Bogdan Licu, propus prim-adjunct al procurorului general. Cine sunt ceilalţi magistraţi „din umbra” viitorilor şefi ai DNA şi DIICOT

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bogdan Licu Foto: ALEXANDRU DOBRE / MEDIAFAX FOTO
Bogdan Licu Foto: ALEXANDRU DOBRE / MEDIAFAX FOTO

Ministrul justiţiei Cătălin Predoiu a anunţat, luni, „favoriţii” pentru funcţiile de adjuncţi ai şefilor marilor Parchete. Astfel, pentru funcţia de prim-adjunct al şefului Parchetului General, ministrul l-a propus pe actualul procuror general interimar, Bogdan Licu. De altfel, Licu a fost şi singurul candidat pentru această funcţie.


Bogdan Licu a mai deţinut funcţia de adjunct al şefului Parchetului General pe vremea când la şefia instituţiei au fost Tiberiu Niţu sau Augustin Lazăr. Când funcţia a rămas vacantă, Licu a fost numit de fiecare dată procuror general interimar, dar niciodată plin. De numele lui Bogdan Licu se leagă redeschiderea Dosarului Revoluţiei, la capitolul „bile albe”, precum şi scandalul de plagiat al tezei sale de doctorat, titlu la care procurorul a renunţat între timp, la capitolul „bile negre”.

Numele pe care Cioacă nu-l va uita niciodată


Tot la Parchetul General, procuroarea Maria Magdalena Militaru de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti este propusă de ministrul Predoiu pentru cea de-a doua funcţie de adjunct al procurorului general. În trecut, Maria Militaru a instrumentat alături de colegul ei, procurorul Romulus Varga, Dosarul „Elodia”, în care principalul suspect, Cristian Cioacă, a fost condamnat la 15 ani şi 8 luni de închisoare pentru crimă.

Procuroarea Cristodor şi dosarul „Şantaj la Antene”


Pentru şefia Secţiei de urmărire penală şi criminalistică de la Parchetul General a fost propusă Adriana Denisa Cristodor, cea care a instrumentat Dosarul „Şantaj la Antene”, care s-a terminat cu o decizie definitivă de condamnare pentru Sorin Alexandrescu, director general al Antena Group.

Procurorul Cătălin Ranco Piţu este propunerea lui Predoiu pentru funcţia de şef al Secţiei parchetelor militare de la Parchetul General. Acesta a lucrat la un moment dat în Dosarul Revoluţiei, atunci când se afla la Secţia Parchetelor Militare.

Procuroarea Mădălina Scarlat este propusă pentru funcţia de adjunct al procurorului-şef al DNA, adică ar urma să fie „mâna dreaptă” a lui Crin Bologa, propunerea ministrului pentru şefia DNA. Pe vremea lui Tudorel Toader, Mădălina Scarlat era „în cărţi” pentru şefia Secţie Judiciare din DNA.

Cine va fi „secundul” la DIICOT


La DIICOT, funcţia de adjunct al procurorului-şef de la DIICOT (în fruntea căreia ministrul a propus-o pe Giorgiana Hosu-n.r.) ar urma să îi revină procuroarei Oana Daniela Pâţu. Cătălin Predoiu va trimite propunerile către CSM în cursul zilei de marţi, urmând ca ele să primească un aviz consultativ. Indiferent de decizia CSM, ele vor ajunge pe masa preşedintelui Klaus Iohannis, care va avea ultimul cuvânt.


Săptămâna trecută, ministrul Cătălin Predoiu a înaintat către CSM şi propunerile pentru fotoliile de conducere de la Parchetul General, DNA şi DIICOT: Gabriela Scutea, Crin Bologa, respectiv Giorgiana Hosu. Cei trei se vor prezenta în faţa CSM pentru intreviuri pe data de 11 februarie.


Pentru funcţiile de procuror-şef la Secţia de resurse umane şi documentare din Parchetul General, şef al Secţiei de combatere a corupţiei, respectiv şef al Secţiei de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie din cadrul DNA ministrul a anunţat că nu se vor face propuneri, optându-se pentru respingerea candidaturilor şi organizarea unei noi proceduri de selecţie.
 

Cine s-a înscris în cursă

Pentru funcţia de prim-adjunct al procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie singurul candidat admis la interviu a fost procurorul general interimar, Bogdan Licu.

Procuroarea Maria Magdalena Militaru de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti a candidat pentru funcţia de adjunct al procurorului general.

Pentru funcţia de şef al Secţiei de urmărire penală şi criminalistică de la PÎCCJ au susţinut interviurile procurorii Dragoş Cojocariu, Adriana Denisa Cristodor şi Romulus Dan Varga.

Totodată, au candidat pentru funcţia de şef al Secţiei parchetelor militare la PÎCCJ procurorii Marius Museanu, Ionel Corbu, Cătălin Ranco Piţu, Paul Truica, Grigore Cătălin Popescu şi Florin Daniel Căşuneanu, iar pentru funcţia de adjunct al procurorului-şef de la DIICOT s-au înscris procurorii Ioana Bogdana Albani, Oana Daniela Pâţu, Teodor Niţă şi Oana Schmidt-Hăineală.

Gabriela Popa, Mădălina Scarlat şi Elena Hach au candidat pentru funcţia de adjunct al procurorului-şef al DNA.

De asemenea, procurorii care au candidat pentru funcţia de şef al Secţiei de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie din cadrul DNA au fost Constantin Claudiu Dumitrescu şi Silviu Paul Dumitriu.

Propunerile pe care Cătălin Predoiu le va face vor fi trimise Consiliului Superior al Magistraturii pentru a abţine avizul instituţiei. Ulterior propunerile vor fi înaintate preşedintelui României în vederea numirii în funcţiile de conducere.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite