Baronul din Mehedinţi, Adrian Duicu, făcea trafic de influenţă la Guvern pentru şeful poliţiei judeţene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Consiliului Judeţean Mehedinţi, Adrian Duicu, s-ar fi folosit de relaţiile sale pentru a influenţa autorităţile publice centrale, începând cu membri ai Guvernului României şi demnitari de la vârful Ministerului Afacerilor Interne. Principalul scop ar fi fost acela de a-l promova pe şeful IPJ Mehedinţi, Ştefan Ponea, care la rândul lui urma să-l ajute în dosarul în care baronul este acuzat de incompatibilitate.

Concret, Adrian Duicu, nemulţumit că a fost declarat incompatibil de către inspectorii Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), a contestat acestă acuzaţie la Curtea de Apel Craiova unde şefa secţiei era chiar sora lui Ştefan Ponea. În timp ce dosarul era pe rolul acestei instanţe, Duicu ar fi cerut o consultaţie juridică judecătorului Norel Popescu, preşedinte al Tribunalului Mehedinţi la acea dată şi actual membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

„Inculpatul Duicu are  legături cu preşedintele Tribunalului Mehedinţi care îi dă consultaţii juridice în dosarele în curs (după cum arată inculpatul coroborat cu înregistrările telefonice) şi promite sprijinul pentru numirea în funcţii de conducere în Parchetul General sau DNA a unei procuroare locale. Toate aceste elemente crează convingerea instanţei că inculpatul Duicu are o percepţie fundamental greşită asupra funcţiei pe care o deţine, ignorând cu desăvârşire caracterul infracţional al faptelor săvârşite şi pe care nu le recunoaşte”, arată şi instanţa în motivarea deciziei de arestare preventivă a baronului şi a şefului poliţiei mehedinţene.

Duicu, mai multe întâlniri pentru promovarea lui Ponea

În paralel cu aceste demersuri, baronul a început să tragă sfori pentru a-l ajuta pe şeful Poliţiei mehedinţene să avanseze. 

Concret, în lunile martie şi aprilie 2013, Duicu ar fi luat legătura cu adjunctul secretarului de stat în Ministerul de Interne, Doru Dumitrescu, căruia i-ar fi cerut să discute cu Petre Tobă (şeful Poliţiei Române n.r.), pentru ca Ponea să fie promovat. 

Potrivit anchetatorilor, Duicu a mers personal la Guvern pentru a aranja avansarea lui Ponea. Aici Duicu s-ar fi întâlnit cu Petre Tobă unde a discutat despre numirea în funcţia de conducere a lui Ponea.

Pe 16 iunie 2013, într-o discuţie cu Ponea, Duicu îi spune acestuia că a stat „un sfert de oră în biroul oval s-a vorbit despre familia dvs”. Anchetatorii au precizat însă că nu se ştie dacă se face referire la biroul premierului sau la cel al şefului cancelariei, dar în mod cert discuţia a avut loc şi cu Petre Tobă.

„Extrem de grav este şi faptul că inculpatul a traficat influenţa sa pe care o are sau cel puţin pretinde că o are la un nivel înalt al statului român, aducând în discuţii cu cumpărătorul de influenţă Ponea pe primul ministru al României, secretari şi subsecretari de stat, ministru de Interne sau şeful Poliţiei Române, Petre Tobă. Este neclară activitatea acestor persoane în acest moment procesual, ancheta fiind la început”, arată magistraţii.

Duicu către Ponea: „E târzie primăvara asta”

După ce şi-a respectat toate promisiunile, baronul Duicu a formulat o solicitare de retragere a cererii de strămutare a propriului său proces, Curtea de Apel Craiova, unde se afla dosarul „devenind brusc dezirabilă”, după cum spun magistraţii.

Astfel, înainte de a pleca în concediu în străinatate, Ponea i-a transmis lui Duicu sa stea liniştit deoarece „nu vă faceţi nicio problemă, eu am lăsat lucrurile puse la punct peste tot”.

Însă pronunţarea a fost amânată pentru 21 mai 2013 ceea ce a provocat neliniştea baronului care l-a contactat pe şeful poliţiei judeţene în Ungaria de pe telefonul său şi de pe cel al secretarei sale, Mihaela Viziru. 

„Ştii că e mai târzie primăvara asta”, i-a spus Duicu lui Ponea în limbaj codificat făcând trimitere la amânarea pronunţării. Ponea, prudent, a arătat că ar trebui să vorbească de pe telefoanele altor persoane nu de pe cele personale.

Pe aceeaşi linie si făcând trimitere la vremea probabilă, după câteva zile Duicu îl contactează din nou pe Ponea (care se afla în Finlanda de această dată) şi-l întreabă despre vremea din România „Săptămâna viitoare e vreme bună acia?”, iar Ponea îl asigură că da.

În ziua pronunţării, dar înainte să afle soluţia, nerăbdător, baronul îl sună din nou pe poliţist care se afla în Sankt Petersburg şi îi spune că „nu ştiu nimic cu ce s-a întâmplat azi”, iar Ponea îi raspunde „e totul foarte bine” şi continuă o discuţie referitoare la vodka rusească.

Uşor bulversat şi temându-se că Ponea nu a înţeles, Duicu îl intreabă iaraşi pe Ponea „chestiuni meteorologice” despre starea vremii din Romania  „e vremea frumoasa p'àcia, nu?  Sper să fie frumoasă şi pàcia, dracu, că nu ştiu nimic”.

Coinculpatul Ponea, îl linişteşte, iar spunându-i „e frumos, o să fie vreme frumoasă”.

„Bineînţeles, predicţiile meteorologice s-au adeverit şi vremea a fost frumoasă raportat la interesele judiciare ale coinculpatului Duicu, în data de 21 martie 2013 Curtea de Apel Craiova anulând Raportul ANI ce îl declara incompatibil pe preşedintele Consiliului Judeţean, Duicu”, subliniază magistraţii.

Anchetatori: Cei trei inculpaţi pot intimida martorii

În referatul prin care au cerut arestarea preşedintelui CJ Mehedinţi, anchetatorii arată că acţiunile acestuia nu ar fi fost singulare, ele având caracter repetitiv, „cu aspect de obişnuinţă”.

De asemenea, şeful IPJ Mehedinţi, Ştefan Ponea era cel care beneficia de avantaje necuvenite pentru sine şi pentru membrii familiei sale pe căi ilegale, el profitând de faptul că sora sa este judecător la Curtea de Apel Craiova.

La rândul lui, liderul PSD Orşova, Constantin Popescu, ar fi vrut obţinerea de avantaje patrimoniale semnificative, atât pentru sine cât şi pentru persoane apropiate, prin folosirea influenţei asupra primarului, viceprimarului şi consilierilor locali şi altor funcţionari ai Primăriei Orşova.

Anchetatorii precizează că cei trei inculpaţi se află în poziţia de a influenţa sau intimida persoanele care urmează a fi audiate în prezenta cauză şi de aceea aceştia trebuie să rămână după gratii.

Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Mehedinţi - câmp de luptă între doi baroni locali: Duicu şi Stănişoară

Judeţul Mehedinţi a ajuns în ultimii ani un adevărat ring de box în care doi baroni locali, Mihai Stănişoară şi Adrian Duicu, îşi dispută influenţa în Drobeta Turnu Severin şi în judeţ. Dar, chiar dacă sunt pe poziţii adverse, Stănişoară şi Duicu se aseamănă în multe privinţe.

EXCLUSIV Un fost poliţist dezvăluie abuzurile camarilei pesediste din Mehedinţi

Mirel Fota, fost criminalist la IPJ Mehedinţi, a fost nevoit să-şi dea demisia în 2012 din poliţie în urma şicanelor la care a fost supus de către superiorii săi din instituţie.

Ponta, solidar cu preşedintele CJ Mehedinţi arestat preventiv: Nu mă dezic de Adrian Duicu

Premierul Victor Ponta a declarat, luni dimineaţă, că nu se dezice de preşedintele CJ Mehedinţi, Adrian Duicu, şi de alţi şefi de consilii judeţene aflaţi în atenţia DNA, care au probleme.

Un baron puternic şi discret: Mihai Stănişoară şi afacerile sale din Mehedinţi

Într-un judeţ care arareori face prima pagină a ziarelor, s-a născut şi a crescut un baron local care, în afară de discreţie, nu e cu nimic mai prejos decât omologii săi mai zgomotoşi sau mai exotici: deputatul PDL de Mehedinţi Mihai Stănişoară.

Şeful Poliţiei din Mehedinţi şi preşedintele CJ Mehedinţi, reţinuţi pentru 24 de ore

Inspectorul şef al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Mehedinţi, Ştefan Ponea, preşedintele Consiliului Judeţean Adrian Duicu şi Constantin Popescu, preşedintele PSD Orşova au fost reţinuţi pentru 24 de ore, după un maraton de audieri la DNA Bucureşti.

Şeful poliţiei mehedinţene “momit” de Duicu cu terenuri la Orşova şi funcţii de conducere în MAI

Descinderile procurorilor DNA în Mehedinţi au vizat şi Primăria municipiului Orşova, de unde au fost ridicate mai multe documente privind modul de concesionare a unor terenuri la un preţ „convenabil” familiei Ponea.

Alte nouă persoane urmărite penal în dosarul de corupţie de la Mehedinţi

Procurorii DNA au început urmărirea penală împotriva altor nouă persoane în dosarul de corupţie în care este implicat şeful CJ Mehedinţi, Adrian Duicu, şi şeful poliţiei mehedinţene, Ştefan Ponea.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite