Blestemul Sectorului 5: năravurile lui Vanghelie, copiate de Murgeanu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Năravurile“ primarului suspendat al sectorului 5, Marian Vanghelie, cercetat pentru şpăgile-record pe care le percepea, au fost moştenite de foştii săi subordonaţi. Aşa susţin procurorii DNA care-l anchetează pe fostul consilier prezidenţial Răzvan Murgeanu pentru trafic de influenţă, dare de mită şi instigare la spălare de bani.

Traficul de influenţă şi mita au continuat să afecteze Primăria Sectorului 5 şi după arestarea şi trimiterea în judecată a lui Marian Vanghelie. O spun chiar procurorii DNA care anchetează dosarul de corupţie al fostului consilier prezidenţial Răzvan Murgeanu. „Este un sector grav afectat ca urmare a numeroaselor infracţiuni de trafic de influenţă, dări de mită exercitate de administraţia locală, fiind vorba de o «prăduire» a Sectorului 5 Bucureşti în continuare”, a spus procurorul DNA în sala de judecată, atunci când a cerut arestarea lui Răzvan Murgeanu.

Şpagă de 15.000 de euro

Concret, Răzvan Murgeanu este acuzat de procurori că ar fi intervenit pe lângă un apropiat, Valentin Stănescu, director în Primăria Sectorului 5 Bucureşti, pentru a debloca suma de 8,5 milioane de lei, reprezentând plata serviciilor prestate de Antrepriza Construcţii Montaj (ACM) 4 Bucureşti SA.  Pentru intervenţia sa, Murgeanu ar fi cerut un „comision“ de 15.000 de euro de la Gabriela Simion-Gângoe, administratorul judiciar al ACM 4. „Comisionul“  lui Valentin Stănescu ar fi fost tot de 15.000 de euro, susţin anchetatorii.

Răzvan Murgeanu a fost pus sub acuzare pentru trafic de influenţă, dare de mită şi instigare la infracţiunea de spălare a banilor. Murgeanu, fost viceprimar şi primar interimar al Capitalei, fost secretar de stat în Ministerul Dezvoltării - în perioada în care era condus de Elena Udrea şi fost consilier prezidenţial - în mandatul lui Traian Băsescu, este în prezent manager la Romprest. Societatea de salubrizare a fost înfiinţată de milionarul Florian Walter, arestat într-un alt dosar DNA, iar din 2014 acţionari la aceasta mai sunt doi milionari din aşa-zisul „Grup de la Monaco“. Romprest este creditorul majoritar al ACM 4, şi avea un cuvânt greu în procedura de insolvenţă. Cele 8,5 milioane de lei reprezentau  o parte dintr-un contract câştigat în 2012 de o asociere formată din două firme din care făcea parte şi ACM 4, privind  reabilitarea termică a 85 blocuri situate în Sectorul 5, în valoare totală de 71.892.541 lei, fără TVA.

Denunţul lui Florian Walter

Ancheta în acest caz a pornit de la o plângere făcută de Florian Walter, în ianuarie 2016,  împotriva administratorului judiciar al ACM 4. Acesta a reclamat că Gabriela Simion-Gângoe ar fi efectuat mai multe plăţi nelegale, invocând acceptul său, în calitate de creditor principal al firmei intrate în insolvenţă. În acel moment, Walter era în Emiratele Arabe Unite, după ce pe numele său Tribunalul Prahova emisese un mandat de arestare preventivă  într-un dosar de evaziune fiscală cu un prejudiciu de 20 de milioane de euro. În martie 2016, Walter a fost adus în România. Procurorii DNA au colaborat cu mai multe persoane apropiate lui Murgeanu şi Simion-Gângoe: afaceriştii Nelu Iordache şi Bogdan Marian Adimi, dar şi Sorin Lungu, directorul societăţii ACM 4.

Potrivit datelor din dosar, Murgeanu a „picat“ pe interceptări ambientale, când îi povestea lui Adimi despre intervenţiile pe care le-a făcut la Stănescu: „I-am spus: «Cucoană, dacă nu refaci, îl  băgăm pe băiatu' ăla în belea…., că-l  dă afară n-ar fi nimic, dar îl  dă înăuntru»”, „Deci eu am avut o ... deci, mă Bogdane, eu am avut o discuţie cu ea de faţă cu Valentin Stănescu, care este omul care a dat drumul la bani, care-l cunoşti, probabil. Directorul de la 5“, „ Da. Bă, Iordache a vorbit cu mine, a venit la mine şi a zis «Bă, poţi să faci să dea drumul...?». Da. Zic: «Ok, fac». Într-adevăr, mi-a vorbit, ţi-am şi recunoscut, Doamne iartă-mă, da’ asta nu-nseamnă că am făcut eu vreo potlogărie, bă, că nu mă bag în că..., eu, ă... discuţia a fost să vorbesc eu cu ăsta şi să vă dea banii. Da, o fac, zic, nicio problemă. L-am chemat «Bă, te rog eu frumos, uite, am şi eu ... na»“.

Într-o întâlnire interceptată ambiental, Gabriela Simion-Gângoe i-a transmis lui Adimi că nu are încredere că Murgeanu îi va da toţi banii, 15.000 de euro,  lui Stănescu. „El îi dă 5.000 şi ne face de râs“, spunea administratorul judiciar. „Eu luni, că d-aia insist să vă duceţi pe teren, vreau să bag o echipă să se apuce de lucru. Pentru remedieri. Şi-i zic: Domnule Stănescu, noi remedierile le-am făcut. Îmi semnaţi şi mie procesul verbal?“, explica Gabriela Simion-Gângoe. În acest timp, administratorul special al ACM4 scria ceva pe o hârtie şi a notat sumele de 15.000 – 15.000 – 30.000.

Arestaţi şi eliberaţi

Pe 16 martie, Tribunalul Bucureşti a emis mandate de arestare preventivă pe numele lui Răzvan Murgeanu şi Gabriela Simion-Gângoe. „Faptele, presupus săvârşite de inculpaţi (…) sunt de natură să provoace o puternică rezonanţă în cadrul societăţii, infracţiunile de corupţie, prin amploarea lor deosebită aducând atingere uneia dintre cele mai importante valori proteguite de legea penală, respectiv corectitudinea şi cinstea funcţionarilor publici“, arăta Tribunalul Bucureşti. Câteva zile mai târziu, pe 23 martie, Curtea de Apel Bucureşti a decis ca cei doi să fie cercetaţi sub control judiciar.

În acest caz, procurorii au început ancheta şi împotriva directorului Valentin Stănescu pentru luare de mită. Potrivit motivării deciziei Tribunalului Bucureşti, Murgeanu a recunoscut parţial acuzaţiile. El a explicat că a cerut 15.000 de euro pentru el, din care a primit doar 3.000 de euro, în contul unei persoane apropiate, la care avea o datorie restantă. În schimb, fostul consilier prezidenţial a negat că i-ar fi promis sau oferit lui Stănescu vreo sumă de bani. În faţa judecătorilor, Murgeanu a spus „am comis o prostie pentru care probabil voi plăti“.

Eu am avut o discuţie cu ea de faţă cu Valentin Stănescu, care este omul care a dat drumul la bani. I-am spus: «Cucoană, dacă nu refaci, îl  băgăm pe băiatu' ăla în belea»,  Răzvan Murgeanu, fost viceprimar al Capitalei  
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite