Bilanţ DNA. Prejudicii prezumate de sute de mii de euro în cele 76 de dosare care mai sunt în lucru

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Crin Bologa: E primul an din 2015, când avem mai multe sesizări de la cetăţeni şi din oficiu Foto: News.ro
Crin Bologa: E primul an din 2015, când avem mai multe sesizări de la cetăţeni şi din oficiu Foto: News.ro

În cele 76 de dosare aflate în lucru la DNA, prejudiciile prezumate sunt de oridinul sutelor de milioane de euro. Totodată, instituţia funcţionează cu un deficit de 45 de procurori, ceea ce înseamnă aproximativ 30% din schema de personal, a declarat joi, la bilanţul DNA, şeful instituţiei, Crin Bologa.

”În multe dintre aceste cauze infracţiunea în rem ar fi abuz în serviciu, ori infracţiunile acestea sunt foarte greu de instrumentat. (…) S-au relaxat anul trecut achiziţiile publice, trebuie să constatăm un prejudiciu şi foloase necuvenite ca să avem infracţiunea de abuz în serviciu. (…) Se face urmărire penală susţinut. Acordăm o atenţie deosebită dosarelor legate de pandemie pentru că este inadmibisil ca, în situaţia grea prin care a trecut România şi toată lumea anul trecut, să se găsească  personae care să vrea să se îmbogăţească când alţii mor şi să ia mită în aceste condiţii”, a declarat şeful DNA. 

Prejudicii prezumate de sute de miloane de euro 

Potrivit acestuia, procentul de trimiteri în judecată în dosarele finalizate este ”acceptabil”. 

Bologa a vorbit şi despre prejudiciile prezumate în dosarele legate de pandemie: „Am avut 105 dosare în lucru, am soluţionat doar 24 sau 29 din care cinci am trimis în judecată. Din câte îmi amintesc, în cele trimise în judecată prejudiciul cred că este undeva la două, trei milioane de lei. Avem în lucru 76 de dosare cu prejudicii prezumtive, nu ştiu dacă ajungem la trimitere în judecată sau nu, dar cu prejudicii foarte mari, de ordinul sutelor de milioane de euro. Acum nu ştiu unde vor ajunge procurorii cu ancheta, vom trimite în judecată, nu vom trimite în judecată, dar din cele 165 de milioane de euro din dosare trimise în judecată cam 2-3 milioane de euro sunt cele cinci dosare”.

Întrebat dacă DNA este pregătit să preia dosarele de la Secţia specială, în cazul desfiinţării acesteia, în condiţiile deficitului de personal, şeful DNA a precizat: ”În ceea ce priveşte SIIJ, noi vom putea face faţă volumului de muncă şi avem 60 de dosare la urmărire penală per procuror. Vom putea face faţă şi acestui volum al dosarelor care eventual vor veni la noi de la SIIJ în condiţiile în care ne vom completa schema de personal. Iar ajungem tot la Legislativ şi la Executiv. Noi am solicitat prin procedură de urgenţă modificări legislative care să permite recrutatea de personal la DNA, mai ales de procurori, recrutarea de personal cu o vechime mai redusă decât cea impusă în perioada 2017 – 2020. În prezent DNA răspunde de rezultate, dar nu poate recruta personal, nu poate revoca procurori şi mulţi dintre noi am pierdut şi calitatea de procuror ierarhic superior faţă de toţi procurorii Direcţiei”. 

Crin Bologa apreciază că ”sunt necesare modificări legislative ca să putem recruta procurori, procurori nu foarte tineri, cu oarecare experienţă, dar care să aibă dorinţa de a face anchetă, iar după 15-20 de ani în Ministerul Public sunt foarte puţini care mai doresc să vină la DNA”. 

DNA au un deficit de personal de 30%

De asemenea, el  a anunţat, că instituţia funcţionează cu un deficit de 45 de procurori, ceea ce înseamnă aproximativ 30% din schema de personal. 

”În anul 2020 am avut un minus de 45 de procurori, ne-am desfăşurat activitatea cu un procent de aproximativ 70% din personal, cel mai mic procent de ocupare a funcţiilor de procurori din Ministerul Public şi din păcate ne îndreptăm spre un procent de 60% (…) Dacă modificările nocive ale legilor Justiţiei nu vor fi înlăturate de urgenţă, dacă nu va fi redusă vechimea necesară pentru a ajunge ca procuror la DNA, dacă nu va fi schimbată şi procedura pentru a ajunge la DNA, noi vrem o procedură ca şi în cazul DIICOT, nu vrem altceva, va fi foarte greu să ne desfăşurăm activitatea”, a declarat, joi, Crin Bologa. 

Acesta a precizat că instituţia a solicitat mărirea schemei de personal cu privire la ofiţeri de poliţie judiciară. 

”De asemenea, noi vrem şi am solicitat în permanenţă să ni se mărească schema de personal cu privire la ofiţeri de poliţie judiciară pentru a întări serviciul nostru. Am avut cuprins în Strategia Naţională Anticorupţie 2016 – 2020 suplimentarea schemei de personal cu 90 de poliţişti, încă nu s-a adoptat o hotărâre de guvern în acest sens, dar acum a fost pus în dezbatere publică şi sperăm ca în cel mai scurt timp să putem să ne întărim serviciul tehnic cu aducerea unor noi poliţişti în rândul Direcţiei”, a mai declarat Bologa.

Bologa: „În 2020 am avut 6.180 de cauze”

Direcţia Naţională Anticorupţie a avut, în 2020, 6.180 de cauze, sensibil mai puţine decât în 2019, trendul descendent fiind cauzat de pierderea de competenţe, a declarat Bologa.

El a declarat că anul 2020 a fost pentru DNA un an de încercări, de verificări ale posibilităţilor de a forma o echipă eficientă în combaterea corupţiei. ”Am dorit să aducem echilibru în activitatea noastră şi să dăm încredere procurorilor în propria activitate şi cetăţenilor în DNA. Cred că am reuşit şi pentru asta le mulţumesc tututor colegilor. În anul 2002 DNA a desfăşurat activitate intensă de anchetă penală şi susţinerea cauzelor în faţa instanţelor în cauzele de corupţie şi asimilate infracţiunilor de corupţie, cu toate că poate din punct de vedere mediatic nu am fost permanent prezenţi în spaţiul public”, a continuat el, adăugând că rezultatele au fost remarcabile, cu creşteri la majoritatea indicatorilor.

”Au fost finalizate anchete în cauze importante, în sectorul educaţiei, sănătate, dar şi fapte săvârşite în legătură cu pandemia”, a explicat Crin Bologa

În opinia sa, procurorii au reuşit să depăşească limitele impuse de pandemie.

Cele mai multe sesizări de la cetăţeni şi din oficiu

Conform lui Bologa, în 2020, DNA a înregistrat 306 cauze trimise în judecată, acesta fiind cel mai bun procent de trimitere în judecată. „”Am avut 105 dosare în anchetă cu privire la infracţiuni legate de pandemia de coronavirus, cinci dosare, cu 6 inculpaţi, fiind trimise în judecată”, a afirmat şeful DNA. ”Din 2015 până anul trecut am înregistrat în fiecare an pierderi şi am încercat să explicăm de ce cetăţenii au sesizat din ce în ce mai puţin DNA şi de ce procurorii noştri s-au sesizat din oficiu în cauze mult mai puţine. Este primul an din 2015 încoace, anul 2020, când am înregistrat mai multe sesizări de lacetăţeni şi mai multe sesizări din oficiu. Am avut 1988 de sesizări în 2020 faţă 1722 în 2019”, a precizat Bologa.

Procurorii DNA s-au sesizat în 906 cauze faţă de 549 în 2019.

Soluţionate pe fond dosare mai puţine, că am fost două luni în situaţie de urgenţă, dar procurorii s-au concentrat pe eficienţă.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite