Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Băsescu, întrebat de ce nu a făcut denunţ pe cazul Kovesi: Pe vas, când ai turnător, te întorci în port cu un om mai puţin

15
27 Sep 2016 22:24:26
Autor: News.ro
FOTO Eduard Enea
FOTO Eduard Enea

Fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat marţi, la B1 TV, că unul dintre motivele pentru care nu a făcut denunţ la Parchet legat de modul în care Codruţa Kovesi şi-a obţinut doctoratul a fost formaţia sa profesională de marinar afirmând că, în cazul în care echipajul simţea că are un turnător la bord, de obicei vasul se întorcea din cursă cu un om mai puţin.

Traian Băsescu a afirmat că a primit informaţii privind un posibil plagiat în cazul tezei de doctorat a Codruţei Kovesi în 2014, informaţiile nefiind certe deoarece proveneau ”din mediul civil”. 
 
Întrebat de ce nu a făcut un denunţa penal în această chestiune, Băsescu a răspuns: ”Prin formaţie profesională. Oricât de dur vi s-ar părea ce urmează să spun acum: când la bordul unui vas simţeai că ai un turnător, de regulă vasul se întorcea în port cu un om mai puţin”. Invitat să dea detalii legate de soarta potenţialilor turnători, Băsescu a explicat: ”I se mai întâmplau lucruri”.
 
Un alt motiv invocat de către fostul preşedinte a fost faptul că informaţiile primite nu erau certe. ”Eu am avut informaţii din mediul civil, după cum şi în 2010 am avut informaţii tot din mediul civil că se fură la ANRP. Când am primit informaţia de la Elena Udrea, am dat-o la instituţiile statului. Acum instituţiile statului care ar fi trebuit să mă informeze erau implicate în falsificare”, a spus Băsescu adăugând că, la vremea respectivă, acuzele sale puteau fi infirmate cu uşurinţă cu raportul prin care se spunea că actualul procuror-şef al DNA nu a plagiat. ”M-ar fi făcut pulbere toţi”, a comentat Băsescu.
 
El a spus că afirmaţiile sale legate de un eventual plagiat al Codruţei Kovesi au fost provocate de către autodenunţul lui Sebastian Ghiţă, care ar reprezenta o primă confirmare a a informaţiilor sale. ”Ca şef de stat nu puteam spune nimic. Dacă aş fi spus, mi-ar fi dat toată lumea în cap cu raportul comisiei Ministerului Educaţiei care a spus că nu-i plagiat”, a explicat Traian Băsescu.
 
Deputatul Sebastian Ghiţă a declarat, marţi seară, la ieşirea de la Parchetul instanţei supreme, unde a depus un autodenunţ în care a susţinut că a participat la falsificarea unui raport care să arate că teza de doctorat a Laurei Kovesi nu este un plagiat, că a convenit, în 2012, alături de mai mulţi demnitari, că "doamna Kovesi are un rol important în societate şi că o astfel de chestiune îi va afecta cariera". El a spus că a ales să se autodenunţe la Parchetul instanţei supreme "pentru că nu ştiu de ce sunt în stare cei de la DNA să le facă acelor oameni".
 
Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a transmis, printr-un comunicat de presă, că nu a plagiat în teza de doctorat şi că lucrarea îi aparţine în totalitate, precizând că procurorii au obligaţia de a verifica autodenunţul lui Sebastian Ghiţă.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

15 Comentarii

Paun Al
27.09.2016, 22:48:19

D-l Basescu nici acum , dupa 10 ani de mandat nu a inteles ca la Cotroceni nu era in calitate de marinar , ci de presedinte al Romaniei ? Care trebuia sa aplice legea , sa fie garantul aplicarii legilor . Si daca stia de o ilegalitate trebuia sa sesizeze autoritatile competente , sa o rezolve . Cate matrapazlacuri a mai trecut sub tacere , ca sa nu piarda "marinari " de ai sai ? A tainuit infractiuni , de care stia ? Cat despre analogia cu vaporul , este un sofism , al falsei analogii . Romania nu este un vapor pe mare cu numar fix de marinari ... Nu avea ce sa piarda . Se terminasera magistratii ? Existau si exista magistrati , politicieni , functionari, specialisti ...intr-o tara de 20 de milioane de oameni . Im ce hal a ajuns ...cot la cot cu "puscariabilul " Ghita , sustinand aceeasi cauza .

+5 (11 voturi)
Mihai Popescu
27.09.2016, 22:55:21

Mare Borfas si Baselu ! Simte ca se stringe latul si in jurul lui - fiica, fratele, ginerele urmariti penal sau inchisi - si el ca turbatul musca pe oricine inclusiv pe Kovesi. Baselule tot nu ai sa scapi !!!!!-

+4 (8 voturi)
Zîna Măseluţă®
28.09.2016, 07:19:24

Crezi tu! Toata mascarada asta cu DNA e menita numai sa spele averile facute prin furaciune. Vei vedea cum se asigura de viata linistita inclusiv basescu si ale lui neamuri. Sunt mana in mana, frate!

+1 (5 voturi)
Utilizator Adevărul
28.09.2016, 06:32:41

Comentariu considerat abuziv.

Mircea Nistor
28.09.2016, 07:20:17

Așa o fi fost, nu zic nu, dar probabil cu condiția ca turnătorul să nu facă parte din"stafful" navei.Oricum , domnul Băsescu nu are scrupule în a da năvală"pe sticlă" taman la televiziunea turnătorului.Ceea ce mă face să mă întreb, legitim, dacă nu cumva își coordonează acțiunile.Pentru că, la ora actuală, chiar familia prezidențială este sub reflectoarele DNA...

+5 (7 voturi)

Vezi toate comentariile (15)

Modifică Setările