Mitul celor 5000 de burse acordate de statul român tinerilor basarabeni. De ce se ceartă Ponta şi Băsescu pe un subiect care nu există

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
„Cei ce păstoresc acum domeniul relaţiilor cu românii de pretutindeni par veniţi de pe o cu totul altă planetă. Una foarte îndepărtată de interesul României şi a românilor în general”
„Cei ce păstoresc acum domeniul relaţiilor cu românii de pretutindeni par veniţi de pe o cu totul altă planetă. Una foarte îndepărtată de interesul României şi a românilor în general”

Am tot văzut astăzi prin media contrele referitoare la numărul de burse pe care statul român ar trebui să-l acorde studenţilor basrabeni. Preşedintele a supralicitat pe un subiect care i-a adus constant popularitate, iar Primul Ministru a taxat rapid promisiunea de mărire a numărului de burse, pe motiv că e uşor să vorbeşti pe banii altora.

Dar există cu adevărat aceste 5000 de burse prezentate de câţiva ani drept o mare realizare a statului român în raport cu fraţii de peste Prut?  Voi lua drept exemplu admiterea de anul trecut, când pentru locurile la licenţă statul român a oferit 2800 de locuri din care au rămas neocupate aproximativ 400.

În ceea ce priveşte elevii basarabeni, acestia au ocupat 486 de locuri dintr-un total de 1551 de burse scoase la concurs.  

Nu ştiu exact care a fost situatia cu admiterea la masterat, dar ştiu sigur că s-au oferit undeva între 300 şi 500 de burse, iar la rezidenţiat 25 de locuri.

Sursa pentru toate aceste date o reprezinta pagina oficială a Ministerului Educaţiei Naţionale www.edu.ro .

La un calcul simplu avem, doar pentru locurile pentru liceu şi licenţă, peste 1400 de burse care nu s-au acordat anul trecut, din totalul celor 5000 oferite cu surle şi trâmbiţe. Cauzele acestei neocupări ţin în primul rând de birocraţia şi lipsa de interes în elaborarea metodologiei de admitere de către toate administraţiile din ultimii ani.

Dar  sunt sigur că şi Preşedintele şi Premierul au aceste date, sau măcar consilierii lor. Aşa că subiectul măririi numărului acestora în condiţiile în care statul român nu reuşeste să asigure o ofertă coorentă care să le ocupe pe cele deja disponibile mi se pare nu populist, ci penibil.

Şi această situaţie nu vine în nici un caz din lipsa de interes a tinerilor basarabeni pentru locurile oferite de statul român. Repet, vine din incapacitatea acestuia de a creiona un sistem de admitere facil şi flexibil, care să permită inclusiv redistribuirea locurilor rămase neocupate şi nu pierderea lor.

Dacă mă refer la locurile oferite de statul român pentru tinerii membrii ai comunităţilor româneşti din jurul graniţelor ţării, acolo situaţia este de-a dreaptul alarmantă. Astfel, anul trecut,  în Albania din cele 105 locuri oferite au rămas neocupate 58, în Bulgaria  din 105 locuri oferite s-au ocupat doar 45, în Serbia din 300 de locuri oferite au fost ocupate 141, în Ucraina (care deţine teritorii istorice româneşti) s-au ocupat 50 de locuri din 200 oferite de statul român. Situaţia cea mai ilară o regăsim în ceea ce priveşte  locurile oferite comunităţii româneşti din Ungaria.  Pentru românii de acolo s-au oferit 15 locuri din care au ramas neocupate 8. Mai pe româneşte, ori nu s-au găsit 15 tineri români din Ungaria care să acceseze bursele oferite de statul român, ori statul român are o politică dezastruoasă în ceea ce priveşte sistemul burselor oferite tinerilor etnici români în vederea păstrării identităţii.

Revenind la polemica celor mai înalţi demnitari ai statului român în privinţa burselor acordate fraţilor basarabeni pot spune doar atât:

Populismul şi lipsa de substanţă în ceea ce priveşte sprijinul acordat românilor din jurul graniţelor ţării au făcut casă bună în mandatul PDL şi mai ales în prestaţia din ultimile 6 luni a Ministrului Cristian David.

Traian Băsescu, în ciuda unor afirmaţii ca cea de mai sus, în care pare rupt de realităţile sistemului de (ne)acordare a burselor pentru etnicii români, tot a mai făcut paşi pentru a ajuta românii din imediata vecinătate a României. În schimb cei ce păstoresc acum domeniul relaţiilor cu românii de pretutindeni par veniţi de pe o cu totul altă planetă. Una foarte îndepărtată de interesul României şi a românilor în general.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite