Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Parlamentul a aprobat achiziţia a 231 de rachete antiaeriene MANPAD

6
28 Jun 2022 17:39:10
Autor: Maria Dinu
Sisteme de rachetă MANPADS Stinger FOTO Profimedia
Sisteme de rachetă MANPADS Stinger FOTO Profimedia

O solicitare a MApN privind achiziţia unor sisteme de rachete antiaeriene, a fost aprobată, marţi, în Parlament. Contractul de achiziţie are o valoare estimată la 662,5 milioane de euro, fără TVA.

Birourile Permanente Reunite au aprobat, marţi, după primirea raportului favorabil din partea celor două Camere ale Parlamentului, solicitarea Ministrului Apărării Naţionale, „privind obţinerea aprobării prealabile pentru Programul de înzestrare cu tehnică militară "Sistem de rachete antiaeriene cu bătaie apropiată/rază foarte scruta de acţiune, portabil - MANNPAD", în vederea realizării procedurilor legale”.

Membrii Comisiilor pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională din Camera Deputaţilor şi Senatului au hotărât cu unimitate de voturi să acorde votul favorabil iniţiativei MApN, solicitarea înaintată invocând faptul că „starea actuală de înzestrare a Armatei României impune adoptarea unor măsuri urgenţe care să asigure adaptarea la noile condiţii ale mediului de securitate şi să permită îndeplinirea integrală a misiunilor şi obligaţiilor ce-i revin Armatei României, în plan naţional şi internaţional”.

Procedura de achiziţie a fost reluată anul acesta, în contextul regional actual, după ce Parlamentul aprobase iniţial, la cererea ministerului, o achiziţie în valoare de 307 milioane de euro, fiind la cel moment vorba doar despre înzestrarea forţelor terestre şi a forţelor navale cu 138 sisteme portabile de rachete antiaeriene. Ulterior, ministerul a hotărât şi înzestrarea Fortelor Aeriene şi Comandamentului pentru Operatii Speciale.

Reprezentanţii Ministerul Apărării Naţionale au argumentat necesitatea realizării programului amintind că „instituţia a solicitat anterior, în anul 2020, aprobarea prealabilă a Parlamentului pentru acelaţi program, dar care avea că obiectiv înzestrarea forţelor terestre şi a forţelor navale cu 138 sisteme portabile de rachete antiaeriene cu bătaie apropiată/rază foarte scurtă de acţiune, cu o valoare estimată a contractului de 307 milioane EUR fără TVA, membrii Comisiilor votând favorabil această solicitare în şedinta din 28 aprilie 2020, însa, având în vedere noul context regional de securitate, a fost reluată procedura pentru a fi solicitată aprobarea realizării programului pentru un număr mai mare de sisteme şi a pachetelor aferente, aşa cum au fost descrise în scrisoare, la o valoare estimată de 662,5 milioane EUR fără TVA”.

Potrivit solicitării, „programul consta în achiziţia a 231 de sisteme de rachete antiaeriene MANPAD, a suportului logistic aferent acestora, precum şi a echipamentelor specifice de instruire şi antrenament, fiind destinate structurilor din cadrul Fortelor Terestre, Fortelor Navale, Fortelor Aeriene şi Comandamentului pentru Operatii Speciale”, având o valoarea contractului de achiziţie prezentat, fără TVA, a fost estimată la 662,5 milioane EUR.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

defu gabi
28.06.2022, 17:58:31

Omuletii cu decizia de la noi inca nu s-au trezit din doctoratele plagiate sustinute politic... O confruntare cu muscalii consuma cantitatea aia de rachete intr-o zi... Urmatoarele zile/zeci de zile cu ce trag dupa muscali, cu prastia?!? Astia chiar nu pricep ca orice manevra ruseasca se face la modul cantitativ, nu calitativ... Productia interna a cat mai multe articole devine obligatorie intrucat nu se pot cumpara toate din afara din pricina costurilor...Iar achizitiile din exterior de loturi minimale de armament si extrem de variate constructiv sunt de natura sa conduca la esec financiar si militar...

-1 (3 voturi)
Q Q
28.06.2022, 18:12:00

N-a priceput nimeni... ca sa te bati cu rusii iti trebuie numere mari. Ca fapt divers in al doilea razboi rusii au avut 112000 tancuri/vehicule blindata. Au pierdut 80000! Au ramas cu 20-30 mii.

-2 (2 voturi)
defu gabi
28.06.2022, 19:26:59

Nu e vorba de "bataie" cu rusii ca nu suntem in WW2... E vorba de aparare gandita prost. Rusul poate fi respins cu unele eforturi si organizare buna. Cam atat. Si e de ajuns in ceea ce ne priveste. Rusul nu poate fi ocupat (din pricina asezarii geografice) si nici mentinut intr-o stare de razboi continuu intrucat e un lucru contraproductiv ce nu duce decat la pagube inutile. Cantitatile mari aruncate in lupta de rusi sunt pentru a compensa disfunctionalitatea, incompetenta, gradul de subdezvoltare profesionala/tehnologica a armatei. Pe deasupra statul rus n-a dat niciodata 2 bani pe cetateni si pe pierderi. Ei merg pana acolo unde pierderile sunt mai mari decat pot inlocui sau decat renteaza politic. Iar producerea de pierderi mari raportate la viteza de inlocuire se poate obtine, dar trebuie respectate niste principii pe care "tovarasii" astia flausati din politica nu le pot patrunde cognitiv. Doctoratele cumparate cu sprijin politic si bani nu i-au facut mai inteligenti si mai culti decat erau... Vorbim de o doctrina de aparare eronata. Teritoriul nu e pregatit pentru a face o invazie dificila sau chiar inutila in ciuda faptului ca ar fi cea mai buna si accesibila varianta de sprijin a efortului de aparare, garantand si pierderi materiale/ umane mult diminuate... Desi militarii profesionisti sunt antrenati bine nu dispun de gama de armament adecvata si cantitatea necesara. Modul in care gandesc factorii nostri decizionali este complet rupt de realitate. Prefera sa ingroape mii de miliarde in sinecuri, pensii speciale si amante decat sa achizitioneze cantitatea necesara de material militar pentru un efort de aparare. Romanii au doi dusmani traditionali: conducerea ruseasca si politicienii de la Bucuresti. Mereu ne intrebam care din astia doi dusmani e primul si care al doilea... De ex. pe pensii speciale si alte cheltuieli cu sinecurile politice se consuma in fiecare an bani de un submarin nuclear complet echipat de ultima generatie...

+1 (1 vot)
Amdo Odma
28.06.2022, 20:13:58

662 milioane de euro pentru 231 de lansatoare portabile? Adica 2.865.000 de euro pentru un lansator cu rachete? Inseamna ca sunt cel putin vreo 50 de rachete de lansator. Dar ce faci cu doar 231 de lansatoare, adica vreo 4 de judet ca medie? E mult prea putin.

-1 (1 vot)
Mihai Neagu
29.06.2022, 01:27:51

@Amdo Odma. ca de obicei, un comentar penibil... Oare ai TU o SOLUTIE mai buna?

Vezi toate comentariile (6)

Modifică Setările