Bogdan Licu, despre Rezoluţia din Parlamentul European: „Cer iertare victimelor Revoluţiei”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bogdan Licu a reacţionat faţă de Rezoluţia din Parlamentul European,  FOTO Inquam Photos George Călin
Bogdan Licu a reacţionat faţă de Rezoluţia din Parlamentul European,  FOTO Inquam Photos George Călin

Bogdan Licu, procurorul general interimar al României, şi-a cerut scuze victimelor Revoluţiei Române din 1989 şi întregii societăţi româneşti şi a asigurat că va face tot ce ţine de el pentru aflarea adevărului şi condamnarea celor responsabili. Declaraţia acestuia vine după ce Parlamentul European a adoptat, astăzi, Rezoluţia privind Revoluţia Română din Decembrie 1989, care cere statului român elucidarea evenimentelor din 1989.

„Cerinţa expusă în rezoluţie exprimă un deziderat pe care justiţia română nu l-a îndeplinit nici până astăzi, deşi au trecut 30 de ani de la evenimentele sângeroase din decembrie 1989.

Obligaţia legală de a efectua cercetări privind cauzele şi împrejurările în care s-a produs acest mare număr de victime a revenit şi revine structurilor militare şi civile din cadrul Ministerului Public.

În anii 2015 şi 2019, în cauza penală denumită generic Dosarul Revoluţiei, s-au dispus, în totalitate sau în parte, soluţii de clasare. În calitate de procuror general (interimar) am dispus în două rânduri infirmarea soluţiilor respective şi redeschiderea urmăririi penale, măsuri ce au fost confirmate în totalitate sau în parte de instanţa de judecată competentă, ultima la data de 27.11.2019, dând astfel posibilitatea reluării cercetărilor în vederea dispunerii unor soluţii temeinice şi legale”, a transmis Bogdan Licu, într-un comunicat de presă.

Procurorul general interimar al României transmite că lipsa unei clarificări a evenimentelor din 1989 şi a celor vinovaţi de violenţe este o pată pe reputaţia Ministerului Public. În acelaşi timp, Bogdan Licu dă asigurări privind eforturile sale de a ajuta la procesul de aflare a adevărului.

„Din păcate, de-a lungul celor 30 de ani, Ministerul Public nu a reuşit să finalizeze integral cercetările pentru întreaga perioadă reclamată de victime, respectiv 14-31 decembrie 1989, şi nu au respectat numeroasele decizii ale Curţii Europene a Drepturilor Omului.Victimele au dreptul să afle adevărul şi să li se facă dreptate prin condamnarea celor vinovaţi. În acest sens, în calitatea pe care o am în prezent, asigur victimele de întreaga mea bună credinţă şi de respectul pe care îl port faţă de sacrificiul Eroilor României din Decembrie 1989

Totodată, în calitate de procuror general interimar cer iertare victimelor Revoluţiei Române din Decembrie 1989, precum şi societăţii româneşti în ansamblul său, pentru neîndeplinirea de către Ministerul Public, în toţi aceşti ani, a obligaţiei legale de a stabili adevărul şi de a-i trage la răspundere pe cei vinovaţi”, a mai transmis Bogdan Lic

Ce conţine Rezoluţia adoptată de Parlamentul European

Eurodeputaţii au adoptat joi, în plen, rezoluţia referitoare la comemorarea a treizeci de ani de la revoluţia română din decembrie 1989. Rezoluţia, propusă în comun de patru grupuri politice parlamentare, incluzându-i pe toţi cei 32 de eurodeputaţi români, a fost adoptată cu 513 voturi „pentru”, 18 „împotrivă” şi 87 de abţineri.

Textul rezoluţiei aduce un omagiu tuturor victimelor revoluţiei din decembrie 1989 şi recunoaşte sacrificiul manifestanţilor paşnici, deschizând drumul către democraţie, stat de drept şi economie de piaţă, precum şi către integrarea euro-atlantică a României. Parlamentul European solicită, cu această ocazie, Statului român să îşi intensifice eforturile pentru elucidarea adevărului cu privire la evenimentele din urmă cu 30 de ani, proces tergiversat până în prezent.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite