Belgia refuză extrădarea unui hoţ român condamnat în România la 3 ani de închisoare. Care sunt motivele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Justiţia din Belgia refuză să pună în aplicare un mandat european de arestare emis de autorităţile de la Bucureşti pe numele unui cetăţean român condamnat pentru furt.

Camera pentru punere sub acuzare de la Bruxelles a refuzat extrădarea românului, pe motiv că ar fi încarcerat în condiţii inumane în România, relatează agenţia Belga, preluată de site-ul 7sur7.be., potrivit Digi24.

Individul, în vârstă de 31 de ani, a fost condamnat în 2010 în România la trei ani închisoare pentru furt. Autorităţile române au emis un mandat european de arestare împotriva condamnatului. O primă instanţă din Bruxelles a decis ca acest mandat să fie pus în executare, dar avocatul inculpatului a făcut apel şi a venit cu argumentul că în România condiţiile de detenţie sunt inumane.

În aceste circumstanţe, instanţa de apel a cerut autorităţilor române informaţii suplimentare despre condiţiile de detenţie. După ce a primit datele cerute, a constatat că bărbatul ar fi urmat să fie închis într-o celulă de două persoane, cu o suprafaţă de trei metri pătraţi. Instanţa a decis că nu poate accepta extrădarea românului, pe motiv că există „riscul evident al unui tratament inuman şi degradant”.

„Lipsa spaţiului personal constituie, într-adevăr, o dovadă suficientă pentru a constata încălcarea articolului 3 din Convenţia Europeană pentru Drepturile Omului. Instanţa este de părere că autorităţile române nu oferă suficiente elemente care să poată compensa acest spaţiu redus. Prin urmare, instanţa a aplicat articolul 4 al legii cu privire la mandatele europene de arestare, articol ce prevede că punerea în executare a unui asemenea mandat poate fi refuzată dacă există motive întemeiate pentru a crede că drepturile fundamentale ale unui individ vor fi încălcate”, a explicat curtea de apel.

Statele europene se plâng că nu pot expulza infractorii români

Oficialii europeni au criticat ţara noastră în trecut pentru condiţiile din penitenciarele din România, afirmând că acest fapt îngreunează procesul de extrădare al infractorilor români.

Instanţele naţionale ar trebui să poată expulza infractori străini mai uşor, declara la începutul acestui an, la Consiliul Europei, premierul danez Lars Lokke Rasmussen, precizând că este necesar şi un sistem mai sever cu statele care nu îşi îndeplinesc obligaţiile în ceea ce priveşte drepturile omului.

Rasmussen a făcut aceste afirmaţii în contextul în care Curtea Supremă din Danemarca a decis, anul trecut, că patru români acuzaţi de trafic de fiinţe umane nu pot fi extrădaţi deoarece condiţiile din penitenciarele din România contravin Convenţiei Europene pentru Drepturile Omului.

„Nu este corect ca ţări cum este Danemarca să ajungă să găzduiască infractorii străini, din cauza condiţiilor proaste din penitenciarele din ţările lor. Avem nevoie de un sistem care să fie mai sever cu statele care nu îşi îndeplinesc obligaţiile în privinţa drepturilor omului. De asemenea, este necesar un sistem care să nu interfereze prea mult în ţările care tratează cu seriozitate drepturile omului”, a spus Rasmussen în faţa Adunării Parlamentare a Consiliului Europei.

Rasmussen a precizat că în aprilie Danemarca va găzdui o conferinţă sub egida Consiliului Europei, în care se va discuta reforma sistemului Convenţiei Europene pentru drepturile omului.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite