Băsescu: România este în grafic pentru aderarea la spaţiul Schengen în 2011

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traian Băsescu a prezentat obiectivele de reformă ale statului român
Traian Băsescu a prezentat obiectivele de reformă ale statului român

Preşedintele Traian Băsescu, aflat la Buxelles, a declarat că România nu consideră necesară reducerea cu 30% a emisiilor de carbon, atâta timp cât acelaşi lucru nu este făcut la nivel mondial de celelalte state partenere a al UE. Băsescu a punctat că ţara noastră se află în grafic în privinţa etapelor care prevăd aderarea la spaţiul Schengen, în martie 2011.

UPDATE Băsescu: Guvernul va emite o OUG în privinţa funcţionării ANI, după ce va primi motivaţia CCR

''Am făcut o scurtă trecere în revistă a situaţiei privitoare la pregătirea României pentru a intra în Spaţiul Schengen şi mi-am exprimat convingerea că, la termenul stabilit - martie 2011, România va fi aptă să intre în Spaţiul Schengen'', a spus Traian Băsescu, după întâlnirea cu preşedintele CE Jose Manuel Barroso.

Guvernul a decis de curând trimiterea către Parlament a unui proiect de lege privind întărirea controlului făcut de Poliţia de Frontieră la graniţele externe ale Uniunii Europene de care răspunde România, în scopul aderării la Spaţiul Schengen.

Potrivit Agerpres, proiectul iniţiat de Ministerul Administraţiei şi Internelor urmăreşte stabilirea unei noi structuri organizatorice a Poliţiei de Frontieră Române, prin organizarea inspectoratelor judeţene, doar la frontiera externă, prin înfiinţarea de servicii teritoriale ale Poliţiei de Frontieră corespondente statelor vecine, la graniţa internă, precum şi prin redenumirea structurilor de grupuri de nave ca sectoare ale poliţiei de frontieră.

De asemenea, vor fi propuse noi competenţe pentru Poliţia de Frontieră, care au ca scop participarea continuă la acţiuni comune ale Agenţiei europene pentru gestionarea cooperării operaţionale la frontierele exterioare ale UE (Frontex).

Băsescu: Finanţările României de la UE ar putea fi reduse cu 84 de milioane de euro

Înainte de plecarea spre Bruxelles, unde va participa la un dejun de lucru cu preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, Traian Băsescu a precizat că finanţările României de la UE ar putea fi reduse cu 84 de milioane de euro pentru anii 2007 şi 2008.

Urmează să abordăm "probleme legate de Politica Agricolă Comună, dar şi de probleme punctuale pe care România le are, având în vedere că, în urma controalelor efectuate pe cheltuielile din 2007 şi 2008, România ar avea de plătit penalităţi, adică reduceri de finanţare de la Uniunea Europeană de câte circa 42 de milioane de euro pentru 2007 şi alte 42 de milioane pentru 2008", a spus Traian Băsescu.

Preşedintele a explicat că la ultimul Consiliu European a solicitat o întâlnire cu preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

Strategia Europa 2020, schimbările climatice, energia, situaţia economică la nivelul UE

În cadrul întâlnirii, cei doi oficiali vor discuta despre Strategia Europa 2020, schimbările climatice, energia, situaţia economică la nivelul UE şi modul de funcţionare a instituţiilor europene după intrarea în vigoare a Tratatului de la Lisabona.

Şeful statului este însoţit la Bruxelles de ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Radu Berceanu, ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Mihail Dumitru, şi consilierul prezidenţial pe probleme de afaceri europene, Leonard Orban, transmite Agerpres.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite