Bacteria ucigaşă de la Argeş a omorât bebeluşi după ce a fost tratată greşit. Ce spun specialiştii despre cum au acţionat medicii de la Piteşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Trei bebeluşi din Argeş au murit FOTO Shutterstock
Trei bebeluşi din Argeş au murit FOTO Shutterstock

Zeci de copii cu problemele digestive care au ucis până acum trei prunci sunt internaţi în spitalele din Argeş. Tot de aici au fost aduşi şi bebeluşii internaţi în stare gravă la Spitalul bucureştean „Marie Curie“. Trei au murit până acum. Specialiştii spun că micuţii au fost trataţi greşit în spitalul de pediatrie din Piteşti

România pare să se îndrepte spre o tragedie naţională în cazul bebeluşilor din Argeş care au probleme digestive, iar autorităţile bat pasul pe loc. 

După ce marţi încă o fetiţă de un an şi patru luni care era internată la Spitalul „Marie Curie“ s-a stins din viaţă, miercuri s-a aflat că în spitalele din judeţul Argeş sunt de fapt internaţi 42 de copii cu forme uşoare şi medii ale bolii diareice de care suferă şi micuţii aduşi săptămâna trecută la Bucureşti. 

Mai exact, la Spitalul de Pediatrie Piteşti sunt internaţi 33 de copii, dintre care o treime fuseseră duşi la unitatea medicală până meircuri la prânz.

Alţi cinci copii erau internaţi miercuri la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Piteşti, trei la Spitalul Municipal Curtea de Argeş şi unul la Spitalul Orăşenesc Costeşti.

Antibiotice date prea uşor

Între timp, specialiştii încearcă să afle ce a dus la îmbolnăvirea în lanţ a copilaşilor. Cât priveşte tratamentul administrat micuţilor internaţi iniţial în Argeş şi aduşi ulterior la Spitalul „Marie Curie“ din Capitală, tot mai mulţi specialişti confirmă faptul că iniţial ar fi fost trataţi greşit şi cel mai probabil asta ar fi dus şi la moartea a trei dintre ei.

Mai exact, acestora li s-a administrat antibiotic, ceea ce a fost total contraindicat, potrivit experţilor. „Sindromul hemolitic-uremic este asociat, în majoritatea cazurilor, cu o tulpină de Escherichia Coli şi se poate întâlni şi în asociere cu alte bacterii.

Sindromul apare pentru că părţi vitale ale organismului uman sunt atacate de o toxină secretată de aceste bacterii. Toxina, nu bacteria, este cea care produce prăpădul. De aceea, tratamentul antibiotic nu doar că nu este indicat, pentru că nu are efect asupra toxinei, dar poate favoriza supraproducţia de toxină prin distrugerea masivă a bacteriilor. Bacteriile mor, pereţii lor se rup şi toxina din interior se revarsă în organismul copilului.

De aceea, este esenţial ca diagnosticul să fie pus rapid şi precis, pentru ca astfel să se poată institui şi tratamentul cel mai potrivit”, a explicat medicul Marius Geantă pe blogul său de pe adevarul.ro.

Noi am putea primi şi trata pe dializă 10 copii, a declarat Mihaela Bălgrădean, şefa Secţiei de Nefrologie de la Spitalul „Marie Curie”

Specialistul a subliniat că toţi copiii care au trecut pe la spitalul din Piteşti cu sindrom diareic ar fi trebuit să fie testaţi pentru a se determina prezenţa bacteriei E.Coli O157:H7, cât şi a toxinei pe care aceasta o produce.

„Toţi, fără excepţie, ar fi trebuit să aibă încă din primele zile sau chiar ore răspunsul la întrebarea pe care ne-o punem cu toţii abia acum, când evident este mult prea târziu: este o infecţie cu E.Coli sau cu o altă bacterie care secretă o astfel de toxină? Testele pentru detectarea toxinei sunt în măsură să dea rezultatele într-un timp cuprins între o jumătate de oră şi câteva ore, ghidând astfel aproape în timp real, bazat pe dovezi, întreaga conduită de tratament. Ce s-a întâmplat la Spitalul de Pediatrie Piteşti?”, se întreabă medicul Geantă.

Simptomele pe care le dă sindromul hemolitic uremic

Semnalul de alarmă tras de specialist vine şi în condiţiile în care miercuri autorităţile argeşene spuneau, pentru prima oară din 9 februarie când s-a dat alarma cu privire la această infecţie, că în acest moment sunt internaţi în spitalele din judeţ 42 de copilaşi cu probleme digestive. 

„Se încadrează în media sezonieră. Nu au nicio treabă cu sindromul. Aceste cazuri au fost înregistrate în ultima săptămână”, a contracarat Sorina Honţaru, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Argeş.

„Noi am putea primi şi trata pe dializă 10 copii, iar cu patologie, să spunem medie-uşoară, am mai putea trata încă 10”, a declarat, marţi seara, la Realitatea TV, medicul Mihaela Bălgrădean, şefa Secţiei de Nefrologie a Spitalului „Marie Curie”.

Aceasta a mai explicat şi cum reacţionează bebeluşii care suferă de această boală. 

„Este vorba în primul rând de insuficienţa renală. Copiii aceştia brusc nu mai urinează. În condiţiile în care se întâmplă acest lucru, ei prezintă edeme, adică li se umflă faţa, mânuţele, picioruşele, abdomenul. Al doilea lucru extrem de important, au o paloare impresionantă care se accentuează de la o zi la alta. Al treilea lucru extrem de important este legat de faptul că scade numărul de trombocite. Este vorba de elementele care coagulează sângele. Se produce un proces de coagulare localizat, care se petrece la nivelul vaselor, acolo apar fenomene inflamatorii şi mici cheaguri de sânge care întrerup circulaţia sângelui la nivelul organelor mari. Şi când spun organe mari mă refer la creier, la plămâni, la cord, la masa musculară, la tubul digestiv”, a arătat medicul.

Vizitaţi de ministrul Sănătăţii

Miercuri, la Spitalul „Marie Curie“ mai erau internaţi şapte copii aduşi din Argeş cu sindrom hemolitic-uremic, trei dintre aceştia în stare gravă pe secţia de Terapie Intensivă, iar patru la Nefrologie, prezentând o stare bună. Micuţii au primit în cursul dimineţii vizita ministrului Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu. 

„Am venit să văd copiii şi să îi încurajez pe medici. Nu vreau să pun presiune pe ei, vreau să îi încurajez şi vreau să ştiu sigur că nu putem face ceva mai mult sau dacă au nevoie de ceva din partea MS. (...) De asta am venit să văd dacă lipseşte ceva. Vreau să văd exact despre ce este vorba”, a declarat ministrul.  

Ulterior, acesta s-a prezentat la Comisia de sănătate a Camerei Deputaţilor, unde a fost audiat cu privire la acest caz. Aici, deputatul social-democrat Călin Potor a afirmat că ar vrea ca ministrul să îşi prezinte demisia. „Problema mea este când îşi dă demisia domnul ministru. Eu aş vrea să şi-o dea astăzi”, a spus deputatul. „Nu cred că demisia mea rezolvă această problemă”, a replicat ministrul Sănătăţii.

La rândul lui, premierul Dacian Cioloş a anunţat, miercuri, în plenul Senatului, că a cerut ministrului Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu, să prezinte zilnic informaţii despre rezultatele anchetei efectuate în acest caz.

Tratamentul antibiotic nu doar că nu este indicat, pentru că nu are efect asupra toxinei, dar poate favoriza supraproducţia de toxină prin distrugerea masivă a bacteriilor. Bacteriile mor, pereţii lor se rup şi toxina din interior se revarsă în organismul copilului. Marius Geantă, medic

„Fetiţa era îngrijită ca la carte, veselă, sănătoasă şi a sfârşit deodată“

Maria Olărescu, fetiţa care s-a stins, marţi după-amiază, la Secţia ATI a Spitalului „Marie Curie” din Bucureşti, avea doar un an şi patru luni. În urmă cu două săptămâni, micuţa era un copil perfect sănătos, vioi şi bine îngrijit, spun vecinii săi din cartierul piteştean Trivale, cărora nu le vine să creadă ce tragedie s-a putut întâmpla în doar câteva zile.

„Fetiţa a fost dusă mai întâi la Secţia Boli Infecţioase copii a Spitalului Judeţean. Ulterior, a fost adusă la noi, la Spitalul de Pediatrie, de unde a fost transferată la Bucureşti. Din păcate, starea ei s-a agravat şi a decedat”, a declarat Vasile Stan, managerul Spitalului de Pediatrie din Piteşti. 

Micuţa era ventilată mecanic, iar medicii erau rezervaţi cu privire la şansele ei de supravieţuire. În cele din urmă, copila s-a stins. Cam prin acelaşi scenariu tragic au trecut şi Diana Maria Oncescu, din Topoloveni, şi Ioana Şerban, din Poiana Lacului, ambele fetiţe, în vârstă de un an, care au murit pe 4, respectiv 16 februarie, la acelaşi spital din Capitală.

Fetiţa era îngrijită ca la carte, veselă, sănătosă şi a sfârşit aşa, deodată, de cum au apărut problemele. Maria Preda, vecina familiei Şerban

Teste rapide, comandate cu întârziere

„E de necrezut. Dacă nici copilul ăsta n-avea condiţii, nu ştiu ce să mai zic. Fetiţa era îngrijită ca la carte, veselă, sănătosă şi a sfârşit aşa, deodată, de cum au apărut problemele. Părinţii au dus-o imediat la spital, dar nimeni nu-şi imagina că poate muri dintr-o diaree”, a declarat Maria Preda, vecina familiei Şerban.

Abia la 12 zile de la moartea primului bebeluş diagnosticat cu sindrom hemolitic-uremic, autorităţile din Argeş au comandat teste rapide de determinare a toxinei produsă de E-coli, care provoacă sindromul hemolitic-uremic. Astfel, micuţii pot fi rapid supuşi tratamentului specific, ca să nu mai existe riscul contaminării prin internarea în acelaşi salon a copiilor cu simptome similare, dar cauze diferite ale diareei.

„Luni, 15 februarie, am aprobat un referat, iar a doua zi am comandat teste rapide de determinare a toxinei produsă de Escherichia coli, care dă această boală. Aceste teste ne vor oferi rezultate între trei şi 12 ore, lucru care ne va permite să ştim imediat unde să-l internăm pe copil. Le-am comandat de peste hotare, pentru că aşa ceva nu există la niciun spital din ţară”, a precizat, meircuri, Vasile Stan, managerul Spitalului de Pediatrie din Piteşti.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite