Eveniment

articolul anterior articolul urmator

Bogdan Olteanu, arestat la domiciliu în dosarul în care este anchetat şi Sorin Ovidiu Vîntu: Viceguvernatorul BNR a primit decizia „cu bucurie“

58
29 Jul 2016 01:47:48
Autor: News.ro, Mihaela Cojocariu, Sorin Ghica
Bogdan Olteanu a fost reţinut pentru trafic de influenţă FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Bogdan Olteanu a fost reţinut pentru trafic de influenţă FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu, reţinut, în noaptea de joi spre vineri, pentru trafic de influenţă, în dosarul în care Sorin Ovidiu Vîntu este cercetat pentru cumpărare de influenţă, a fost plasat în arest la domiciliu de judecători. Olteanu este suspectat că ar fi primit de la Vîntu un milion de euro şi alte beneficii pentru numirea guvernatorului Deltei Dunării.

UPDATE Bogdan Olteanu a declarat, la ieşirea din Arestul Poliţiei Capitalei, după expirarea ordonanţei de reţinere, că vrea să obţină cât mai rapid o achitare în dosarul în care este acuzat că a făcut trafic de influenţă, iar până atunci, face ce onoarea îi cere şi transmite cât mai rapid demisia lui din funcţia de viceguvernator al BNR.

Olteanu a spus că această perioadă este una foarte grea pentru el şi speră ca dosarul în care este acuzat să se finalizeze cât mai repede cu o achitare, ca să poată avea o viaţă normală.

Bogdan Olteanu a adăugat că, având în vedere punerea sa sub acuzare, onoarea şi respectful faţă de BNR îi cer să transmisă cât mai rapid conducerii băncii demisia sa din funcţia de viceguvernator.

El a susţinut că este nevinovat şi că urmează să îşi susţină cauza în justiţie.

UPDATE Instanţa supremă a decis ca Bogdan Olteanu să stea în arest la domiciliu, respingând cererea procurorilor DNA de arestare preventivă a viceguvernatorului BNR, în dosarul în care este acuzat că a primit un milion de euro şi sprijin electoral de la Sorin Ovidiu Vîntu, în schimbul unor demersuri la membri ai Guvernului pentru numirea lui Liviu Mihaiu, în 2008, în funcţia de guvernator al Deltei Dunării.

Decizia se pune în aplicare imediat, dar poate fi contestată.

Avocatul lui Bogdan Olteanu a declarat că acesta a primit ”cu bucurie” decizia instanţei supreme de plasare a sa în arest la domiciliu, adăugând că nu ”prieteniile cu mogulii” au determinat situaţia în care se află Olteanu, ci ”o anumită conjunctură”, transmite News.ro.

Avocatul Florin Durgheu a spus că a contestat deja decizia instanţei supreme de plasare în arest la domiciliu a viceguvernatorului BNR.

”Cel mult controlul judiciar se impunea”, a adăugat avocatul, care a precizat că aceasta ar fi fost măsura maximă preventivă raportat la ceea ce este în dosar.

Întrebat cum a primit vestea Bogdan Olteanu, apărătorul a răspuns: ”Cu bucurie”. 

”În situaţia în care eşti arestat preventiv şi primeşti o astfel de situaţie nu au cum să nu fii fericit”, a mai spus el, precizând că Olteanu va fi dus la locuinţa sa.

”Un om care în mod surprinzător este luat, este reţinut, îşi petrece o noapte în arest preventiv în condiţiile în care nu înţelege de ce i se întâmplă acest lucru, vă daţi seama că n-are cum să fie decât bulversat emoţional, fizic, psihic, pentru că nu se aştepta la acest lucru. Este un om instruit, un om extrem de educat, inteligent şi vă daţi seama că trezindu-se brusc în câteva secunde în arest preventiv n-are cum să fie foarte mulţumit sau foarte liniştit”, a mai spus avocatul.

El a spus că nu ”prieteniile cu mogulii” au determinat situaţia în care se află Olteanu, ci ”o anumită conjunctură”.

”Faptul că se face o asociere toxică între aceste două persoane (n.r. - Bogdan Olteanu şi Sorin Ovidiu Vântu) este total eronat pentru că, dacă această asociere şi relaţie ar fi doar cu acest mogul, atunci aţi avea dreptate. El s-a întâlnit cu toate persoanele implicate în presă, cu toate persoanele care contau efectiv pe scena politică, lucru pe care l-a declarat din start, niciodată nu a negat că s-a întâlnit cu acea persoană sau cu altele”, a mai spus avocatul Durgheru.

El a precizat că Olteanu a spus ”în ultimul cuvânt că este foarte jenat de situaţia în care se află pentru că nu s-a aşteptat vreodată la o astfel de situaţie”.

”Acuzaţia că o persoană a încasat suma x la momentul y e o acuzaţie concretă. Parchetul trebuie să dovedească. Până se va dovedi calea este foarte lungă. Pledoaria mea este aceea de a combate referatul”, a mai afirmat apărătorul.

UPDATE Avocatul lui Bogdan Olteanu a anunţat că acesta îşi va da luni demisia din funcţia de viceguvernator, pentru persoanele onorabile şi cinstite care lucrează la BNR şi pentru că imaginea instituţiei “nu merită târâtă în această poveste”.

Avocatul Florin Durgheu a spus să Bogdan Olteanu nu a cerut şi nu a primit bani de la Sorin Ovidiu Vîntu, acesta fiind “consternat” de acuzaţiile DNA.

“Luni, domnul Olteanu îşi va da demisia din functia de viceguvernator, pentru persoanele onorabile si cinstite care lucrează acolo şi pentru că imaginea acestei instituţii nu merită târâtă în această poveste”, a declarat avocatul, după judecarea la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a propunerii procurorilor anticorupţie de arestare preventive a lui Bogdan Olteanu, instanţa urmând să dea o decizie.

UPDATE Călin Popescu Tăriceanu i-a cerut preşedintelui Klaus Iohannis să o demită pe şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, dar şi pe prim-adjunctul Serviciului Român de Informaţii, Florian Coldea.
 
„În cazul în care demersul pe care îl solicit va demonstra că Traian Băsescu a spus adevărul, Preşedintele României va trebui să-şi asume responsabilitatea demiterii şefilor celor două instituţii, pentru a readuce România la normalitate, o Românie în care drepturile cetăţenilor şi libertăţile lor nu sunt la discreţia procurorului-şef al DNA, Laura Kovesi, şi a adjunctului SRI, Florian Coldea”, a spus Tăriceanu, acesta acuzând cele două instituţii de abuzuri.
 
De altfel, leful statului a declarat pentru hotnews.ro că „declaraţiile unor persoane puse sub învinuire sau trimise în judecată care pun sub semnul întrebării ori contestă acest lucru sunt lipsite de credibilitate”.
 
UPDATE Viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu a fost scos din Arestul Central şi dus la Curtea Supremă, magistraţii urmând să decidă dacă admit sau nu cererea procurorilor de arestare preventivă.
 
UPDATE BNR a emis vineri un comunicat de presă în care precizează atribuţiile viceguvernatorului Bogdan Olteanu au fost preluate de colegii acstuia, activitatea instituţiei desfăşurându-se normal.
 
„BNR menţionează că activitatea instituţiei se desfăşoară normal, atribuţiile domnului viceguvernator urmând a fi preluate conform procedurilor interne în vigoare de către ceilalţi membri ai conducerii executive”, se arată în documentul citat.
 
UPDATE Potrivit unui comunicat emis de Direcţia Naţională Anticorupţie, Bogdan Olteanu a fost pus sub urmărire penală şi reţinut pentru trafic de influenţă.
 
Anchetatorii arată că, în perioada iulie - noiembrie 2008, Bogdan Olteanu, în calitate de preşedinte al Camerei Deputaţilor, a cerut şi primit de la un om de afaceri suma de 1.000.000 de euro şi sprijin electoral, „constând în servicii de marketing şi consultanţă, în schimbul efectuării de demersuri pe lângă membrii Guvernului României pentru determinarea numirii unei persoane pe postul de guvernator al Deltei Dunării”.
 
Banii ar fi fost remişi de către omul de afaceri, printr-un intermediar, la sediul unui partid politic. 
 
„Ulterior, ca urmare a diligenţelor depuse de inculpatul Olteanu Bogdan, persoana respectivă a fost numită la data de 18 septembrie 2008 în funcţia de guvernator al Deltei Dunării”, se arată în documnetul citat.
 
Bogdan Olteanu va fi prezentat vineri magistraţilor Tribunalului Bucureşti cu propunerea de arestare preventivă. 
 
Omul de afaceri implicat - Sorin Ovidiu Vîntu
 
Potrivit surselor citate, Bogdan Olteanu este suspectat că ar fi primit de la Sorin Ovidiu Vîntu, printr-un intermediar, un milion de euro şi alte beneficii pentru numirea guvernatorului Deltei Dunării.
 
Sursele judiciare citate spun că lui Olteanu i-ar fi fost dusă suma de două milioane de euro cash, de la Sorin Ovidiu Vîntu, printr-un intermediar, după ce cei doi se întâlniseră la proprietatea omului de afaceri, în Delta Dunării. Din această sumă, un milion de euro i-ar fi revenit lui Călin Popescu Tăriceanu, pentru numirea lui Liviu Mihaiu ca guvernator al Deltei.
 
La acea vreme, Călin Popescu Tăriceanu ocupa funcţia de prim-ministru al României, în timp ce Bogdan Olteanu era preşedinte al Camerei Deputaţilor.
 
De asemenea, surse judiciare spun că Olteanu ar fi recunoscut în faţa procurorilor că s-ar fi întâlnit cu Vîntu, dar nu şi că ar fi primit bani de la acesta.
 
Anterior, „Adevărul” a citat surse judiciare care susţin că Tăriceanu a primit un milion de euro de la Vîntu pentru numirea lui Liviu Mihaiu, prin intermediul lui Bogdan Olteanu.
   
Sorin Ovidiu Vîntu - condamnat la şase ani şi două luni de închisoare în dosarul delapidării Petromservice - a fost adus, joi, de la Penitenciarul Rahova la DNA, pentru a fi audiat într-un dosar de cumpărare de influenţă. Surse judiciare declarau pentru News.ro că Sorin Ovidiu Vîntu este suspectat că i-ar fi promis unui politician un million de euro pentru ca acesta să intervină în sprijinul omului de afaceri.
 
Digi24 relata că în acest dosar apar numele actualului preşedinte al Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, şi cel al lui Bogdan Olteanu, fost preşedinte al Camerei Deputaţilor şi actual viceguvernator al BNR.
 

Liviu Mihaiu: „Sunt «onorat» că «transferul» meu a avut o asemenea cotă”

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a afirmat, joi, că în activitatea sa nu există fapte de corupţie dar se aşteaptă ca, odată cu apropierea alegerilor, mai multe persoane arestate, condamnate sau anchetate să facă denunţuri împotriva sa, însă acest lucru nu va împiedica ALDE să fie partid parlamentar şi după alegeri. 
 
”Presupunând că într-adevăr numele meu e menţionat într-un fel sau altul în denunţul vreunui arestat, condamnat, anchetat, suspect, inculpat etc, aştept ca, odată cu apropierea alegerilor, mai mulţi arestaţi, condamnaţi, anchetaţi, suspecţi, inculpaţi etc să facă denunţuri împotriva mea, pentru a obţine promisiunea procurorilor DNA că vor avea parte de un tratament mai indulgent în faţa legii şi vor rămâne cu banii furaţi, eventual”, a transmis preşedintele Senatului.
 
De asemenea, jurnalistul Liviu Mihaiu a afirmat, joi, pe Facebook, că nu ştie ca numirea sa în 2008 ca guvernator al Deltei Dunării să fi avut loc în urma unui act de corupţie în care protagoniştii să fie politicieni, printre care Bogdan Olteanu, şi omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu.
 
”Nu am ştiut şi nici participat la acea pretinsă tranzacţie pe spezele numirii mele ca guvernator. Probabil că am fost un foarte bun pretext pentru fostul mogul pentru a-l avea (şi) pe şeful Camerei Deputaţilor la mână”, a scris, pe contul de Facebook, Liviu Mihaiu.
 
Liviu Mihaiu şi-a continuat mesajul într-o notă ironică: ”Dacă e să intrăm în alt registru, sunt «onorat» că «transferul» meu a avut o asemenea cotă, dar sunt îngrozit că unul dintre cei mai buni/oneşti guvernatori ai Deltei Dunării (...) a ajuns în fruntea D.D. printr-un asemenea act de corupţie la un asemenea nivel”.
 
Mihaiu a precizat că niciunul dintre cei ”implicaţi în dosar” nu i-a cerut vreodată ceva şi că justiţia trebuie să îşi facă ”(toată) datoria!”
 
Liviu Mihaiu a fost numit, în septembrie 2008, de către premierul de atunci, Călin Popescu-Tăriceanu, în funcţia de guvernator al rezervaţiei naturale Delta Dunării, post pe care l-a ocupat până în februarie 2009.
 

Bogdan Olteanu, „tutelat” în politică de Tăriceanu

Bogdan Olteanu este membru al Consiliului de Administraţie şi viceguvernator al Băncii Naţionale a României din octombrie 2009, potrivit CV-ului său, postat pe site-ul Băncii Naţionale.
 
În perioada 2006 - 2008, Bogdan Olteanu a fost preşedinte al Camerei Deputaţilor, iar din decembrie 2008 şi până în octombrie 2009 a fost vicepreşedinte al Camerei.
 
Actualul viceguvernator al BNR a fost şi ministru delegat pentru relaţia cu Parlamentul, din decembrie 2004 şi până în martie 2006, în Guvernul Tăriceanu. De altfel, Călin Popescu Tăriceanu este şi cel care l-a propulsat în politică, Olteanu începându-şi cariera pe postul de consilier al ministrului Industriei şi Comerţului Călin Popescu Tăriceanu, în 1997. Un an mai târziu, Bogdan Olteanu, absolvent de Drept, a început să profeseze avocatura, la propriul său cabinet.
 
Bogdan Olteanu a fost membru PNL din 1991, ocupând mai multe funcţii la organizaţia de tineret, până la cea de preşedinte al Tineretului Naţional Liberal, între 1998-2000. În noiembrie 2004, Olteanu a fost ales deputat de Bucureşti pe listele Alianţei Dreptate şi Adevăr. 
 

Istoria condamnărilor lui Vîntu

Sorin Ovidiu Vîntu execută, din 22 iulie, o pedeapsă de şase ani şi două luni primită la Curtea de Apel Bucureşti, în dosarul Petromservice.
 
Vîntu mai are trei condamnări, două definitive, în dosarul privind şantajarea lui Sebastian Ghiţă şi, respectiv, cel privind favorizarea lui Nicolae Popa, şi una în fond, contestată de omul de afaceri, privind devalizarea Fondului Naţional de Investiţii.
 
Un an de închisoare a primit Sorin Ovidiu Vîntu pentru şantajarea lui Sebastian Ghiţă, iar pentru că l-a ajutat pe Nicolae Popa, care a plecat din ţară după prăbuşirea FNI şi apoi a fost condamnat la 15 ani de închisoare, a primit o pedeapsă de doi ani de închisoare.
 
Vîntu a stat în penitenciar din 21 iunie 2012 până în 1 mai 2013, pentru pedeapsa de un an de închisoare, şi din 25 ianuarie până în 19 noiembrie 2014, pentru cea de-a doua condamnare, pentru favorizarea lui Nicolae Popa. Omul de afaceri a fost eliberat condiţionat din penitenciar în 19 noiembrie 2014, în 22 iulie 2016 fiind reîncarcerat.
 
În dosarul devalizării FNI, după ce Tribunalul Bucureşti l-a condamnat, în 9 februarie 2015, la şase ani şi patru luni de închisoare, Vîntu a contestat decizia la Curtea de Apel, unde dosarul se judecă din aprilie 2015, următorul termen fiind stabilit în 14 septembrie, când omul de afaceri ar trebui să fie audiat.
 
Numele lui Sorin Ovidiu Vîntu apare şi în dosarul fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box (FRB) Rudel Obreja, condamnat definitiv, în martie, la trei ani de închisoare cu suspendare, pentru că i-a cerut un milion de euro omului de afaceri pentru a interveni la un judecător de la instanţa supremă în vederea pronunţării unei pedepse cu suspendare pentru Vîntu, în dosarul privind favorizarea lui Nicolae Popa.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

58 Comentarii

Strajeru Dan
29.07.2016, 01:58:49

Pai parca, dimineata, milionul ii fusese dat lui Tariceanu. Probabil ca baietii finuti ai lui Kovesi l-au "convins" pe Vantu sa-si aduca mai bine aminte ce si cum. "Oh, ce confuzie am facut, sigur ca nu era Tariceanu era Olteanu. Tot n "u" se termina".

-18 (20 voturi)
Azzuro Azzuro
29.07.2016, 07:02:33

Politicieni corupti,jurnalisti corupti,combinatia perfecta ptr.degradarea unei societati

+10 (10 voturi)
gyll
29.07.2016, 07:33:42

Bogdan Olteanu-un aventurier politic,ca și majoritatea politrucilor din Romănia,oportunist ordinar,a terminat ”un master”în Stiințe Economice ,el fiind de profesie avocat,și beneficiind de sprijinul coaclei politice psd-pnl a ajuns viceguvernator al BNR. Ca și mulți alți mutanți politici care ocupă,datorită legăturilor mafiote nu capacității profesionale,în posturi de importanță în societatea romănească.

+16 (16 voturi)
IonIon Codreanu
29.07.2016, 08:06:05

Îmi amintesc când nu era capabil să calculeze un procentaj dintr-un număr! Un absolvent de la ASE! Și viceguvernator la BCR! Toate nulitățile respectate pentru că știu să-și facă un nod corect la cravată...

+14 (14 voturi)
Michiu Stefan
29.07.2016, 08:14:26

Toti neispravitii, nemernicii, nulitatile- in cazul de fata manechinul si "finul" lui nu se multumesc cu beneficiile pe care posturile in care au ajuns datorita indolentei noastre le aduc, ci se lacomesc si la bani furati, multi, cat mai multi sa le ajunga pe 3 generatii ca si asa nu-s in stare sa profeseze vre-o meserie care sa-i intretina "prin sudoarea fruntii"!Doar in iubita noastra Patrie,nulitatea cu papillon poate va raspunde nu pentru dezastrul lasat Romaniei ci pentru deja- o banala mita primita de la un mafiot al neamului.Si nu e fitecine ci -culmea -Nr.2 in Stat!Nu ma mira- la asa Stat, asa Nr.2!

+16 (16 voturi)

Vezi toate comentariile (58)

Modifică Setările