicat pentru a le împărţi candidaţilor. Rezolvările le erau date elevilor pe hârtii de ciornă. Practic, aceştia solicitau încă o ciornă moment în care primeau rezolvarea subiectelor. Astfel, dacă ulterior cineva verifica înregistrările de pe camerele de luat vederi nu putea vedea decât cum profesorul supraveghetor le dă elevilor ciorne, un lucru absolut normal la un examen, candidaţilor fiindu-le interzis să vină cu coli de hârtie de acasă”, mai spun anchetatorii.

În plus, potrivit înregistrărilor telefonice aflate la dosar, directoarea liceului făcea din timp „demersuri ca la examen să fie desemnaţi anumiţi supraveghetori permisivi, precum şi o comisie care putea fi influenţată în sensul realizării unor fraude în desfăşurarea examenului”, se arată într-un comunicat de presă al Parchetului Tribunalului Bucureşti.

Elevii şi profesorii luaţi prin surprindere de percheziţiile poliţiei

Elevii care au susţinut luni proba de limba română de la bacalaureat la Liceul „Dimitrie Bolintineanu” au fost percheziţionaţi de anchetatori la ieşirea din sală, la mulţi dintre aceştia fiind găsite fiţuici, cărţi, dar şi importante sume de bani.

La câteva ore după descinderea poliţiei, Inspectoratul Şcolar a anunţat că a fost schimbată Comisia de bacalaureat de la acest liceu iar directorul şi directorul adjunct ai şcolii au fost demişi, pentru presupuse fapte de corupţie.


Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Alţi 40 de elevi de la „Bolintineanu”, audiaţi în dosarul fraudelor la bacalaureat

Alţi aproximativ 40 de elevi ai liceului bucureştean "Dimitrie Bolintineanu" au fost audiaţi, miercuri, la sediul Poliţiei Capitalei, în dosarul fraudelor de la examenul de bacalaurat, au declarat surse judiciare.

Tatăl unei eleve de la liceul bucureştean „Bolintineanu”, audiat de procurori în dosarul de ultraj

Tatăl unei eleve de la Liceul Teoretic „Dimitrie Bolintineanu” din Capitală a fost audiat, miercuri, de procurori Parchetului Judecătoriei Sectorului 5 în dosarul privind fapte de ultraj, deschis în urma incidentelor care au avut loc în ultima zi a examenului de bacalaureat.

Scandalul „Şpaga de la Bolintineanu“. Parchetul recunoaşte că au existat greşeli de comunicare în ziua audierii elevilor

După incidentele de vinerea trecută, atunci când mai multe echipaje de poliţie au mers cu două autocare la liceul „Dimitrie Bolintineanu“ pentru a-i lua pe elevi la audieri, Parchetul punctează marţi, într-un comunicat, erorile făcute de procurori în timpul operaţiunii, identificând carenţe de comunicare. Ei au omis totuşi să explice de ce nu au dus la bun sfârşit operaţiunea audierii tuturor celor 112 elevi, aşa cum era programat.

Scandalul „Şpaga de la Bolintineanu”: fosta directoare rămâne în arest

Curtea de Apel Bucureşti a respins, marţi, recursul făcut de fosta directoare a Liceului Teoretic „Dimitrie Bolintineanu” Costica Vărzaru la decizia de arestare preventivă, ca atare aceasta va rămâne în arest. Potrivit declaraţiei făcute de Vărzaru în sala de judecată, ea ar fi ştiut de banii strânşi, însă credea că sunt pentru protocol, mai exact pentru fructe, apă şi suc.

Scandalul „Şpaga de la Bolintineanu“. Audierile de marţi de la Poliţia Capitalei s-au încheiat. Alţi 12 elevi au dat declaraţii în faţa procurorilor

Audierile de la Poliţia Capitalei au continuat şi marţi în cazul fraudării examenului de bacalaureat de la Liceul „Dimitrie Bolintineanu“:12 liceeni au fost audiaţi. Luni, 39 de elevi de la acest liceu au dat declaraţii în faţa procurorilor. În total ancheta ar putea viza peste 250 de absolvenţi care au dat Bac-ul la Bolintineanu.

Scandalul „Şpaga de la Bolintineanu”. Motivarea instanţei: Fapta directoarei, periculoasă - a creat avantaje pentru elevii care au dat bani la BAC

Faptele fostei directoare Costica Vărzaru, de la Liceul Teoretic „Dimitrie Bolitineanu” din Capitală, „sunt grave”, întrucât elevii care promovează examenul de Bacalaureat prin fraudă sunt avantajaţi în comparaţie cu elevii care nu trişează la examen, se arată în motivarea deciziei de arestare preventivă dată marţi de Tribunalul Bucureşti. Vărzaru este cercetată pentru trafic de influenţă.

Scandalul „Şpaga de la Bolintineanu”: 39 de elevi au fost audiaţi luni la sediul Poliţiei Capitalei

Audierile de luni în cazul fraudării examenului de bacalaureat s-au sfârşit. 39 din cei 46 de elevi de la Liceul Teoretic „Dimitrie Bolintineanu” din Bucureşti, care au fost citaţi pentru a da luni declaraţii în cazul fraudării examenului de bacalaureat, au fost deja audiaţi la sediul Poliţia Capitalei.

VIDEO Scandalul „Şpaga de la Bolintineanu“. Primii elevi audiaţi au plecat de la Poliţia Capitalei

Aproximativ 16 elevi au fost audiaţi în cursul zilei de vineri de procurori la sediul Poliţiei Capitalei. Potrivit lui Bogdan Staicu, purtătorul de cuvânt al Parchetului Capitalei, cei care au fost audiaţi au decis acest lucru de bunăvoie. Staicu a precizat că nu au existat mandate de aducere, ci doar procese verbale de citare. În următoarele zile, în scandalul „şpaga de la Bolintineanu“ vor fi audiaţi toţi cei 250 de elevi.

BAC 2013. Percheziţii la Liceul Bolintineanu din Sectorul 5 al Capitalei. Profesoarele aveau şpaga ascunsă în sutiene. Conducerea şcolii, demisă

Procurorii şi poliţiştii bucureşteni, cu sprijinul SRI, au descins luni la Liceul Bolintineanu din Capitală, unde există suspiciuni că examenul ar fi fost fraudat. Inspectoratul Şcolar a anunţat că directorul şi directorul adjunct al şcolii au fost demişi, alături de întreaga comisie de Bac de la acelaşi liceu. Ministerul Educaţiei susţine că nimeni nu a sustras subiectele înainte de examen. Mai mulţi profesori au fost duşi la audieri.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite