Boc, aşteptat la Snagov cu evaluarea miniştrilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cristian Preda spune că, duminică, premierul ar trebui să prezinte o nouă formulă guvernamentală la reuniunea cu parlamentarii PDL, unde ar urma să participe şi Traian Băsescu. Europarlamentarul democrat-liberal şi-a exprimat însă îndoiala că există alţi oameni în PDL dispuşi să intre la guvernare în condiţiile actuale.

De ce ar vrea Boc să-i remanieze pe Vlădescu, Funeriu şi Şeitan

Berceanu: Nu mă tem de remaniere

VIDEO Boc: Gestul doamnei Trandafir nu este unul care să facă onoare PDL-ului, poate i-a adus acesteia un plus de imagine

„Nu ştiu dacă există o echipă nouă care să-şi asume guvernarea, trebuie să vedem. Dirigintele Boc trebuie să facă evaluarea miniştrilor săi şi să ne prezinte concluziile", a declarat Cristian Preda, pentru „Adevărul".

Potrivit acestuia, la întâlnirea pe care parlamentarii PDL o vor avea cu Emil Boc, duminică, şi la care ar putea participa şi Traian Băsescu, premierul ar trebui să vină, în primul rând, cu măsuri clare pentru asigurarea creşterii economice. Reuniunea ar putea avea loc la Snagov sau la Palatul Parlamentului.

„Trebuie să vedem dacă există o viziune alternativă, o altă filosofie a guvernării, dar şi o echipă alternativă, dacă sunt oameni dispuşi să preia responsabilitatea. Am înghiţit un medicament foarte amar şi trebuie să vedem cum ieşim la liman", a mai comentat Cristian Preda.

Cu „o versiune credibilă a guvernării", Cabinetul Boc nu ar avea emoţii, în opinia lui Preda, nici la trecerea prin Parlament a unei formule restructurate. Lămuriri în privinţa perioadei de aplicare a reducerilor asumate de Guvern, dar şi a reducerilor de personal din instituţiile publice sunt alte aşteptări de la Boc, după cum spune prim-vicepreşedintele Theodor Stolojan.

„Fiecare îşi dă cu presupusul în privinţa duratei descreşterii anunţate. Vine unul de la BNR şi zice că este vorba de doi ani, alţii avansează alte termene. Vrem şi noi să ştim exact cât vor dura, că treaba s-a cam încurcat. Lucrurile nu sunt prea clare nici pentru ministrul Muncii", a spus Stolojan. „Nici reducerile astea de personal nu pot fi făcute ca la piaţă, întâi tai şi apoi numeri", a adăugat liderul PDL.

Acesta a mai arătat că l-a sfătuit pe Emil Boc să se concentreze pe aplicarea măsurilor anunţate şi să ignore presiunile parlamentarilor PDL care vor remanieri. „Sunt colegi care tot vântură problema remanierii, nemulţumiţi că nu au primit şi ei câte ceva. S-a creat o presiune publică, deşi o remaniere nu face decât rău, paralizează o lună activitatea unui minister", a mai spus Stolojan.

Remanierea, la mâna lui Băsescu

Emil Boc a spus ieri că decizia remanierii este o chestiune care ţine de premier şi preşedinte. „Aveţi textul Constituţiei care vă spune foarte clar cum se fac remanierile. Poziţia mea rămâne constantă", a comentat şeful Executivului, întrebat dacă va decide cine va pleca din Guvern în cadrul întâlnirii cu parlamentarii PDL şi cu Traian Băsescu. Or, Constituţia spune că preşedintele este cel care numeşte şi revocă miniştrii, la propunerea prim- ministrului.

 „Când ajungi ministru, trebuie să te gândeşti că într-o lună sau o săptămână sau în doi ani să pleci de acolo. Aşa că nu am niciun fel de problemă din acest punct de vedere", a declarat ieri ministrul Transporturilor, Radu Berceanu.

Ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, a declarat că „în acest moment o remaniere nu ar avea nicio utilitate, cu excepţia să oferim sânge cuiva".

Ministrul Agriculturii, Mihail Dumitru, nu se simte ameninţat de o posibilă revocare a sa din funcţie, dar recunoaşte că a greşit în relaţia cu PDL. Mihail Dumitru a spus că democrat-liberalii din comisiile parlamentare de specialitate i-au reproşat lipsa de
comunicare.

"L-am sfătuit pe Boc să-şi vadă de treabă şi să lase remanierile. Şi el e de acord că nu e cazul acum, dar sunt foarte mari presiuni din interiorul PDL!"
Theodor Stolojan
prim-vicepreşedinte PDL

Guvernul taie cheltuielile din ministere

Guvernul a adoptat o Ordonanţă de Urgenţă prin care miniştrii şi şefii de agenţii vor fi obligaţi să  reducă cu 20% cheltuielile cu bunuri şi servicii din instituţiile publice, a anunţat ieri premierul Emil Boc.

„Am introdus şi normative privind consumul lunar de carburant. Ne propunem să reducem cu 50% cantitatea de carburanţi", a mai spus Boc, exemplificând că un ministru va fi nevoit să consume 200 de litri lunar, faţă de 400 în prezent, iar ministerele 150 de litri faţă de 300 de litri.

În privinţa indemnizaţiilor reprezentanţilor statului în Consiliile de Administraţie ale companiilor cu capital minoritar de stat, Boc a precizat că aceştia vor fi obligaţi să-şi doneze veniturile la buget. În caz contrar, îşi vor pierde funcţiile.

„Nu vor mai exista salarii ale secretarilor de stat sau consilierilor miniştrilor peste nivelul stabilit de lege", a adăugat premierul. La companiile de stat vor fi plafonate salariile mari de peste un anumit nivel, prag care un a fost stabilit încă de Executiv.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite