Baza Kogălniceanu, la un pas să ajungă pe mâna ruşilor. Cum a încercat omul lui Putin să participe la modernizarea unei baze NATO din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Baza 57 Aerienă Mihail Kogălniceanu urmează să fie modernizată
Baza 57 Aerienă Mihail Kogălniceanu urmează să fie modernizată

Noi semne de întrebare apar cu privire la modul de selecţie a companiilor care s-au înscris la licitaţia pentru faza 1 a proiectului de modernizare a Bazei 57 Aeriene Mihail Kogălniceanu din Constanţa unde vor activa circa 10.000 de soldaţi şi personal civil NATO, în valoare de 2,148 miliarde de lei fără TVA, la care s-au înscris opt companii şi asocieri de companii.

Asta după ce s-a constatat că una dintre asocierile participante la licitaţie – care reamintim că a fost suspendată în urma unei contestaţii – a fost cea formată din companiile STRABAG SRL & ADURO IMPEX SRL (lider) & BOG ART SRL, iar din acţionariatul societăţii STRABAG Austria face parte oligarhul rus Oleg Deripaska, un apropiat al lui Vladimir Putin şi unul dintre afaceriştii ruşi puşi pe lista neagră de SUA. 

Şi faptul că a putut participa la licitaţie nu ar fi nimic, mai grav este că pentru asta companiile STRABAG SRL & ADURO IMPEX SRL (lider) & BOG ART SRL au fost nevoite să obţină un aviz de securitate pentru acces la informaţii clasificate secret de serviciu, document eliberat de Direcţia contrainformaţii şi securitate militară, potrivit unui Ordin al Ministerului Apărării Naţionale din 2013. Şi au reuşit. 

Surse militare susţin că asocierea cu pricina a şi primit respectivul aviz, a participat la procedura de licitaţie şi a fost singura calificată în etapa următoare, cea de verificare a ofertelor. Emiterea de către serviciile de informaţii militare a avizului de securitate este cu atât mai ciudată cu cât Oleg Deripaska apare pe lista neagră a sancţiunilor SUA, iar faptul că acesta are, indirect, o parte din compania de construcţii care acum vrea să modernizeze o bază militară a MApN se poate afla la o simplă căutare pe internet. În plus, presa a vuit în urmă cu trei luni, când FBI a descins la locuinţa din Washington a lui Deripaska. 

Washingtonul l-a înscris pe lista neagră, în 2018, împreună cu alţi câţiva ruşi influenţi din cauza legăturilor lor cu preşedintele rus Vladimir Putin, în urma presupusului amestec al Rusiei în alegerile prezidenţiale din 2016 din SUA. 

Verificare internă 

Analistul militar Aurel Cazacu susţine că emiterea unui aviz de securitate către o compania care are indirect în acţionariat o persoană aflată pe lista celor sancţionaţi în SUA nu poate fi trecută cu vederea. 

„Trebuie realizată de urgenţă o verificare internă, pentru că situaţia este impardonabilă. Păi ce au făcut ei? Au verificat un director sau doi şi au văzut că au ORNISS (certificat privind protecţia informaţiilor clasificate - n.red.)? Au mai căutat numai acţionarii la Registrul Comerţului, dar nu verifici ce se întâmplă cu firma-mamă a acesteia? Păi, chiar nu mai contează influenţa pe care o are un acţionar principal. Prin emiterea respectivului aviz de securitate s-a făcut deja un rău României. Am demonstrat că facem verificări de securitate numai ca să spunem că le-am făcut. Nu ştiu dacă este vorba de lipsă de profesionalism sau despre altceva, dar lucrurile nu pot rămâne aşa, sunt obligatoriu de corectat”, a subliniat Aurel Cazacu. 

Proiectul de dezvoltare a bazei aeriene Mihail Kogălniceanu va dura 20 de ani, iar investiţia totală este de 12,173 mld. lei, fără TVA. Practic, unitatea militară va fi reconstruită după standardele NATO şi va avea toate facilităţile întâlnite la construcţiile similare aliate. Conform experţilor, demararea construcţiei demonstrează faptul că momentul producerii unui masiv desant al militarilor aliaţi în Dobrogea este tot mai apropiat. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite