Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Baza Kogălniceanu, la un pas să ajungă pe mâna ruşilor. Cum a încercat omul lui Putin să participe la modernizarea unei baze NATO din România

64
19 Jan 2022 20:31:26
Autor: Valentin Bolocan
Baza 57 Aerienă Mihail Kogălniceanu urmează să fie modernizată
Baza 57 Aerienă Mihail Kogălniceanu urmează să fie modernizată

Noi semne de întrebare apar cu privire la modul de selecţie a companiilor care s-au înscris la licitaţia pentru faza 1 a proiectului de modernizare a Bazei 57 Aeriene Mihail Kogălniceanu din Constanţa unde vor activa circa 10.000 de soldaţi şi personal civil NATO, în valoare de 2,148 miliarde de lei fără TVA, la care s-au înscris opt companii şi asocieri de companii.

Asta după ce s-a constatat că una dintre asocierile participante la licitaţie – care reamintim că a fost suspendată în urma unei contestaţii – a fost cea formată din companiile STRABAG SRL & ADURO IMPEX SRL (lider) & BOG ART SRL, iar din acţionariatul societăţii STRABAG Austria face parte oligarhul rus Oleg Deripaska, un apropiat al lui Vladimir Putin şi unul dintre afaceriştii ruşi puşi pe lista neagră de SUA. 

Şi faptul că a putut participa la licitaţie nu ar fi nimic, mai grav este că pentru asta companiile STRABAG SRL & ADURO IMPEX SRL (lider) & BOG ART SRL au fost nevoite să obţină un aviz de securitate pentru acces la informaţii clasificate secret de serviciu, document eliberat de Direcţia contrainformaţii şi securitate militară, potrivit unui Ordin al Ministerului Apărării Naţionale din 2013. Şi au reuşit. 

Surse militare susţin că asocierea cu pricina a şi primit respectivul aviz, a participat la procedura de licitaţie şi a fost singura calificată în etapa următoare, cea de verificare a ofertelor. Emiterea de către serviciile de informaţii militare a avizului de securitate este cu atât mai ciudată cu cât Oleg Deripaska apare pe lista neagră a sancţiunilor SUA, iar faptul că acesta are, indirect, o parte din compania de construcţii care acum vrea să modernizeze o bază militară a MApN se poate afla la o simplă căutare pe internet. În plus, presa a vuit în urmă cu trei luni, când FBI a descins la locuinţa din Washington a lui Deripaska. 
 
Washingtonul l-a înscris pe lista neagră, în 2018, împreună cu alţi câţiva ruşi influenţi din cauza legăturilor lor cu preşedintele rus Vladimir Putin, în urma presupusului amestec al Rusiei în alegerile prezidenţiale din 2016 din SUA. 
 

Verificare internă 

Analistul militar Aurel Cazacu susţine că emiterea unui aviz de securitate către o compania care are indirect în acţionariat o persoană aflată pe lista celor sancţionaţi în SUA nu poate fi trecută cu vederea. 

„Trebuie realizată de urgenţă o verificare internă, pentru că situaţia este impardonabilă. Păi ce au făcut ei? Au verificat un director sau doi şi au văzut că au ORNISS (certificat privind protecţia informaţiilor clasificate - n.red.)? Au mai căutat numai acţionarii la Registrul Comerţului, dar nu verifici ce se întâmplă cu firma-mamă a acesteia? Păi, chiar nu mai contează influenţa pe care o are un acţionar principal. Prin emiterea respectivului aviz de securitate s-a făcut deja un rău României. Am demonstrat că facem verificări de securitate numai ca să spunem că le-am făcut. Nu ştiu dacă este vorba de lipsă de profesionalism sau despre altceva, dar lucrurile nu pot rămâne aşa, sunt obligatoriu de corectat”, a subliniat Aurel Cazacu. 
 
Proiectul de dezvoltare a bazei aeriene Mihail Kogălniceanu va dura 20 de ani, iar investiţia totală este de 12,173 mld. lei, fără TVA. Practic, unitatea militară va fi reconstruită după standardele NATO şi va avea toate facilităţile întâlnite la construcţiile similare aliate. Conform experţilor, demararea construcţiei demonstrează faptul că momentul producerii unui masiv desant al militarilor aliaţi în Dobrogea este tot mai apropiat. 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

64 Comentarii

UN OM DE STANGA
19.01.2022, 20:50:50

O baza militara in tara noastra, oricui ar fi ea, nu este un act de mandrie. As spune ca este o slabiciune a statului. Un stat care nu este in stare sa se apere singur si mai ales are o diplomatie deplorabila. Bazele militare din orice tara au o influenta nefasta asupra politicii de independenta, suveranitate si dezvoltare economica a tarii. Intodeauna statul isi va plia actiunile in functie de interesul stapanului bazei militare. Si niciodata invers. Dupa ce am dat afara trupele sovietice din tara in 1958, nici macar aplicatii ale trupelor Tratatului de la Varsovia nu acceptam pe teritoriul nostru. Singurele aplicatii se faceau la harta.

-56 (66 voturi)
Patitul Stan
19.01.2022, 20:56:09

Am intrat in NATO am intrat in UE dar in toate domeniile sunt nostalgici ai comunismului,pentru ei a fost bine atunci,este bine si acuma pentru ca si-au pus copiii si rudele in functii inalte,le-au facut legi preferentiale ,ce mai o duc bine doar facand diversiuni ! Nu mira pe nimeni ca se dau avize de acest fel,asa popor asa politicieni !

+49 (55 voturi)
Roman din Ardeal
19.01.2022, 21:45:37

Deci inca avem tradatori rusofoni pe-acolo. Trebuie facuta o curatenie urgenta. Probabil sunt cei ai caror parinti au fost slugi la rusi si la securitate. Si faptul ca isi turnau vecinii care ascultau Europa libera si primeau 1kg de carne in plus fata de sarakii de rand direct la usa le dadea un aer de superioritate. La fel ca si cei care vor sa iesim din NATO si din UE. Pentru ca nu au reusit sa faca nimic in viata vor sa ii aduca si pe restul la nivelul lor....lol

-36 (146 voturi)
m wakki
19.01.2022, 21:32:23

Strabag a mai câștigat unele proiecte în România și în general le-a dus la bun sfârșit, dar e bine să fie limitați la domeniul construcțiilor civile, nu au ce căuta în alea militare Că deripaska este în acționariat, nu mi se pare un mod prin care putler își bagă coada ci mai degrabă un mod prin care austriecii sug bani din rusia

+22 (24 voturi)
Paun Al
19.01.2022, 21:34:36

Ce am aflat? Ca si institutia statului numita "Direcţia contrainformaţii şi securitate militară".. ne praduieste banii fara rezultate.. Incompetenta specifica institutiilor statului roman, sau altceva?

+24 (24 voturi)

Vezi toate comentariile (64)

Modifică Setările