Boc: "Acest guvern nu are nicio vină, în esenţă, pentru că trebuie să impună măsurile"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Emil Boc le-a explicat şi le-a argumentat prefecţilor din ţară de ce România trebuie să adopte măsurile de austeritate, printr-o videoconferinţă publică.

"Scopul videoconferinţei este să vă informăm despre necesitatea măsurilor pe care Guvernul le va lua", a spus Boc în deschiderea conferinţei.

Iată principalele declaraţii ale lui Emil Boc:

Este extrem de dificil să explicaţi aceste măsuri, dar ele sunt absolut necesare României în acest moment, şi acest guvern nu are nicio vină în esenţă pentru că trebuie să impună măsurile ..fiind suprapus cu două crize majore.

O criză internă a deficitului bugetar al României şi o criză economică globală. Cât timp cele două crize nu s-au suprapus, România a reuşit să evolueze, furându-ne căciula în ultimii 20 de ani.

România consumă mai mult decât produce, este elocvent şi în anul 2008. Ceea ce se produce este prost împărţit în cazul bugetului din România.

Luăm măsuri de austeritate pentru a rămâne la un deficit de 6,8% pentru a ne susţine.

Din bugetul total, 63% sunt cheltuieli cu salarii, pensii, asistenţă socială, mai adăugăm serviciul datoriei publice externe , plus contribuţia la UE, ajungem la 70% din bugetul cheltuielilor oibligatorii fără nicio investiţie. Restul de 30% acoperim celelalte structuri, ne rămân extrem de puţini bani pentru investiţii.

Ne pune în situaţia ca banii să nu fie direcţionaţi spre partea de investiţii şi locuri de muncă.

În 2007, productivitatea muncii a luat-o în jos, salariile au luat-o în sus. 2007-2008 au fost emise 20 de ordonanţe de Guvern pentru a mări salariile şi pensiile.

În privinţa fondului de slarii, dacă în 2005, erau 17 mld.de lei, în 2008 a ajuns la 54 de mld. de lei. În aproximativ trei ani, s-a dublat acest fond de salarii. În 2009, a fost de 46,8 mld de lei, adică am reuşit să punem capacul de oală şi să limităm salariile.

În doi ani de zile, punctul de pensie s-a dublat.

Pensia ar fi trebuit să fie 374 de lei dacă ar fi corelată cu creşterea economică.

Dacă nu am face aceste măsuri de austeritate, ar trebui să ne împrumutăm cu peste 11 miliarde de euro. Datoria publică externă a României va ajunge în 2010 la 45% din PIB, iar în 2013 aproape 70% din PIB. 

Dacă ne împrumutăm mai ieftin, vom aveam datorii mai mici. Vom avea resurse financiare să ne finanţăm şi să nu punem ţară într-o situaţie extrem, extrem de dificilă.

În toată Europa se iau măsuri dure de austeritate, aceste programe sunt peste tot în Europa şi în lume. Cine crede că România e într-un turn de fildeş se inşeală

România are alternativa să nu ia niciun acord cu FMI, dar să ajungem la un deficit de 9,1%. Aveam varianta scăderii cu 20%, dar majoram TVA la 24% şi cota unică.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite