Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Bilanţ CSM. Mateescu: „Sistemul judiciar a trecut printr-o catastrofă. Ca urmare a unor declaraţii iresponsabile, plecările au continuat să crească”

3
7 Dec 2021 15:45:50
Autor: Eugen Cişmaşu

Preşedintele CSM, Bogdan Mateescu, susţine că, în ultimii doi ani, sistemul judiciar a trecut printr-o catastrofă, făcând referire la lipsa resursei umane.


“Sistemul judiciar a trecut prin doi ani extrem de grei. Niciodată nu ne-am fi imaginat că este posibil să fim lipsiţi de aportul resursei umane noi, în condiţiile în care urmare a unor declaraţii chiar iresponsabile, oricum nefericite, dar şi a altor împrejurări, plecările din sistem au continuat să crească, volumul de dosare a continuat să rămână unul extrem de ridicat.

A fost o catastrofă din perspectiva resurselor umane această lipsă şi sperăm ca niciodată să nu se mai repete pentru că urmările pe planul magistraturii, pe planul înfăptuirii actului de justiţie nu doar că sunt acum nefaste, dar vor fi şi mai nefaste pe termen mediu şi lung”, a declarat, în şedinţa plenului CSM de prezentare a raportului de activitate, preşedintele Bogdan Mateescu.

Conform CSM, la începutul anului 2021, din totalul de 5077 de posturi de judecător, erau ocupate 4453 şi vacante 624. De asemenea, la nivelul parchetelor, din totalul de 3020 posturi de procuror, în aceeaşi perioadă erau ocupate 2530, alte 547 fiind vacante.

La nivel financiar, CSM are prevăzut pentru anul viitor un necesar de cheltuieli stabilit, la nivelul creditelor bugetare, la plafonul de 51,597 milioane euro, într-o creştere evidentă faţă de bugetul de cheltuieli al anului în curs (39,337 milioane euro), şi faţă de cel al anului 2020 (32,552 milioane euro).

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Iulian Arion
7.12.2021, 18:33:55

"pe planul înfăptuirii actului de justiţie nu doar că sunt acum nefaste, dar vor fi şi mai nefaste pe termen mediu şi lung" Exact acesta este motivul pentru care Romania nu este admisa in zona Schengen. "Niciodată nu ne-am fi imaginat că este posibil să fim lipsiţi de aportul resursei umane noi" Cand a fost stabilit stagiul de activitate la 28 de ani, era previzibil. Cand pensia magistratului este stabilita la 40 000-60 000 lei lunar sau 78 000 lei (tortionarul de la Colibasi), adica mult mai mult decat salariul, era evident ca se vor pensia, perand la reangajarea imediata pe acelasi post.

-23 (23 voturi)
Iulian Arion
7.12.2021, 18:40:20

Pentru iesirea din criza, trebuie introdusi juratii. Printr-o aplicatie software dedicata, sa voteze on line prin Da sau Nu in blocurile de decizie. Blocurile de decizie sunt intrebari pue pe rand de catre avocat si procuror. Judecatorul va avea atributiunile notarului are ia act de verdictul juratilor. Toate probele din dosar vor fi supravegheate video astfel oricand, orice jurat sa poata derula inainte sau inapoi inregistrarea video. Textul depus de avocat si cel depus de procuor trebuie prevazut cu marcarea cu fundal galben a paragrafelor cre se repeta. Pentru a-l obosi pe judecator, atat avocatii cat si procurorii repeta textele depuse.

-23 (23 voturi)
Iulian Arion
7.12.2021, 18:49:16

Pentru a mentine artificial criza de personal in magistratura, subiectele sunt ample si nu pot fi solutionate in timp. Toti magistratii trebuie sa dea examen de reautorizare on line din 5 in 5 ani. La examen participa atat candidatii cat si veteranii. Subiectele sunt unice intr-o sesiune. Pensionatii nu trebuie sa mai aiba dreptul reincadrarii.

-23 (23 voturi)
Modifică Setările